Asterix ja aarnikotka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Asterix ja aarnikotka
Astérix et le Grifon
Alkuperäisteos
Kirjailija Jean-Yves Ferri
Kuvittaja Didier Conrad
Kieli ranska
Genre sarjakuva, huumori
Kustantaja Hachette
Sivumäärä 48
Suomennos
Suomentaja Mirka Ulanto
Kustantaja Egmont Kustannus
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Asterix ja aarnikotka (ransk. Astérix et le Grifon) on 39. Asterix seikkailee -albumi, joka julkaistiin vuonna 2021.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roomassa Julius Caesarin maantieteilijä Madventurus kertoo Caesarille löytäneensä tiedon että kaukaisessa idässä, Barbaricumin mailla, on tarunomainen aarnikotka. Todistaakseen tämän Madventurus on tuonut mukanaan vangiksi saadun sarmatialaisen naissoturi Kalashnikovnan. Caesar käskee Madventuruksen varustaa retkikunta itään, Kalashnikovna oppaanaan, etsimään aarnikotka ja tuomaan se Roomaan.

Samaan aikaan gallialaiset Asterix, Obelix, Akvavitix ja Idefix matkaavat Barbaricumiin sarmaattien maille, sillä sarmaattien shamaani Kataeine on kutsunut Akvavitixin unessa Barbaricumiin suojelemaan aarnikotkaa roomalaisilta. Sarmaattien kylässä osoittautuu että sarmaateilla naiset ovat sotureita ja miehet jäävät kotiin kylään hoitamaan askareita.

Roomalaiset pääsevät perille Barbaricumiin ja pystyttävät leirin. Gallialaiset menevät tapaamaan heitä ja vaativat heitä vapauttamaan vankinsa Kalashnikovnan. Roomalaiset vastaavat suostuvansa tähän vain jos saavat vaihdossa vangiksi shamaani Kataeinen, jotta tämä voisi johdattaa heidät aarnikotkan luo. Yön aikana shamaani vaipuu transsiin ja menee roomalaisten leiriin antautumaan vangiksi pelastaakseen Kalashnikovnan. Roomalaiset kuitenkin ottavat Kataeinen oppaakseen ja pitävät Kalashnikovnan leirissään vankina.

Roomalaisten retkikunta jatkaa eteenpäin kohti suurta jääseinämää, jota gladiaattori Competentus pitää maan äärenä ja haluaa päästä näkemään mitä sen tuolla puolen on. Samalla gallialaiset ja sarmaatit ovat saavuttaneet roomalaisten retkikunnan ja syntyy tappelu. Jääseinämän toiselta puolelta löytyy jäätynyt järvi, jossa shamaani Kataeine kertoo roomalaisille aarnikotkan olevan. Aarnikotka kuitenkin paljastuu vuosimiljoonien takaiseksi jäätyneeksi dinosaurukseksi, eivätkä roomalaiset halua viedä niin rujoa eläintä mukanaan Roomaan.

Järven jään sulaessa roomalaiset joutuvat vaaraan heikoilla jäillä samalla kun gallialaiset pelastavat shamaanin. Roomalaisten palattua leiriin käy ilmi että Kalashnikovna on onnistunut pakenemaan leiristä. Sarmaattien kylässä sarmaatit ja gallialaiset pitävät suuren juhla-aterian, kunnes gallialaiset palaavat kotiin Galliaan.

Roomassa Julius Caesar kyllästyy odottamaan turhaan lähettämäänsä retkikuntaa takaisin ja päättää asettaa näytteille aarnikotkan sijaan kirahvin.