Aladobix

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aladobix (ransk. Abraracourcix) on Asterix-sarjakuvan henkilöhahmo. Hän on gallialaisen kylän kyläpäällikkö. Aladobix oli mukana jo sarjan ensimmäisessä albumissa Asterix gallialainen.[1]

Aladobix on Gallian sodan sotaveteraani, ja hänen kodissaan on sisäänkäyntioven yllä härän pää. Aladobix pitää mielellään mahtipontisia puheita, varsinkin kyläjuhlissa. Aladobix istuu kotonaan valtaistuimella ja kulkee ulkona seisten kilvellä, jota kantaa tavallisesti kaksi miestä. Keskenään erimittaisten kilvenkantajien ulkonäkö pysyy samana albumista Asterix ja Caesarin lahja alkaen.[1] Albumin Asterix ja kadonnut kilpi mukaan Aladobixin kilpi on sama kilpi, jonka gallialaisten ylipäällikkö Vercingetorix luovutti Julius Caesarille antautumisen merkkinä Alesian taistelun jälkeen. Aladobix on ollut kylän päällikkönä koko sarjan ajan, tosin pari kertaa hänen asemansa on haastettu.

Aladobixilla on voimakastahtoinen vaimo Smirgeline (Bonnemine). Heillä ei ole lapsia. Smirgelinen veli Homeopatix on Parisiumissa asuva menestynyt liikemies, jota Aladobix ei voi sietää.[2]

Aladobixin suomenkielinen nimi on peräisin aladobi-ruokalajista. Englanniksi hahmon nimi on Vitalstatistix.

  1. a b Olivier Andrieu: Asterix & Co – Osa 1: Gallian maisemat (suom. Liisa Leppänen), s. XXV–XXVI. Egmont Kustannus, Tampere 2001.
  2. Goscinny, René & Uderzo, Albert: Asterix ja Caesarin laakeriseppele, s. 7–10. Alkuperäisteos Les Lauriels de César. Suomentanut Kapari, Jorma. Tampere (alkuperäinen Saksa): Egmont Kustannus, 2003 (alkuperäinen 1972). ISBN 952-469-022-5.