Olavi Rytkönen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olavi Rytkönen (s. 1967) on suomalainen toimittaja, juontaja ja savontaja.[1][2]

Rytkönen on tunnettu lukuisista savon murteelle kääntämistään sarjakuvista (Asterix, Harald Hirmuinen, Lucky Luke) ja muista savonnetuista teksteistä (Apostolien teot, Hustler, Positiivisuutta savolaisittain) sekä Radio Savon monivuotisesta nimikko-ohjelmastaan Radio Rytkönen (2009-2010 Rytkösen Soitot), kuten myös Radio Sandelsilla lähetetystä rootsmusiikin erikoisohjelmastaan Rytkösen Juurikasvu.

Savontajan ura alkoi 1997 Asterix-sarjakuvan käännöskilpailun voitosta. Rytkönen ja Paula Antila Helsinki Mediasta palkittiin keväällä 1998 Kemin Sarjakuvapäivillä Lempi International -tunnustuspalkinnolla vuoden parhaasta käännösalbumista, Opeliksin Orjalaevasta.

Vuodesta 1990 vuoteen 1999 asti Rytkönen työskenteli vapaa-ajanohjaajana ja sittemmin hän on toiminut ohjelmapalvelu- ja mediayrittäjänä. Rytkösen toimialaan kuuluvat tapahtumajuonnot ja erilaiset ohjelmapalvelut. Toimittajana ja kolumnistina hän on työskennellyt vuodesta 2005 Iisalmen Kaupunkilehdessä ja sittemmin myös Savon Silmukka ja Kainuun Silmukka-lehdissä. Kolumnistina Rytkönen on 2000-luvun alussa toiminut myös Savon Sanomissa, Iisalmen Sanomissa sekä Warkauden Lehdessä. Vuosina 2008-09 Rytkönen työskenteli copywriter-toimittajana joensuulais-kuopiolaisessa Idealmainos Oy:ssä. Vuodesta 2012 Rytkönen on säännöllisesti kirjoittanut yrityskuvalehti Savon XPressiin sekä musiikkijulkaisu MusaSavoon. Rytkönen on myös avustanut aktiivisesti Blues News -lehteä keikka- ja konserttiraporttien, henkilöhaastattelujen ja levyarvioiden kautta.

Vuonna 1990 Tanhuvaaran Urheiluopistosta valmistunut Rytkönen on 2010-luvulla työskennellyt myös urheilutapahtumien kuuluttajana yleisurheilun eliittikisoista triathloniin ja maastopyöräilystä reiska-jalkapalloon. Eukonkannon MM-kisoissa Rytkösen selostusta ja kuulutuksia on kuultu jo vuodesta 1999 alkaen.

Rytkönen on juontanut Finnish Blues Awards -palkintogaalaa alusta lähtien eli vuodesta 2015. Monien muiden musiikkitapahtumien juontojen lisäksi Rytkönen on harrastemielessä soittanut kitaraa ja laulanut mm.yhtyeissä Shakin Skeletons, Litteiden Housujen Miehet, Hyllönen&Pyllönen sekä vieraillut mm. Halavatun Papat -yhtyeen keikoilla.

Rytkönen on ajanut aktiivisesti lavarunouden asiaa Suomessa ja toimittanut Liken kustantamana vuonna 2003 ilmestyneen teoksen Parhaat lavarunot - Johdatus Poetry Slamiin, osa 1, sekä toiminut mc:nä kaikissa Poetry slamin SM-loppukilpailuissa sekä useissa karsintakisoissa vuodesta 2001 alkaen.

Rytkönen on myös kirjoittanut Paasilinnan kustantamana teokset Normikeikka 1 ja 2 sekä Hai-kustannuksen kanssa teoksen Iskelmän Musta Kirja yhdessä Mikko E.Sovijärven kanssa.

Olavi Rytkönen on toiminut sekä Pohjois-Savon kirjallinen yhdistys Vestäjät ry:n että Kuopio Festivals ry:n hallituksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]