Asterix seikkailee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Asterix seikkailee
Kustantaja Ranska:
Dargaud
Albert René
Hachette
Suomi:
Sanoma
Sanomaprint
Egmont
Julkaisuaika 29. lokakuuta 1959 –
Lehtien määrä 37
Sivumäärä 43–52
Päähahmo(t) Asterix
Obelix
Idefix
Luettelo hahmoista
Kirjoittaja(t) René Goscinny (1959–1977)
Albert Uderzo (1977–2009)
Jean-Yves Ferri (2013–)
Kuvittaja(t) Albert Uderzo (1959–2009)
Didier Conrad (2013–)
Väri(t) Albert Uderzo
Marcel Uderzo
Thierry Mébarki
Kansitaiteilija Albert Uderzo
Didier Conrad
Luoja(t) René Goscinny
Albert Uderzo

Asterix seikkailee (ranskaksi Astérix) on ranskalainen sarjakuva, jonka loivat käsikirjoittaja René Goscinny (1926–1977) ja piirtäjä-käsikirjoittaja Albert Uderzo (1927–2020). Albumeina ilmestyvä sarja sijoittuu noin vuoteen 50 eaa., jolloin Julius Caesarin johtamat roomalaiset ovat valloittaneet koko Gallian yhtä kylää lukuun ottamatta. Tarinat kertovat tässä kylässä asuvista gallialaisista kumppanuksista Asterixista ja Obelixista. Roomalaiset eivät ole saaneet vallatuksi kylää, sillä tietäjä Akvavitix valmistaa yli-inhimilliset voimat antavaa taikajuomaa. Kylää ympäröi metsän lisäksi neljä roomalaisleiriä, joiden elämää kyläläiset säännöllisesti häiritsevät. Sarja on tunnettu lukuisista viittauksistaan ja sanaleikeistään.

Sarjaa työstivät vuodesta 1959 vuoteen 1977 asti Goscinny ja Uderzo yhdessä. Goscinnyn kuoltua Uderzo jatkoi sarjan tekemistä yksin, kunnes vuonna 2012 julkistettiin sarjan uudet tekijät, käsikirjoittaja Jean-Yves Ferri ja kuvittaja Didier Conrad.

Asterix seikkailee -sarjakuvan loivat René Goscinny ja Albert Uderzo. Sarjakuvaa käsikirjoitti Goscinny ja piirsi Uderzo, mutta tarinoiden synopsikset he kehittelivät yhdessä.

Goscinny halusi päähenkilön olevan pieni kooltaan, kun taas Uderzo olisi halunnut Asterixin olevan suuri ja vahva soturi. Tämän ristiriidan takia syntyi Asterixin aisapari, Obelix, vaikka alkujaan sarjassa piti olla vain yksi päähahmo.[1] Kumppaneiden kanssa seikkaileva koira Idefix esiintyi ensimmäisen kerran albumissa Asterix lyö vetoa vuonna 1964. Hahmo syntyi Uderzon ”pakkomielteestä” (ransk. idée fixe) lisätä seikkailuihin sankareita seuraava koira. Goscinny ei aluksi innostunut ajatuksesta, mutta Idefixistä tuli kuitenkin ensiesiintymisensä jälkeen sarjan vakiohahmo.

Goscinny ja Uderzo keksivät ix-loppuiset nimet historiallisen gallialaispäällikkö Vercingetorixin mukaan. Heidän tietämättään jo aiemmin oli ollut eräitä samalla tavalla nimettyjä fiktiohahmoja, kuten kirjailija Jean Nohainin vuonna 1952 keksimä Tortorix.[2]

Asterix ilmestyi ensimmäisen kerran ranskalaisessa Pilote-lehdessä 29. lokakuuta 1959. Se sai ristiriitaisen vastaanoton. Kielteinen arvostelu syytti sarjaa sovinismista ja rasismista. Kun kustannusyhtiö Dargaud osti Piloten vuonna 1961, se julkaisi ensimmäisen Asterix-seikkailun albumina. Ensimmäinen painos oli vaatimattomat 6 000 kappaletta.[3]

Goscinny kuoli vuonna 1977, minkä jälkeen Uderzo otti vastuun myös sarjan käsikirjoittamisesta ja työsti yksin kaikkiaan yhdeksän albumia vuosina 1980–2009. Hän ilmoitti jäävänsä eläkkeelle 84-vuotiaana vuonna 2011.[4] Sarjan uusiksi tekijöiksi valittiin käsikirjoittaja Jean-Yves Ferri ja kuvittaja Didier Conrad. Ferrin ja Conradin ensimmäinen albumi Asterix ja piktit ilmestyi vuonna 2013.[5][6] Eläköitymisestään huolimatta Uderzo jatkoi Asterixin kuvittamista satunnaisesti kuvittaen uusia kansikuvia vanhojen albumeiden uusiin painoksiin.[7] Hän myös valvoi Ferrin ja Conradin työtä uusien albumien parissa. [8] Uderzo menehtyi 92-vuotiaana vuonna 2020.[9]

Sarjasta tuli nopeasti maailmanmenestys. Vuoteen 2012 mennessä Asterix-albumeja oli myyty yli 350 miljoonaa kappaletta.[10] Niitä on julkaistu 107 eri kieli- ja murreversiona.[11] Albumien pääasiallisina suomentajina ovat toimineet Jorma Kapari ja Outi Walli. Walli on suomentanut 22 albumia ja Kapari 13. Mirka Ulanto on suomentanut vuodesta 2017 alkaen kolme albumia. Eija Pokkinen suomensi yhden albumin, Asterixin harharetket.

Kymmenien sarjakuva-albumien lisäksi Asterixista on julkaistu muun muassa lukuisia animoituja ja näyteltyjä elokuvia, lauta- ja videopelejä sekä kuva-, peli- ja tietokirjoja.

Sarjassa jokaisella kansallisuudella on omat nimipäätteensä. Esimerkiksi gallialaisten mieshenkilöiden nimet päättyvät -ix, roomalaisten -us, kreikkalaisten -os ja egyptiläisten -is. Gallialaisten naisten nimet päättyvät -ine.

Asterix

 • Asterix on sarjan päähenkilö, pieni ja ovela soturi, joka saa yli-inhimilliset voimat tietäjän valmistamasta taikajuomasta. Asterix saa usein luottotehtäviä, kuten öljyn etsimisen taikajuomaa varten (Asterixin harharetket) tai verorahojen vartiointi (Asterix ja rahapata).

Obelix

 • Obelix on Asterixin ystävä ja hiidenkivien toimitusmies. Obelix putosi pienenä taikajuomapataan ja hänellä on siksi aina yli-inhimilliset voimat.

Akvavitix

 • Kylän tietäjä, joka osaa valmistaa yli-inhimilliset voimat antavaa taikajuomaa.

Aladobix

 • Kylän päällikkö, joka kulkee kylässä kilven päällä kahden kyläläisen kannattelemana. Kilpi kuului aiemmin Vercingetorixille. Sotaveteraani.

Smirgeline

 • Päällikön kiivas vaimo.

Amaryllix

 • Kylän kalakauppias, joka usein ajautuu tappeluun kylän sepän Caravellixin kanssa. Hänen kalansa tunnetaan siitä, että ne eivät ole tuoreita.

Caravellix

 • Kylän seppä, pilkkaa usein Amaryllixin kalojen laatua ja "hiljentää" bardi Trubadurixin tämän aikoessa laulaa.

Trubadurix

 • Kylän epäsuosittu bardi, joka asuu puunlatvaan tehdyssä talossa. Hänen lauluaan pidetään sietämättömänä kuunnella. Useiden seikkailujen päätteeksi hän haluaa esittää laulun, jonka vuoksi hänet kuitenkin köytetään puun oksaan roikkumaan juhlaruokailun ajaksi.

Senilix

 • Kylän vanhin ja sotaveteraani. Hänellä on nuorehko vaimo, jonka nimeä albumeissa ei koskaan mainita.

Idefix

 • Obelixin pieni koira. Idefixillä on usein tärkeä tehtävä Asterixin ja Obelixin seikkailuissa ja se pelastaa sankarukset ajoittain. Idefix rakastaa puita ja kärsii, jos näkee puita kohdeltavan huonosti.

Julius Caesar

 • Rooman yksinvaltias, joka haluaa valloittaa gallialaisen kylän. Esiintyy harvemmin.

Merirosvot

 • Nimettömiä hahmoja, jotka tekevät tavalla tai toisella haaksirikon lähes joka albumissa. Vakioina esiintyvät pukinsarvikypäräinen ja punapartainen päällikkö, latinankielisiä lentäviä lauseita viljelevä iäkäs puujalka (hahmon nimeksi mainitaan Pölkky albumissa Obelixin kaleeri) sekä mustaihoinen tähystäjä Baba.

Nimien sanaleikkejä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asterix-albumeissa nimet ovat sanaleikkejä, ja niiden käännöstapa vaihtelee kielen mukaan. Päähenkilöistä yleensä Asterix ja Obelix ovat tämän nimisiä myös käännöksissä (kirjoitusasu on joissakin kielissä -iks), mutta muut nimet on usein korvattu käännöskielen omilla sanaleikeillä.

Nimi ranskaksi Merkitys tai sanaleikin lähde ranskassa Suomeksi Englanniksi
Astérix vrt. asteriski (typogr. merkki *) Asterix Asterix
Obélix vrt. obeliski (kivipylväs) tai ransk. obèle (typogr. merkki †) Obelix Obelix
Idéfix idée fixe = päähänpinttymä, fiksidea Idefix Dogmatix
Panoramix laajakuva Akvavitix Getafix (joskus Vitamix)
Abraracourcix lyhennetyin käsivarsin Aladobix Vitalstatistix
Bonemine hyvännäköinen Smirgeline Impedimenta
Agecanonix kanoninen ikä Senilix Geriatrix
Assurancetourix kaikenkattava vakuutus Trubadurix Cacofonix
Cétautomatix se on automaattinen Caravellix Fulliautomatix
Ordralfabétix aakkosjärjestys Amaryllix Unhygienix
Iélosubmarine (engl.) keltainen sukellusvene Jelousubmarine Bacteria

Asterixin kylä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asterixin kotikylä sijaitsee roomalaisessa Armorikan provinssissa nykyisen Bretagnen pohjoisrannikolla. Jokaisen albumin ensimmäisellä sivulla on Gallian kartta, jonka perusteella kylä olisi ilmeisesti jossain nykyisen Finistèren departementin alueella. Useampaakin seudulla sijaitsevaa muinaislöytöä on väitetty ”todelliseksi Asterixin kyläksi”.[12]

Gallialainen kylä on itsenäinen: vaikka Rooma miehittääkin koko Galliaa, itse Julius Caesar on useasti todennut, että Asterixin kylää se ei hallitse.[13] Kylä on hyvin vakaa, eivätkä ulkopuoliset vaikutteet aiheuta sen elämään koskaan pysyvää muutosta.[14] Kylässä on tiivis yhteishenki, jota lujittavat yhteinen taistelu roomalaisia vastaan sekä kylätappelut ja kyläjuhlat.[15] Asterixin kotikylässä on ehkä joitain kymmeniä asukkaita.[16]

Kylän erottaa muista, roomalaisten vallan alaisista gallialaiskylistä sen hallussa oleva taikajuoma, jonka avulla se pystyy puolustautumaan roomalaisia valloittajia vastaan. Juoman salaisuuden tuntee vain tietäjä Akvavitix.[17] Rooman valtakunnan kukistamista kylä ei tavoittele, mutta se antaa taikajuomaa joskus myös muiden hädänalaisten käyttöön.[18]

Kylän johdossa ovat päällikkö sekä poikkeustilanteissa kyläneuvosto, johon kuuluvat päällikkö Aladobixin lisäksi yleensä tietäjä Akvavitix, soturit Asterix ja Obelix, sekä bardi Trubadurix.[19] Vallankäyttäjiin kuuluu ainoastaan miehiä; naisten tehtävä kylässä on kotitöiden tekeminen, joskin muutama vahvaluonteinen nainen käyttää kylässä jonkin verran epämuodollista valtaa. Naisilta on myös normaalisti kielletty taikajuoman käyttö ja tappeleminen.[20] Avioliitto on kylässä tärkeä instituutio. Esimerkiksi Asterixin naimattomuutta ihmetellään ja naisen asumista naimattoman miehen talossa paheksutaan.[21]

Kylän ruoka hankitaan villisikoja metsästämällä ja pienimuotoisella maanviljelyksellä. Vaurauden keräämistä ei normaalisti arvosteta.[22] Obelixin valmistamien hiidenkivien tarkoitus ei ole selvä. Niillä on ehkä keräilyarvoa, mutta harva hankkii niitä kotiinsa yhtä enempää. Hiidenkiviä on joskus käytetty kylän puolustamisessa.[23]

Kyläläiset uskovat gallialaisiin jumaliin, joita Asterix ja ennustaja -albumin mukaan on yli neljäsataa. Puheessaan he viittaavat useimmin heimon jumalaan Teutatekseen, jota pidetään kaikkitietävänä. Kyläläisten suurin pelko on se, että taivas putoaisi heidän niskaansa. Kylän arkipäivässä uskonnolla on kuitenkin vain vähäinen merkitys, lukuun ottamatta Asterix ja ennustaja -albumia, jossa kylä joutuu taikauskoisen hysterian valtaan.[24]

Roomalaisten uhka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asterix-albumien tapahtumat sijoittuvat Gallian sodan päättymisen jälkeisiin vuosiin, jolloin koko muu Gallia on liitetty Rooman valtakuntaan. Ensimmäisen albumin Asterix gallialainen alussa on kuvattu Vercingetorixin antautuminen Alesian taistelun jälkeen.

Kylää ympäröi neljä roomalaista sotilasleiriä,[25] Akvarium, Ciderium, Laudanum ja Periferium. Roomalaisten tavoite on valloittaa tämä viimeinenkin itsenäinen gallialaiskylä. Kyläläisten ja roomalaisten välillä onkin jatkuvia aseellisia yhteenottoja, vaikka varsinaista sotatilaa kylässä ei olekaan. Roomalaissotilaiden kimppuun käyminen on kyläläisille usein vain tapa huvitella ja ylläpitää yhteishenkeä. Joskus he tekevät roomalaisleireihin kostoiskuja.[26] Asterix ja Obelix käyvät roomalaisten kimppuun myös usein retkillään kaukana kotikylästään.[27] Roomalaisten lisäksi kyläläiset ovat kahakoineet esimerkiksi normanneja ja gootteja vastaan.[28]

Koska roomalaiset eivät aseellisesti pärjää Asterixin kylälle, he pyrkivät usein valloittamaan sen jonkin aseettoman juonen avulla, siinä usein lähes onnistuenkin. Tällaisia juonia kuvataan esimerkiksi albumeissa Asterix ja riidankylväjä sekä Jumaltenrannan nousu ja tuho.[29] Kaikesta huolimatta kylän ja roomalaisten välillä tapahtuu joskus pienimuotoista keskinäistä avunantoa, esimerkiksi goottien uhan edessä.[30]

Historiallinen tausta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caesar kuvaa Gallian tapahtumia pääteoksessaan Gallian sota. Asterixin tapahtumat sijoittuvat likimain kirjoja seuraavaan aikaan. Sarja lainaa monin paikoin Caesarin teoksia ja monet tarinat pohjautuvat teoksissa kerrottuihin tapauksiin.

Historiallisin osin Asterixin kuvaus ei ole aivan tarkka. Roomalaisten ote Galliasta ei ollut niin tiukka kuin Asterixissa annetaan ymmärtää; edes Caesar ei propagandistisessa kirjoituksessaan väitä näin, vaan gallit kapinoivat usein. Caesarin asema Roomassa ei ollut aivan vakiintunut. Asterixissa kuvataan monin paikoin roomalaisten välisiä erimielisyyksiä ja sisällissotia, mutta ilmeisesti kahtiajako Roomassa oli tätäkin syvempi. Suuri osa Asterix-albumeista sijoittuu vuosiin, jolloin Caesar todellisuudessa ei ollut vielä kaapannut valtaa tai jolloin hän kävi sisällissotaa kilpailijoitaan vastaan eri puolilla valtakuntaa, eikä hallinnut yksinvaltiaana Roomassa.

Useassa Asterix-albumissa nähtiin Rooman kaupungissa sijaitseva taisteluareena, joka oli kuitenkin vanhempi areena Circus Maximus eikä Colosseum, joka rakennettiin vasta noin sata vuotta myöhemmin. Itse Rooma oli vaatimattomampi kuin sarjakuvissa esitetty.

Caesarin kirjoituksissa usealla gallialaispäälliköllä on -rix-päätteinen nimi, joka ilmeisesti viittaa näiden henkilöiden korkeaan asemaan, mahdollisesti kuninkuuteen. Kyseessä ei ole ilmeisesti kaikille gallimiesten nimille yhteinen piirre, kuten Asterixista voisi ymmärtää. Asterixin ja useiden muiden hahmojen käyttämät sulkakypärät ovat saaneet innoituksensa Vercingetorixia esittävistä nykyajan taideteoksista, mutta todellisuudessa tällaisia kypäriä lienee käyttänyt vain eräs Etelä-Ranskassa elänyt galliheimo. Ei myöskään ole tietoa, pitivätkö kaikki gallimiehet viiksiä ilman partaa kuten Asterixissa annetaan ymmärtää.[31]

Obelixin ammatti ”hiidenkivien” eli alkutekstissä menhir-kivien toimitusmiehenä viittaa Pohjois-Ranskassa runsaisiin muinaisiin megaliitteihin, jotka todellisuudessa ovat peräisin tuhansia vuosia varhaisemmalta ajalta.[32]

Trubadurixin hahmossa on viitteitä muinaisten kelttien bardeihin, jotka olivat sekä laulajia että opettajia, eräänlaisia alemman tason tietäjiä.

Jotkin Asterix-albumit antavat virheellisen kuvan tiettyjen maiden ja kansojen suhteesta tuolloiseen Rooman valtakuntaan. Esimerkiksi Britanniasta tuli todellisuudessa roomalainen provinssi vasta sata vuotta Caesarin ajan jälkeen, gootit ilmaantuivat Rooman valtakunnan rajoille vasta useita vuosisatoja myöhemmin ja viikingit aloittivat purjehdusretkensä vasta lähes tuhat vuotta myöhemmin.

Asterix-maailmaan on tuotu humoristisia elementtejä, jotka ovat lähtöisin nykypäivästä. Esimerkiksi kansalliset stereotypiat tai viittaukset ensimmäiseen ja toiseen maailmansotaan ovat tavallisia.[33] Useasti viitataan humoristisesti nykyisen liike-elämän piirteisiin.

Teemahuvipuisto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Parc Astérix

Pariisin lähellä on sarjaan pohjautuva teemahuvipuisto Parc Astérix. Se avattiin vuonna 1989.[34][35]

Ranskalaiset ovat usein nähneet Asterixissa poliittisia vertauskuvia. Sarjan on nähty kuvaavan esimerkiksi nykyajan ranskalaisten piiloisänmaallisuutta tai viittaavan toisen maailmansodan aikaiseen Ranskan miehitykseen ja vastarintaliikkeeseen. Koska sarja syntyi Charles de Gaullen presidenttikautena, monet aikalaiset arvelivat sen viittaavaan vertauskuvallisesti nimenomaan de Gaulleen, joka tunnettiin Ranskan suvereniteetin puolustajana ja jonka sukunimeen puheet Galliasta (ransk. Gaule) tuntuivat vihjaavan. Goscinny ja Uderzo kiistivät nämä selitykset pötypuheena.[36]

Asterix-albumit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asterix seikkailee

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Albuminro Alkuperäinen nimi Vuosi Suomalainen nimi Vuosi Suom. osa Teksti Kuvitus
1 Astérix le Gaulois 1961 Asterix gallialainen 1974 18 René Goscinny Albert Uderzo
2 La Serpe d’or 1962 Kultainen sirppi 1971 10 René Goscinny Albert Uderzo
3 Astérix et les Goths 1963 Asterix ja gootit 1970 6 René Goscinny Albert Uderzo
4 Astérix gladiateur 1964 Asterix gladiaattorina 1969 2 René Goscinny Albert Uderzo
5 Le Tour de Gaule 1965 Asterix lyö vetoa 1973 16 René Goscinny Albert Uderzo
6 Astérix et Cléopâtre 1965 Asterix ja Kleopatra 1969 1 René Goscinny Albert Uderzo
7 Le Combat des chefs 1966 Päälliköiden ottelu 1970 5 René Goscinny Albert Uderzo
8 Astérix chez les Bretons 1966 Asterix Britanniassa 1971 12 René Goscinny Albert Uderzo
9 Astérix et les Normands 1966 Asterix ja normannien maihinnousu 1970 8 René Goscinny Albert Uderzo
10 Astérix légionnaire 1967 Asterix legioonalaisena 1970 3 René Goscinny Albert Uderzo
11 Le Bouclier arverne 1968 Asterix ja kadonnut kilpi 1973 15 René Goscinny Albert Uderzo
12 Astérix aux Jeux olympiques 1968 Asterix olympialaisissa 1970 4 René Goscinny Albert Uderzo
13 Astérix et le Chaudron 1969 Asterix ja rahapata 1971 9 René Goscinny Albert Uderzo
14 Astérix en Hispanie 1969 Asterix Hispaniassa 1970 7 René Goscinny Albert Uderzo
15 La Zizanie 1970 Asterix ja riidankylväjä 1971 11 René Goscinny Albert Uderzo
16 Astérix chez les Helvètes 1970 Asterix ja alppikukka 1972 13 René Goscinny Albert Uderzo
17 Le Domaine des dieux 1971 Jumaltenrannan nousu ja tuho 1972 14 René Goscinny Albert Uderzo
18 Les Lauriers de César 1972 Asterix ja Caesarin laakeriseppele 1973 17 René Goscinny Albert Uderzo
19 Le Devin 1972 Asterix ja ennustaja 1975 19 René Goscinny Albert Uderzo
20 Astérix en Corse 1973 Asterix Korsikassa 1975 20 René Goscinny Albert Uderzo
21 Le Cadeau de César 1974 Asterix ja Caesarin lahja 1976 21 René Goscinny Albert Uderzo
22 La Grande Traversée 1975 Asterix ja suuri merimatka 1976 22 René Goscinny Albert Uderzo
23 Obélix et compagnie 1976 Obelix ja kumppanit 1977 23 René Goscinny Albert Uderzo
24 Astérix chez les Belges 1979 Asterix Belgiassa 1979 24 René Goscinny Albert Uderzo
25 Le Grand Fossé 1980 Syvä kuilu 1980 25 Albert Uderzo Albert Uderzo
26 L'Odyssée d'Astérix 1981 Asterixin harharetket 1982 26 Albert Uderzo Albert Uderzo
27 Le Fils d'Astérix 1983 Asterixin poika 1984 27 Albert Uderzo Albert Uderzo
28 Astérix chez Rahazade 1987 Asterix Intiassa 1987 28 Albert Uderzo Albert Uderzo
29 La Rose et le Glaive 1991 Ruusu ja miekka 1991 29 Albert Uderzo Albert Uderzo
30 La Galère d'Obélix 1996 Obelixin kaleeri 1996 30 Albert Uderzo Albert Uderzo
31 Astérix et la Traviata 2001 Asterix ja Latraviata 2001 31 Albert Uderzo Albert Uderzo
32 La Rentrée gauloise 2003 Gallialainen kertomataulu 2003 32 René Goscinny
Albert Uderzo
Albert Uderzo
33 Le ciel lui tombe sur la tête 2005 Taivas putoaa niskaan 2005 33 Albert Uderzo Albert Uderzo
34 L'Anniversaire d'Astérix et Obélix 2009 Asterixin & Obelixin syntymäpäivä 2009 34 René Goscinny
Albert Uderzo
Albert Uderzo
35 Astérix chez les Pictes 2013 Asterix ja piktit 2013 35 Jean-Yves Ferri Didier Conrad
36 Le Papyrus de César 2015 Asterix ja Caesarin papyrus 2015 36 Jean-Yves Ferri Didier Conrad
37 Astérix et la Transitalique 2017 Kilpa-ajo halki Italian 2017 37 Jean-Yves Ferri Didier Conrad
38 La Fille de Vercingétorix 2019 Vercingetorixin tytär 2019 38 Jean-Yves Ferri Didier Conrad
39 Astérix et le Griffon 2021 Asterix ja aarnikotka 2021 39 Jean-Yves Ferri Didier Conrad
40 L'Iris blanc 2023 Valkoinen iiris 2023 40 Fabcaro Didier Conrad
Pääartikkeli: Murrealbumi
 • Opeliksin orjalaeva. Olavi Rytkösen savonnos Outi Wallin suomentamasta laitoksesta Obelixin kaleeri. [Helsinki]: Helsinki Media, 1997.
 • Luaksolaesten lempi. Alkuteos Syvä kuilu, Savon murteella kertonut Olavi Rytkönen, murreasun tarkastus Leena Sarvas. Tampere: Egmont, 1999.
 • Kallija tyttölöi. Ruusu ja miekka Karjalan murteella. Kaakkoismurteelle muokannut Kaisu Lahikainen, murreasun tarkastus Heikki Leskinen ja Heikki Kirkinen. Tampere: Egmont, 1999. ISBN 951-876-705-X
 • Asteriksim boikkane mukul. Asterixin poika Rauman murteella. Outi Wallin suomennoksesta raumaksi kääntänyt Aila Vuorinen. Tampere: Egmont, 2001.
 • Kessen rehukotsa. Asterix ja Caesarin laakeriseppele Stadin slangilla. Jorma Kaparin suomennoksesta stadintanut Sami Garam. Tampere: Egmont, 2005.

Muut sarjakuvajulkaisut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Les 12 travaux d'Astérix (1976)
 • Gallialainen visiitti (1990)
  • Kokoelma lyhyitä tarinoita, joista osa Goscinnyn ja osa Uderzon käsikirjoittamia. Kaikki tarinat ovat mukana vuonna 2003 ilmestyneessä Gallialaisessa kertomataulussa. Näihin kokoelmiin sisältyvät seuraavat tarinat: Idean synty (1962), Obelisc'h (1963), Gallian kevät (1966), Koulu alkaa Galliassa (1966), Mistelin alla (1967), Maskotti (1968), Ennennäkemätön Asterix (1969), Mini, Midi, Maxi (1971), Latinaa ja lätinää (1973), Vuonna 50 eKr (1977), Parisium ja olympialaiset - Paris 1992 (1986), Mistä he keksivät tuon kaiken? (1993), Vuonna 35 ennen J.C:ta (1994) sekä Kiekulix Gallian kukko (2003). Suurin osa tarinoista on julkaistu alun perin Pilote -lehdessä.
 • Uderzo croqué par ses amis (1996)
  • Uderzon 70-vuotissyntymäpäivää juhlistava sarjakuva-albumi. Mukana useiden eri sarjakuvataiteilijoiden tekemiä Asterix -tarinoita.
 • Asterix ja ystävät (Asterix et ses Amis, 2007)
  • Uderzon 80-vuotissyntymäpäivää juhlistava sarjakuva-albumi. Mukana useiden eri sarjakuvataiteilijoiden tekemiä Asterix -tarinoita.

Idefix, Asterixin ja Obelixin lemmikki -sarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teksti René Goscinny, kuvitus Albert Uderzo.

Teksti ja kuvitus Albert Uderzo.

Muut kuvakirjat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Asterix valloittaa Rooman (Les 12 travaux d'Astérix, 1976)
  • Teksti René Goscinny ja Albert Uderzo, kuvitus Albert Uderzo. Perustuu Asterix valloittaa Rooman -elokuvan tarinaan. Julkaistu vuonna 2016 74-sivuinen uudistettu laitos nimellä Asterixin XII urotyötä.
 • Kuinka Obelix putosi pienenä tietäjän taikajuomapataan (Comment Obelix est tombé dans la marmite du druide quand il était petit, 1989)
  • Teksti René Goscinny ja Albert Uderzo, kuvitus Albert Uderzo. Alkuperäinen kertomus julkaistu Pilote -lehdessä vuonna 1965.
 • Asterix ja viikingit: Elokuva-albumi (Astérix et les Vikings: L'Album du Film, 2006)
 • Asterix ja taikajuoman salaisuus (Astérix: Le Secret de la Potion Magique, 2018)
 • Le Menhir d’Or (2020)
  • Teksti René Goscinny, kuvitus Albert Uderzo. Perustuu vuonna 1967 julkaistuun samannimiseen äänikirjaan.

Kirjoittanut Olivier Andrieu, kuvitus poimittu sarjakuva-albumeista.

 • Asterix ja kultainen hiidenkivi (Le Menhir d’Or, 1967)
  • Teksti René Goscinny, kuvitus Albert Uderzo.

Asterixin hahmosta on tehty tähän mennessä kymmenen animaatioelokuvaa, neljä näytelmäelokuvaa ja yksi TV-elokuva.

Alkuperäinen nimi Suomalainen nimi Vuosi Tyyli Ohjaus Käsikirjoitus Tuotanto Perustuu
Deux Romains en Gaule Deux Romains en Gaule 1967 TV-elokuva Pierre Tchernia René Goscinny
Albert Uderzo
Pierre Tchernia
Astérix le Gaulois Asterix – pieni suuri mies Galliasta 1967 Animaatio Ray Goossens Willy Lateste
Jos Marissen
László Molnár
Georges Dargaud Asterix gallialainen (1961)
Astérix et Cléopâtre Asterix ja Kleopatra 1968 Animaatio René Goscinny
Albert Uderzo
Lee Payant
Eddie Lateste
Jos Marissen
Pierre Tchernia
Raymond Leblanc Asterix ja Kleopatra (1965)
Les Douze travaux d'Astérix Asterix valloittaa Rooman 1976 Animaatio René Goscinny
Albert Uderzo
René Goscinny
Albert Uderzo
Pierre Tchernia
René Goscinny
Albert Uderzo
Georges Dargaud
Astérix et la surprise de César Asterix – gallialaisten sankari 1985 Animaatio Gaëtan Brizzi
Paul Brizzi
Pierre Tchernia Yannik Piel Asterix gladiaattorina (1964)
Asterix legioonalaisena (1967)
Astérix chez les Bretons Asterix Britanniassa 1986 Animaatio Pino Van Lamsweerde Pierre Tchernia Philippe Grimond
Yannik Piel
Asterix Britanniassa (1966)
Astérix et le coup du menhir Asterix ja suuri taistelu 1989 Animaatio Philippe Grimond Adolf Kabatek
Yannik Voight
Yannik Piel Päälliköiden ottelu (1966)
Asterix ja ennustaja (1972)
Astérix et les Indiens Asterix Amerikassa 1994 Animaatio Gerhard Hahn Thomas Platt
Rhett Rooster
Albert Uderzo (tarina)
Pierre Tchernia (tarina)
Gerhard Hahn
Jürgen Wohlrabe
Asterix ja suuri merimatka (1975)
Astérix et Obélix contre César Asterix ja Obelix vastaan Caesar 1999 Näytelmäelokuva Claude Zidi Gérard Lauzier
Claude Zidi
Claude Berri
Vittorio Cecchi Gori
Asterix gallialainen (1961)
Asterix ja gootit (1963)
Asterix gladiaattorina (1964)
Asterix ja Kleopatra (1965)
Asterix legioonalaisena (1967)
Asterix ja riidankylväjä (1970)
Asterix ja ennustaja (1972)
Astérix & Obélix : Mission Cléopâtre Asterix ja Obelix: Tehtävä Kleopatra 2002 Näytelmäelokuva Alain Chabat Alain Chabat Claude Berri Asterix ja Kleopatra (1965)
Astérix et les Vikings Asterix ja viikingit 2006 Animaatio Stefan Fjeldmark
Jesper Møller
Jean-Luc Goossens
Stefan Fjeldmark (tarina)
Philip Lazebnik (tarina)
Mitch Watson (tarina)
Natalie Altmann
Thomas Valentin
Asterix ja normannien maihinnousu (1966)
Asterix ja suuri merimatka (1975)
Astérix aux Jeux Olympiques Asterix olympialaisissa 2008 Näytelmäelokuva Frédéric Forestier
Thomas Langmann
Alexandre Charlot
Thomas Langmann
Frank Magnier
Thomas Langmann
Jérôme Seydoux
Asterix olympialaisissa (1968)
Astérix et Obélix: Au service de sa Majesté Asterix ja Obelix Britanniassa 2012 Näytelmäelokuva Laurent Tirard Laurent Tirard
Gregoire Vigneron
Olivier Delbosc
Marc Missonnier
Asterix Britanniassa (1966)
Asterix ja normannien maihinnousu (1966)
Astérix – Le Domaine des Dieux Asterix: Jumaltenrannan nousu ja tuho 2014 Animaatio Alexandre Astier
Louis Clichy
Alexandre Astier Philippe Bony
Thomas Valentin
Jumaltenrannan nousu ja tuho (1971)
Astérix: Le Secret de la Potion Magique Asterix ja taikajuoman salaisuus 2018 Animaatio Alexandre Astier
Louis Clichy
Alexandre Astier Natalie Altmann
Nicolas Trout
Astérix & Obélix: L'Empire du Milieu Asterix ja Obelix lohikäärmeen valtakunnassa 2023 Näytelmäelokuva Guillaume Canet Guillaume Canet Xavier Amblard
Alain Attal
Yohan Baiada
Videopeli Vuosi Kehittäjä Julkaisija Alusta
Asterix 1983 Atari Atari Atari 2600
Obelix 1983 Atari Atari Atari 2600
Astérix et la Potion Magique 1985 Coktel Vision Coktel Vision Amstrad CPC, PC, Thomson MO5
Asterix and the Magic Cauldron 1986 Melbourne House Melbourne House Amstrad CPC, Commodore 64, ZX Spectrum
Asterix and the Magic Carpet 1987 Coktel Vision Coktel Vision Amiga 500, Atari ST, Commodore 64, PC
Asterix Chez Rahàzade 1988 Coktel Vision Coktel Vision Amstrad CPC
Asterix: Operation Getafix 1989 Coktel Vision Coktel Vision Amiga 500, Atari ST, P
Asterix 1991 Sega Sega Master System
Asterix 1992 Konami Konami Kolikkopeli
Asterix 1993 Bit Managers
Infogrames
Infogrames Game Boy, NES, SNES
Asterix and the Secret Mission 1993 Sega Sega Game Gear, Master System
Asterix and the Great Rescue 1993 Sega Sega Game Gear, Master System, Mega Drive
Asterix and the Power of the Gods 1995 Core Design Sega Mega Drive
Asterix: Caesar's Challenge 1995 Infogrames Pathé Interactive
Philips Interactive Media
CD-i, PC
Asterix & Obelix 1995 Bit Managers
Infogrames
Infogrames Game Boy, PC, SNES
Asterix: The Gallic War 1999 Infogrames Infogrames PC, PlayStation
Asterix & Obelix 1999 Bit Managers
Infogrames
Infogrames Game Boy Color
Asterix: Search For Dogmatix 2000 Infogrames Infogrames Game Boy Color
Asterix & Obelix Take on Caesar 2000 Cryo Interactive Cryo Interactive PC, PlayStation
Asterix: Mega Madness 2001 Infogrames Europe Infogrames Europe PC, PlayStation
Asterix & Obelix: Bash Them All 2002 Bit Managera
Infogrames
Infogrames Game Boy Advance
Asterix & Obelix XXL 2004 Étranges Libellules
Velez & Dubail
Atari Europe Game Boy Advance, GameCube, PC, PlayStation 2
Asterix & Obelix XXL 2: Mission: Las Vegum 2006 Étranges Libellules Atari Europe PC, PlayStation 2
Asterix & Obelix XXL 2: Mission: Wifix 2006 Mistic Software
Tate Interactive
Atari Europe Nintendo DS, PSP
Asterix at the Olympic Games 2007 Étranges Libellules Atari Europe Nintendo DS, PlayStation 2, Wii, Windows, Xbox 360
Asterix Brain Trainer 2008 Atari Atari Nintendo DS
Asterix: These Romans are Crazy! 2009 Ubisoft Ubusoft Nintendo DS
Asterix: The Mansion of the Gods 2014 Bigben Interactive Bigben Interactive Nintendo 3DS
Asterix & Friends 2017 Bandai Namco Bandai Namco Android, iOS, verkkoselain
Asterix & Obelix XXL 2: Remastered 2018 Étranges Libellules
Osome Studio
Anuman Nintendo Switch, PlayStation 4, Windows, Xbox One
Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir 2019 Osome Studio Microids Nintendo Switch,

PlayStation 4, Xbox One, PC

Asterix & Obelix XXL: Romastered 2020 Osome Studio Microids Nintendo Switch, Playstation 4, Xbox One, PC
Asterix & Obelix XXL Collection 2020 Osome

Studio

Microids Nintendo Switch, Playstation 4, PC
Asterix & Obelix: Slap Them All! 2021 Mr. Nutz Studio Microids Nintendo Switch, Playstation 4, Xbox One, PC

Asterix-teemalla on julkaistu myös mm. Monopoly.

 • Andrieu, Olivier: Asterix & Co – Osa 1: Gallian maisemat (suom. Liisa Leppänen). Egmont Kustannus, Tampere 2001. Alkuteos Le Livre d’Astérix le Gaulois. ISBN 951-876-865-X
 • Karjalainen, Keijo: Politiikkaa Asterixin maailmassa. Ajatus Kirjat, 2006. ISBN 951-20-6893-1.
 • Nordberg, Ilkka: Uderzo-historiikki. Sarjainfo, 1992, nro 2, s. 6-11.
 1. Andrieu 2001, s. IX, XVI.
 2. Andrieu 2001, s. XII.
 3. Nordberg 1992, s. 8.
 4. 84-vuotias Asterixin piirtäjä lopettaa 27.9.2011. Kuopio: Savon Sanomat. Viitattu 28.9.2011.
 5. Astérix chez les Pictes bdzoom.com. 26.3.2013. Viitattu 16.4.2013.
 6. Asterix jatkaa seikkailuja kahdeksan vuoden tauon jälkeen 26.10.2013. hs.fi. Viitattu 26.10.2013.
 7. Asterix Britanniassa – nyt uudella kannella! 05.11.2012. Egmont Kustannus. Viitattu 16.08.2019.
 8. Le 38e album d'Astérix sortira à l'automne 06.01.2019. Le Figaro. Viitattu 16.08.2019. (ranskaksi)
 9. lehtonen, Veli-Pekka: Asterixin toinen luoja on kuollut Helsingin Sanomat. 24.3.2020. Viitattu 24.3.2020.
 10. Asterix creator Albert Uderzo quits drawing at 84 27.9.2011. BBC News. Viitattu 1.6.2013.
 11. Asterix on tullut miehen ikään Aamulehti.fi 28.10.2009. Viitattu 29.10.2009.
 12. Andrieu 2001, s. II.
 13. Karjalainen 2006, s. 130–133.
 14. Karjalainen 2006, s. 96.
 15. Karjalainen 2006, s. 98–99.
 16. Karjalainen 2006, s. 55.
 17. Karjalainen 2006, s. 135.
 18. Karjalainen 2006, s. 142.
 19. Karjalainen 2006, s. 53, 65–69, 76–77.
 20. Karjalainen 2006, s. 110–111.
 21. Karjalainen 2006, s. 101.
 22. Karjalainen 2006, s. 107–108.
 23. Karjalainen 2006, s. 118–119.
 24. Karjalainen 2006, s. 102–105.
 25. Karjalainen 2006, s. 125.
 26. Karjalainen 2006, s. 176–181.
 27. Karjalainen 2006, s. 186–187.
 28. Karjalainen 2006, s. 198.
 29. Karjalainen 2006, s. 208–209.
 30. Karjalainen 2006, s. 218–219.
 31. Andrieu 2001, s. XI–XIII.
 32. Andrieu 2001, s. XVII.
 33. Goscinny, Rene & Uderzo, Albert: Asterix & Co, osa 2: Maailman ympäri, s. XXIII-XLVII. Tampere: Egmont Kustannus Oy Ab, 2002. ISBN 951-876-866-8. (suomeksi)
 34. Uderzo, Albert & Goscinny, Rene: Asterix ja Kleopatra, s. 52. 5. painos. Tampere: Sanomaprint kirjat, 1989.
 35. About Parc Astérix Parc Astérix. Viitattu 2.8.2015. (englanniksi)
 36. Andrieu 2001, s. XIII, XXVII.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Valta, Reijo: Quid? Asterix-latinan alkeita. 3. korjattu ja täydennetty painos. Oulu: Jyväs-Ainola, 2007. ISBN 978-952-5353-29-7.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]