Asterix ja Obelix vastaan Caesar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Asterix ja Obelix vastaan Caesar
Astérix et Obélix contre César
Asterix ja obelix vastaan caesar.jpg
Ohjaaja Claude Zidi
Käsikirjoittaja Claude Zidi
Tuottaja Vittorio Cecchi Gori
Claude Berri
Säveltäjä Jean-Jacques Goldman
Roland Romanelli
Kuvaaja Tony Pierce-Roberts
Leikkaaja Hervé de Luze
Pääosat Christian Clavier
Gérard Depardieu
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska
Ensi-ilta 1999
Kesto 105 min
Alkuperäiskieli ranska
Seuraaja Asterix ja Obelix: Tehtävä Kleopatra
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Asterix ja Obelix vastaan Caesar on vuonna 1999 ensi-iltansa saanut Claude Zidin ohjaama ranskalainen elokuva, joka perustuu Uderzon ja Goscinnyn Asterix-sarjakuviin. Päärooleissa Asterixia ja Obelixia näyttelevät Christian Clavier ja Gérard Depardieu. Elokuva on ensimmäinen näytelty Asterix-elokuva.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julius Caesar juhlii voittoaan Galliasta tietämättä, että yksi gallialaiskylä tekee vielä vastarintaa roomalaisvalloittajia vastaan. Lucius Detritus, joka on salannut asian Caesarilta, matkustaa kylän edustalla sijaitsevaan roomalaisleiriin ja kuulee sadanpäämies Crismus Bonukselta, että kylän salaisuus on tietäjä Akvavitixin valmistama taikajuoma, joka tekee kylän soturit voittamattomiksi. Lisäksi kylää suojelevat gallialaissoturit Asterix ja Obelix, joista ensimmäinen on älykäs ja jälkimmäinen pysyvästi taikajuoman vaikutuksen alaisena. Detritus päättää hankkia taikajuoman itselleen syöstäkseen Caesarin vallasta ja virittää Asterixille ja Obelixille ansan, joka kuitenkin epäonnistuu.

Gallialaiskylään saapuu vale-ennustaja, joka kertoo gallialaisille roomalaisen veronkerääjän saapuvan pian kylään ja kehottaa näitä varastamaan veronkerääjän kirstun. Asterix kuitenkin epäilee ennustajan motiiveja ja vastustaa suunnitelmaa. Aarteesta innostuneet kyläläiset kuitenkin kuuntelevat vale-ennustajaa ja ajavat veronkerääjän joukot pois ja varastavat tämän kirstun. Myöhemmin vale-ennustaja huumaa Asterixin ja pakenee tämän aiheuttaman välikohtauksen turvin kulta-aarre mukanaan. Uutinen veronkerääjän ryöstöstä saavuttaa Caesarin, joka matkustaa kylän edustalla olevaan roomalaisleiriin ja todistaa joukkojensa epäonnistuneen hyökkäyksen kylää vastaan. Tämän jälkeen Caesar uhkaa heittää Detrituksen leijonille ja vaatii tätä kehittämään suunnitelman kylän kukistamiseksi.

Detritus naamioi itsensä tietäjäksi, ja soluttautuu miehineen tietäjien kokoukseen, jossa tämä onnistuu kaappaamaan kylän tietäjän Akvavitixin. Asterix ja Obelix lähtevät pelastamaan Akvavitixia roomalaisleiristä, mutta joutuvat siellä erilleen. Asterix päätyy Akvavitixin kanssa kidutustyrmään, jossa he joutuvat valmistamaan Detritukselle taikajuomaa. Caesar saa kuitenkin vihiä Detrituksen suunnitelmasta ja vangituttaa tämän. Detritus onnistuu huijaamaan leirissä vaeltavan Obelixin vapauttamaan itsensä lupaamalla yhdistää tämän Asterixin kanssa. Detritus vangituttaa Caesarin ja heittää tämän tyrmään. Obelix onnistuu vapauttamaan Asterixin ja Akvavitixin, jotka pakenevat roomalaisleiristä ottaen mukaansa tyrmästä löytämänsä rautanaamioisen vangin.

Päästyään takaisin kyläänsä he poistavat vangin rautaisen naamion ja huomaavat, että vanki on Julius Caesar. Samaan aikaan Detritus hyökkää joukkoineen kylää vastaan. Caesar tekee gallialaisten kanssa sopimuksen ja lupaa jättää kylän rauhaan, mikäli he auttavat häntä kukistamaan Detrituksen. Tietäjä Akvavitix valmistaa taikajuomasta voimakkaamman version, joka luo Asterixista ja Obelixista lukemattomia kopioita, jotka torjuvat Detrituksen hyökkäyksen. Caesar palaa takaisin valtaan ja lupaa jättää kylän rauhaan. Obelix, joka on ihastunut kylän kauniiseen, mutta varattuun naiseen, Mimosaan, antaa tälle kulauksen taikajuomaa, ja luo tästä kopion. Kopio kuitenkin katoaa pian muiden kopioiden tavoin, ja elokuva päättyy siihen, kun kylän väki juhlistaa Obelixin syntymäpäivää.

Rooliluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Christian Clavier  … Astérix  
 Gérard Depardieu  … Obélix  
 Roberto Benigni  … Lucius Detritus  
 Michel Galabru  … Aladobix  
 Claude Piéplu  … Akvavitix  
 Daniel Prévost  … Prolix  
 Pierre Palmade  … Trubadurix  
 Laetitia Casta  … Mimosa  
 Arielle Dombasle  … Rva. Senilix  
 Sim  … Agecanonix  
 Marianne Sägebrecht  … Smirgeline  
 Gottfried John  … Julius Caesar  
 Jean-Pierre Castaldi  … Caius Bonus  
 Jean-Roger Milo  … Caravellix  
 Jean-Jacques Devaux  … Amaryllix  

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva julkaistiin Ranskassa ja Belgiassa. 3. tammikuuta 1999. Suomessa elokuva julkaistiin 22. lokakuuta.[1]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Astérix et Obélix contre César: Technical Details cinema.theiapolis.com. Viitattu 27.7.2013. (englanniksi)


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.