Obelix

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Obelix
Obelix.jpg
Luoja(t) René Goscinny
Albert Uderzo
Näyttelijä(t) Animaatiot:
Jacques Morel (1967–1976)
Pierre Tornade (1985–1994)
Jacques Frantz (2006)
Guillaume Briat (2014)
Live action:
Gerard Depardieu (1999–)
Ensiesiintyminen 29. lokakuuta 1959
Kustantaja Dargaud
Albert René
Hatchette
Henkilötiedot
Ikä 57 vuotta ensiesiintymisestä
Asuinpaikka Gallia
Suhteet
Tutut Luettelo Asterix-hahmoista

Obelix on hahmo sarjakuvasta Asterix seikkailee. Hän on päähenkilö Asterixin paras ystävä ja aisapari. Obelix on apuhahmo, jonka piirtäjä Albert Uderzo keksi sen jälkeen, kun käsikirjoittaja Rene Goscinny vaati päähenkilön olevan pieni kooltaan. Uderzo olisi itse halunnut Asterixin olevan päinvastainen; suuri ja vahva soturi, joten Obelixin liittäminen mukaan tarinoihin oli eräänlainen kompromissi.

Obelixin nimi viittaa pylvästä tarkoittavaan sanaan obeliski, ranskaksi obélisque.[1]

Obelix on pudonnut lapsena tietäjä Akvavitixin taikajuomapataan ja saanut pysyvästi yli-inhimilliset voimat. Tästä syystä hänelle ei lähes koskaan anneta taikajuomaa, koska tietäjä ei tiedä, miten se vaikuttaisi Obelixiin. Tästä hän aina suuttuu ja mutisee sen olevan epäreilua. Tarinassa Asterix ja Kleopatra Obelix saa kuitenkin 3 tippaa taikajuomaa, jotta voisi murtaa seinämän kun hän on Asterixin ja Akvavitixin kanssa kiipelissä pyramidin sisällä. Juodessaan seuraavan kerran taikajuomaa (tosin väärää) tarinassa Obelixin kaleeri hän muuttuu kiveksi ja sen jälkeen lapseksi.

Obelix hankkii elantonsa "hiidenkivien" (menhir) toimittajana, rakastaa paistettua villisikaa ja harrastaa roomalaisten löylyttämistä ja siinä ohessa näiden kypärien keräilyä. Obelixin lempilausahdus on "Hulluja nuo roomalaiset".

Obelixilla on lemmikkinä Idefix-koira, joka harrastaa luonnonsuojelua ja rakastaa puita. Se liittyi hänen seuraansa tarinassa Asterix lyö vetoa.

Obelix on paitsi kokonsa myös teräväpäisyyden puolesta Asterixin vastakohta. Hän on hidasälyinen mutta on pelastanut Asterixin monta kertaa heidän seikkailuissaan. Obelix on myös hieman herkkä. Hän suuttuu, jos häntä sanotaan pulskaksi, paksukaiseksi tai lihavaksi. Hänen omasta mielestään hän ei ole lihava, vaan "hieman ylikehittynyt".

Obelixilla on pikkuserkku Amerix.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]