Idefix

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Idefix
Idefix.jpg
Luoja(t) René Goscinny
Albert Uderzo
Näyttelijä(t) Roger Carel
Ensi-
esiintyminen
helmikuu 1963
Kustantaja Dargaud
Albert René
Hatchette
Henkilötiedot
Ikä 59 vuotta ensiesiintymisestä
Asuinpaikka Gallia
Suhteet
Tutut Asterix, Obelix,
Luettelo Asterix-hahmoista

Idefix (ransk. Idéfix) on René Goscinnyn ja Albert Uderzon luoma pieni koira, joka seikkailee Asterix-sarjakuvassa ja omassa lastenkirjasarjassaan. Se on Obelixin lemmikki. Idefixillä on usein tärkeä rooli Asterixin ja Obelixin seikkailuissa ja se pelastaa tarpeen mukaan, esimerkiksi johdattamalla sankarit pois Kheopsin pyramidin salakäytävistä tai löytämällä jonkun hajuaistinsa avulla.

Idefix esiintyy ensimmäisen kerran taustahahmona albumissa Asterix lyö vetoa, joka on Asterix-sarjan viides albumi. Asterixin ja Obelixin oleskellessa Parisiumissa Idefix löytää heidät lihakaupan luota ja seuraa heitä heidän kiertäessään koko Gallian ympäri. Vasta aivan tarinan lopussa Obelix huomaa sen. Sankareita seuraavan koiran lisääminen tarinaan oli piirtäjä Uderzon idea eikä sitä mainita Goscinnyn alkuperäisessä käsikirjoituksessa. Goscinnyn täydentämässä käsikirjoituksessa Asterixin oli tarkoitus lopussa silittää koiraa, mutta Uderzo vaihtoikin tilalle Obelixin, josta näin tuli Idefixin omistaja. Tarinan valmistumisen jälkeen Asterixia julkaissut Pilote-lehti järjesti lukijakilpailun koiran nimestä ja neljän nuoren lukijan muodostama raati valitsi voittajaksi nimiehdotuksen Idéfix.[1] Ranskan kielessä idée fixe voisi tarkoittaa ”määrättyä ajatusta” tai pakkomiellettä.

Idefix rakastaa puita ja ulvoo aina jos näkee niitä kohdeltavan huonosti. Asterix-animaatioissa Idefixin rooli on usein suurempi kuin sarjakuvissa ja sille on voitu kirjoittaa omia kohtauksia tai sivujuonia.

Neliosaisen Idefix -kirjasarjan julkaisi Suomessa vuonna 1973 Sanoma Oy. Ranskankieliset alkuteokset ilmestyivät edellisenä vuonna. Idefix-sarjan suomensi Outi Walli.

Idefix-kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idefix -sarjan ensimmäisen kirjan kansi

Idefix, Asterixin ja Obelixin lemmikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teksti: René Goscinny – Kuvitus: Albert Uderzo

Idefix[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teksti ja kuvitus: Albert Uderzo

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Andrieu, Olivier: Asterix & Co. 1: Gallian maisemat, s. XXVIII–XXX. Tampere: Egmont, 2001. ISBN 951-876-865-X.