Asterix seikkailee

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Asterix seikkailee
AsterixDeutsch.svg
Kustantaja Ranska:
Dargaud
Albert René
Hatchette
Suomi:
Sanoma
Sanomaprint
Egmont
Julkaisuaika 29. lokakuuta 1959 –
Lehtien määrä 35
Sivumäärä 43–52
Päähahmo(t) Asterix
Obelix
Idefix
Luettelo hahmoista
Kirjoittaja(t) René Goscinny (1959–1977)
Albert Uderzo (1977–2009)
Jean-Yves Ferri (2013–)
Kuvittaja(t) Albert Uderzo (1959–2009)
Didier Conrad (2013–)
Väri(t) Albert Uderzo
Marcel Uderzo
Thierry Mébarki
Kansitaiteilija Albert Uderzo
Didier Conrad
Luoja(t) René Goscinny
Albert Uderzo

Asterix seikkailee (ranskaksi Astérix) on ranskalaisten piirtäjä Albert Uderzon ja käsikirjoittaja René Goscinnyn Asterix-aiheisten sarjakuva-albumien nimi. Sarja on tunnettu lukuisista alluusioistaan ja sanaleikeistään. Goscinnyn kuoltua vuonna 1977 Uderzo jatkoi sarjojen tekemistä yksin vuoteen 2011, jolloin hän ilmoitti lopettavansa.[1] Sarjan uusina tekijöinä toimivat käsikirjoittaja Jean-Yves Ferri (mm. Maallemuuttajat) ja kuvittaja Didier Conrad (mm. Valkoinen tiikeri) Uderzon valvonnan alaisena. [2] Kaksikon ensimmäinen albumi Asterix ja piktit (Astérix chez les Pictes) ilmestyi 24. lokakuuta 2013. [3] Lopettamisilmoituksestaan ja uusista tekijöistä huolimatta 87-vuotias Uderzo on kuitenkin ilmaissut halunsa käsikirjoittaa vielä ainakin yhden Asterix-albumin. [4]

Asterix ilmestyi ensimmäisen kerran ranskalaisessa Pilote-lehdessä 29. lokakuuta 1959. Se sai ristiriitaisen vastaanoton. Negatiivinen kritiikki syytti sarjaa sovinismista ja rasismista. Kun kustannusyhtiö Dargaud osti Piloten 1961, se julkaisi ensimmäisen Asterix-seikkailun albumina. Ensimmäinen painos oli vaatimattomat 6 000 kappaletta.[5] Sarjasta tuli pian maailmanmenestys, ja Asterix-albumeja on vuoteen 2012 mennessä myyty yli 350 miljoonaa kappaletta.[6] Niitä on julkaistu 107 eri kieli- ja murreversiona.[7]

Sarja sijoittuu noin vuoteen 50 eaa., jolloin Julius Caesarin johtamat roomalaiset olivat valloittaneet koko Gallian yhtä gallialaiskylää lukuun ottamatta. Tarinat kertovat tässä kylässä asuvista kumppanuksista Asterixista ja Obelixista. Roomalaiset eivät ole saaneet vallatuksi kylää, sillä tietäjä Akvavitix valmistaa yli-inhimilliset voimat antavaa taikajuomaa. Kylää ympäröi metsän lisäksi neljä roomalaisleiriä, joiden elämää kyläläiset säännöllisesti häiritsevät.

Asterix seikkailee-albumien suomentajina ovat toimineet Jorma Kapari ja Outi Walli.

Hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvan gallialaisten mieshenkilöiden nimien sananloppu -ix on saatu muun muassa Caesarin teoksessa Gallian sota esiintyvistä gallialaisnimistä, joista kuuluisin on Vercingetorix. Asterix-albumeissa nimet ovat sanaleikkejä, ja niiden käännöstapa vaihtelee kielen mukaan. Päähenkilöistä yleensä Asterix ja Obelix ovat tämän nimisiä myös käännöksissä (kirjoitusasu on joissakin kielissä -iks), mutta muut nimet on usein korvattu käännöskielen omilla sanaleikeillä.

Nimi ranskaksi Merkitys tai sanaleikin lähde ranskassa Suomeksi Kuvaus Englanniksi
Astérix vrt. asteriski (typogr. merkki *) Asterix Soturi Asterix
Obélix vrt. obeliski (kivipylväs) tai ransk. obèle (typogr. merkki †) Obelix Hiidenkivien toimitusmies Obelix
Idéfix päähänpinttymä, fiksidea Idefix Obelixin koira Dogmatix
Panoramix laajakuva Akvavitix Tietäjä Getafix (joskus Vitamix)
Abraracourcix kädet valmiina iskemään Aladobix Kyläpäällikkö Vitalstatistix
Bonemine hyvännäköinen Smirgeline Päällikön vaimo Impedimenta
Agecanonix kanoninen ikä Senilix Kylänvanhin ja sotaveteraani Geriatrix
Assurancetourix kaikenkattava vakuutus Trubadurix Kylän bardi Cacofonix
Cétautomatix se on automaattinen Caravellix Kylän seppä Fulliautomatix
Ordralfabétix aakkosjärjestys Amaryllix Kylän kalakauppias Unhygienix
Iélosubmarine (engl.) keltainen sukellusvene Jelousubmarine Kalakauppiaan vaimo Bacteria

Asterix

 • Asterix on sarjan päähenkilö, pieni ja ovela soturi, joka saa yli-inhimilliset voimat tietäjän valmistamasta taikajuomasta. Asterix saa usein luottotehtäviä, kuten öljyn etsimisen taikajuomaa varten (Asterixin harharetket) tai verorahojen vartiointi (Asterix ja rahapata).

Obelix

 • Obelix on Asterixin ystävä ja hiidenkivien toimitusmies. Obelix putosi pienenä taikajuomapataan ja hänellä on siksi aina yli-inhimilliset voimat.

Akvavitix

 • Kylän tietäjä, joka osaa valmistaa yli-inhimilliset voimat antavaa taikajuomaa.

Aladobix

 • Kylän päällikkö, joka kulkee kylässä kilven päällä kahden kyläläisen kannattelemana. Kilpi kuului aiemmin Vercingetorixille. Sotaveteraani.

Smirgeline

 • Päällikön kiivas vaimo.

Amaryllix

 • Kylän kalakauppias, joka usein ajautuu tappeluun kylän sepän Caravellixin kanssa.

Caravellix

 • Kylän seppä, tappelee usein kalakauppiaan kanssa ja "hiljentää" bardi Trubadurixin.

Trubadurix

 • Kylän epäsuosittu trubaduuri, joka asuu puunlatvatalossa. Hänen laulullaan on tapana aiheuttaa kaatosade. Useiden seikkailujen päätteeksi hän haluaa esittää laulun, jonka vuoksi hänet kuitenkin köytetään puun oksaan roikkumaan juhlaruokailun ajaksi.

Senilix

 • Kylän vanhin ja sotaveteraani.

Idefix

 • Obelixin pieni koira. Idefixillä on usein tärkeä tehtävä Asterixin ja Obelixin seikkailuissa ja se pelastaa sankarukset ajoittain. Idefix rakastaa puita ja kärsii, jos näkee puita kohdeltavan huonosti. Tämä luonteenpiirre muodostaa sanaleikin Idefixin nimeen: ranskan kielessä idée fixe tarkoittaa pakkomiellettä. Idefixin ensiesiintyminen oli albumissa Asterix lyö vetoa.

Julius Caesar

 • Rooman keisari, tuttavallisesti "Julle". Esiintyy harvemmin.

Merirosvot

 • Nimettömiä hahmoja, jotka tekevät tavalla tai toisella haaksirikon lähes joka albumissa. Vakioina esiintyvät pukinsarvikypäräinen ja punapartainen päällikkö, latinankielisiä lentäviä lauseita viljelevä iäkäs puujalka sekä mustaihoinen tähystäjä.

Muita hahmoja wikisivulla Luettelo Asterix seikkailee -sarjakuvien hahmoista

Historiallinen tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caesar kuvaa Gallian tapahtumia pääteoksessaan Gallian sota. Asterixin tapahtumat sijoittuvat likimain kirjoja seuraavaan aikaan. Sarja lainaa monin paikoin Caesarin teoksia ja monet tarinat pohjautuvat teoksissa kerrottuihin tapauksiin.

Historiallisin osin Asterixin kuvaus ei ole aivan tarkka. Roomalaisten ote Galliasta ei ollut niin tiukka kuin Asterixissa annetaan ymmärtää; edes Caesar ei propagandistisessa kirjoituksessaan väitä näin, vaan gallit kapinoivat usein. Caesarin asema Roomassa ei ollut aivan vakiintunut. Asterixissa kuvataan monin paikoin roomalaisten välisiä erimielisyyksiä ja sisällissotia, mutta ilmeisesti kahtiajako Roomassa oli tätäkin syvempi.

Colosseum on jo sarjakuvassa olemassa, vaikka oikeasti se rakennettiin vasta yli sata vuotta myöhemmin. Itse Roomakin oli vaatimattomampi kuin sarjakuvissa esitetty.

Caesarin kirjoituksissa monilla galleilla on rix-päätteinen nimi, joka ilmeisesti viittaa näiden henkilöiden korkeaan asemaan, mahdollisesti kuninkuuteen. Kyseessä ei ole ilmeisesti kaikille gallimiesten nimille yhteinen piirre, kuten Asterixista voisi ymmärtää.

Trubadurixin hahmossa on viitteitä muinaisten kelttien bardeihin, jotka olivat sekä laulajia että opettajia, eräänlaisia alemman tason tietäjiä.

Asterix-maailmaan on tuotu humoristisia elementtejä, jotka ovat lähtöisin nykypäivästä. Esimerkiksi kansalliset stereotypiat tai viittaukset ensimmäiseen maailmansotaan ovat tavallisia. Useasti viitataan humoristisesti nykyisen liike-elämän piirteisiin.

Tekeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asterix seikkailee-sarjakuvan loivat René Goscinny ja Albert Uderzo. Goscinny halusi päähenkilön olevan pieni kooltaan, kun taas Uderzo olisi halunnut Asterixin olevan suuri ja vahva soturi. Tämän ristiriidan takia syntyi Asterixin aisapari, Obelix. Kumppaneiden kanssa seikkaileva koira Idefix esiintyi ensimmäisen kerran albumissa Asterix lyö vetoa vuonna 1964. Hahmo syntyi Uderzon "pakkomielteestä" lisätä seikkailuihin sankareita seuraava koira. Goscinny ei aluksi innostunut ajatuksesta, mutta Idefixistä tuli kuitenkin ensiesiintymisensä jälkeen sarjan vakiohahmo.

Sarjakuvaa käsikirjoitti Goscinny ja piirsi Uderzo, ja tarinoiden synopsiksen he kehittelivät yhdessä. Goscinny kuoli 1977 ja tämän jälkeen Uderzo otti vastuun myös sarjan käsikirjoittamisesta, työstäen yksin kaikkiaan yhdeksän albumia vuosina 1980–2009. 84-vuotiaana vuonna 2011 Uderzo ilmoitti jäävänsä eläkkeelle. Sarjan uusiksi tekijöiksi valittiin käsikirjoittaja Jean-Yves Ferri ja kuvittaja Didier Conrad, joiden työtä valvoo Uderzo itse. Ferrin ja Conradin ensimmäinen albumi Astérix chez les Pictes ilmestyi 24. lokakuuta 2013 [8], suomalaiselta nimeltään Asterix ja piktit [9]

Teemahuvipuisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Parc Astérix

Pariisin lähellä on sarjaan pohjautuva teemahuvipuisto Parc Astérix. Se avattiin vuonna 1989 ja se on Ranskan suosituin huvipuisto.

Asterix-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asterix seikkailee[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Teksti: René Goscinny 1959–1977, Albert Uderzo 1977–2009, Jean-Yves Ferri 2013–
 • Piirrokset: Albert Uderzo 1959–2009, Didier Conrad 2013–
Alkuperäinen nimi Vuosi Suomalainen nimi Vuosi Suom. osa Teksti Piirrokset
Astérix le Gaulois 1961      Asterix gallialainen 1974 18 René Goscinny Albert Uderzo
La Serpe d'or 1962      Kultainen sirppi 1971 10 René Goscinny Albert Uderzo
Astérix et les Goths 1963      Asterix ja gootit 1970   6 René Goscinny Albert Uderzo
Astérix Gladiateur 1964      Asterix gladiaattorina 1969   2 René Goscinny Albert Uderzo
Le tour de Gaule 1965      Asterix lyö vetoa 1973 16 René Goscinny Albert Uderzo
Astérix et Cléopâtre 1965      Asterix ja Kleopatra 1969   1 René Goscinny Albert Uderzo
Le combat des chefs 1966      Päälliköiden ottelu 1970   5 René Goscinny Albert Uderzo
Astérix chez les Bretons 1966      Asterix Britanniassa 1971 12 René Goscinny Albert Uderzo
Astérix et les Normands 1966      Asterix ja normannien maihinnousu 1970   8 René Goscinny Albert Uderzo
Astérix Légionnaire 1967      Asterix legioonalaisena 1970   3 René Goscinny Albert Uderzo
Le bouclier Arverne 1968      Asterix ja kadonnut kilpi 1973 15 René Goscinny Albert Uderzo
Astérix aux jeux olympiques 1968      Asterix olympialaisissa 1970   4 René Goscinny Albert Uderzo
Astérix et le chaudron 1969      Asterix ja rahapata 1971   9 René Goscinny Albert Uderzo
Astérix en Hispanie 1969      Asterix Hispaniassa 1970   7 René Goscinny Albert Uderzo
La Zizanie 1970      Asterix ja riidankylväjä 1971 11 René Goscinny Albert Uderzo
Astérix chez les Helvêtes 1970      Asterix ja alppikukka 1972 13 René Goscinny Albert Uderzo
Le domaine des Dieux 1971      Jumaltenrannan nousu ja tuho 1972 14 René Goscinny Albert Uderzo
Les lauriers de César 1972      Asterix ja Caesarin laakeriseppele 1973 17 René Goscinny Albert Uderzo
Le Devin 1972      Asterix ja ennustaja 1975 19 René Goscinny Albert Uderzo
Astérix en Corse 1973      Asterix Korsikassa 1975 20 René Goscinny Albert Uderzo
Le cadeau de César 1974      Asterix ja Caesarin lahja 1976 21 René Goscinny Albert Uderzo
La grande traversée 1975      Asterix ja suuri merimatka 1976 22 René Goscinny Albert Uderzo
Obélix et compagnie 1976      Obelix ja kumppanit 1977 23 René Goscinny Albert Uderzo
Astérix chez les Belges 1979      Asterix Belgiassa 1979 24 René Goscinny Albert Uderzo
Le grand Fossé 1980      Syvä kuilu 1980 25 Albert Uderzo Albert Uderzo
L'Odyssée d'Astérix 1981      Asterixin harharetket 1982 26 Albert Uderzo Albert Uderzo
Le Fils d'Astérix 1983      Asterixin poika 1984 27 Albert Uderzo Albert Uderzo
Astérix chez Rahazade 1987      Asterix Intiassa 1987 28 Albert Uderzo Albert Uderzo
La rose et le glaive 1991      Ruusu ja miekka 1991 29 Albert Uderzo Albert Uderzo
La galère d'Obélix 1996      Obelixin kaleeri 1996 30 Albert Uderzo Albert Uderzo
Astérix et la Traviata 2001      Asterix ja Latraviata 2001 31 Albert Uderzo Albert Uderzo
La Rentree Gauloise 2003      Gallialainen kertomataulu 2003 32 René Goscinny
Albert Uderzo
Albert Uderzo
Le ciel lui tombe sur la tête 2005      Taivas putoaa niskaan 2005 33 Albert Uderzo Albert Uderzo
L'Anniversaire d'Astérix et Obélix 2009      Asterixin & Obelixin syntymäpäivä 2009 34 René Goscinny
Albert Uderzo
Albert Uderzo
Astérix chez les Pictes 2013      Asterix ja piktit 2013 35 Jean-Yves Ferri Didier Conrad

Murrealbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asterix pelikirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Asterix to the Rescue (1986)
 • Operation Britain (1987)
 • Päälliköiden tapaaminen (Le rendez-vous du chef) (1988)
 • Gallian kultakurkku (La vedette armoricaine) (1988)
 • L'affaire des faux menhirs (1988)
 • Le grand jeu (1988)
 • Asterix Against All Odds (1992)
 • Mutta missä on Asterix?!? (Mais où est donc Asterix?!?) (1999)
 • Mutta missä on Akvavitix?!? (Mais où est donc Panoramix?!?) (2000)
 • Mutta missä on Idefix?!? (Mais où est donc Idéfix?!?) (2001)

Asterix & Co[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Gallian maisemat (Le Livre d'Asterix le Gaulois) (2001)
 • Maailman ympäri (Le Livre d'Asterix le Gaulois) (2001)

Muita julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumien pohjalta on tehty tähän mennessä yhdeksän animaatioelokuvaa:

 1. Asterix – pieni suuri mies Galliasta (Astérix le Gaulois, 1967)
 2. Asterix ja Kleopatra (Astérix et Cléopâtre, 1968)
 3. Asterix valloittaa Rooman (Les Douze travaux d'Astérix, 1976)
 4. Asterix – gallialaisten sankari (Astérix et la surprise de César, 1985)
 5. Asterix Britanniassa (Astérix chez les Bretons, 1986)
 6. Asterix ja suuri taistelu (Astérix et le coup du menhir, 1989)
 7. Asterix Amerikassa (Astérix et les Indiens, 1994)
 8. Asterix ja viikingit (Astérix et les Vikings, 2006)
 9. Asterix: Jumaltenrannan nousu ja tuho (Astérix: Le Domaine des dieux, 2014)

Lisäksi sarjakuvien pohjalta on valmistunut neljä näyteltyä elokuvaa:

 1. Asterix ja Obelix vastaan Caesar (Astérix et Obélix contre César, 1999)
 2. Asterix ja Obelix: Tehtävä Kleopatra (Astérix & Obélix : Mission Cléopâtre, 2001)
 3. Asterix olympialaisissa (Astérix aux Jeux Olympiques, 2008)
 4. Asterix ja Obelix Britanniassa (Astérix et Obélix: Au service de sa Majesté, 2012)

Asterixista on tehty myös vuonna 1967 TV-elokuva Deux Romains en Gaule. [10]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lautapelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asterix-teemalla on julkaistu myös mm. Monopoly.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Nordberg, Ilkka: Uderzo-historiikki. Sarjainfo, 1992, nro 2, s. 6-11.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. 84-vuotias Asterixin piirtäjä lopettaa 27.9.2011. Kuopio: Savon Sanomat. Viitattu 28.9.2011.
 2. Astérix chez les Pictes 26.3.2013. Viitattu 16.4.2013.
 3. Asterix jatkaa seikkailuja kahdeksan vuoden tauon jälkeen 26.10.2013. hs.fi. Viitattu 26.10.2013.
 4. Ça barde chez les Uderzo ! 27.12.2013. lemonde.fr. Viitattu 13.10.2014.
 5. Nordberg 1992, s. 8
 6. Asterix creator Albert Uderzo quits drawing at 84 27.9.2011. BBC News. Viitattu 1.6.2013.
 7. Asterix on tullut miehen ikään Aamulehti.fi 28.10.2009. Viitattu 29.10.2009.
 8. Astérix chez les Pictes 26.3.2013. Viitattu 16.4.2013.
 9. Asterix jatkaa seikkailuja kahdeksan vuoden tauon jälkeen 26.10.2013. hs.fi. Viitattu 26.10.2013.
 10. Deux Romains en Gaule ina.fr. Viitattu 28.05.2013.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Valta, Reijo: Quid? Asterix-latinan alkeita. 3. korjattu ja täydennetty painos. Oulu: Jyväs-Ainola, 2007. ISBN 978-952-5353-29-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Asterix seikkailee.