Valkoinen iiris

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkoinen iiris (L’Iris blanc)
Kustantaja Egmont, Hachette
Julkaisuaika 2023
Sivumäärä 48
Päähahmo(t)
Kirjoittaja(t) Fabcaro
Kuvittaja(t) Didier Conrad
Edeltävä Asterix ja aarnikotka

Valkoinen iiris (ransk. L’Iris blanc) on 40. Asterix seikkailee -albumi, joka julkaistiin vuonna 2023. Albumi on ensimmäinen Asterix seikkailee -albumi jonka kehittämiseen sarjan alkuperäiset tekijät René Goscinny ja Albert Uderzo eivät osallistuneet lainkaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin Rooman legionaalaisten moraali on alhaalla ja legioonalaiset uhkaavat kapinoida. Tämä herättää huolta Roomassa, jossa Julius Caesar kutsuu upseerinsa neuvotteluun.

Armeijoiden ylin lääkäri Ambivalentius ehdottaa voivansa soveltaa legioonalaisiin uutta menetelmäänsä ”valkoinen iiris”, joka pohjautuu positiiviseen ajatteluun ja terveelliseen ruokavalioon. Caesar päättää lähettää hänet kokeeksi Cideriumin leiriin Armorikaan kokeilemaan menetelmäänsä. Todisteeksi Caesar vaatii, että Rooman legioonalaiset onnistuvat valtaamaan Asterixin kylän.

Cideriumin leirissä Ambivalentius soveltaa saman tien uutta menetelmäänsä legioonalaisiin, ja päättää tutustua myös gallialaisten kylään, jossa hän soveltaa samaa menetelmäänsä gallialaisiin. Pian Ambivalentiuksen menetelmä tepsii sekä roomalaisiin että gallialaisiin, jolloin he muuttuvat lempeiksi ja hyväntahtoisiksi.

Asterixin epäluulot heräävät kun hän huomaa, että edes bardi Trubadurixin konsertti ei saa gallialaisia ärtymään. Asterix kertoo Ambivalentiukselle, ettei hän ole enää tervetullut kylään.

Ambivalentius keskustelee päällikkö Aladobixin vaimon Smirgelinen kanssa ja Smirgeline kertoo haluavansa käydä Parisiumissa veljensä Homeopatixin luona. Tästä Ambivalentius saa ajatuksen lähteä sinne hänen kanssaan. Ambivalentius tietää, että Caesar on tulossa Parisiumiin nimittämään uuden prefektin, ja suunnittelee antavansa Smirgelinen lahjaksi Caesarille, jolloin Asterixin kylän on pakko antautua.

Saatuaan tietää vaimonsa lähteneen Parisiumiin päällikkö Aladobix vaipuu syvään masennukseen. Asterix ja Obelix lähtevät hänen kanssaan Parisiumiin hakemaan Smirgelineä takaisin. Parisiumissa he menevät Homeopatixin luokse, jossa Homeopatixin uusi kreikkalainen orja Aherros kertoo mietelauseita, mikä paljastaa hänen kuulleen Ambivalentiuksen menetelmästä.

Asterix, Obelix ja Aladobix päätyvät komedianäyttelijä Boksofixin teatteriesitykseen, jossa myös Ambivalentius ja Smirgeline ovat paikalla yleisössä. Aladobix ja Smirgeline tapaavat toisensa jälleen riemastuen jälleennäkemisestään. Tämä saa Ambivalentiuksen menettämään hermonsa, ja hän käskee legioonalaiset pidättämään gallialaiset.

Syntyy tappelu, mutta kesken kaiken Julius Caesar saapuu paikalle tiedustelemaan mitä tapahtuu. Caesar huomaa Ambivalentiuksen epäonnistuneen ja tuomitsee hänet Circus Maximukseen syötettäväksi leijonille, mutta Asterix vetoaa Caesarin hyväntahtoisuuteen ja Caesar päättääkin lähettää Ambivalentiuksen kaleeriorjaksi Circus Maximuksen sijaan.

Asterix, Obelix, Aladobix ja Smirgeline palaavat kyläänsä, jossa pidetään perinteinen suuri juhla-ateria.

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Die Weiße Iris”: Davon handelt der neue ”Asterix”-Comic Berliner Zeitung. 26.10.2023. Viitattu 20.1.2024.
  2. Frank, Arno: Neuer Asterix ”Die weiße Iris“: Beim Teutates! Der beste Comic seit vier Jahrzehnten. Der Spiegel. 26.10.2023. Viitattu 20.1.2024.
  3. Blome, Titus: Ganz Gallien denkt positiv Die Zeit 30.10.2023. Viitattu 20.1.2024.