Amaryllix

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Amaryllix (ransk. Ordralfabétix) on hahmo Asterix-sarjakuvissa, gallialaisen kylän kalakauppias. Kaikkien mielestä Amaryllixin myymät kalat haisevat pilaantuneilta. Kylätappelut saavat lähes aina alkunsa kylän sepän Caravellixin mainitessa jotain Amaryllixin kalojen laadusta, mikä provosoi Amaryllixia aloittamaan tappelun. Amaryllixillä on oma kalastusvene, mutta hän ei itse kalasta kalojaan, vaan ne tuodaan hänelle kärryillä Parisiumista asti, mikä selittää niiden pilaantumisen.

Amaryllix esiintyi ensimmäisen kerran albumissa Asterix Hispaniassa. Sarjan tekijät René Goscinny ja Albert Uderzo kehittivät hahmon saadakseen huvittavan aiheen kyläläisten tappelulle.[1]

Nimi Amaryllix on yksi sarjan luontoperäisistä nimistä, ja se tulee kukan nimestä amaryllis. Amaryllixin vaimo on nimeltään Jelousubmarine (Iélosubmarine), mikä viittaa The Beatles -yhtyeen kappaleeseen ”Yellow Submarine”.[2] Albumeissa Asterix Korsikassa ja Ruusu ja miekka heillä on myös nuori poika.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olivier Andrieu: Asterix & Co – Osa 1: Gallian maisemat (suom. Liisa Leppänen), s. XXVIII–XXIX. Egmont Kustannus, Tampere 2001.
  2. Tytti Korkiakoski: Asterix-sarjakuvan henkilönnimistö (pdf) (Pro Gradu / URN:NBN:fi:jyu-201010193004)+ kesäkuu 2010. Jyväskylän yliopisto. Viitattu 17.7.2013.