Ravensburger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ravensburger AG
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1883
Perustaja Otto Robert Maier
Kotipaikka Ravensburg, Saksa
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Tuotteet ajanvietepelit, lelut
Liikevaihto 473,5 milj. euroa (2016) [1]
Henkilöstö 2109 (2016) [2]
Kotisivu www.ravensburger.de
Ravensburgerin pääkonttori

Ravensburger Spieleverlag GmbH on saksalainen lautapelejä, palapelejä ja muita vastaavia tuotteita valmistava yhtiö, jonka tuotemerkkejä ovat Ravensburger, Alea ja FX Schmid. Se on suurimpia lautapelien myyjiä Euroopassa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ravensburger aloitti Otto Robert Maierin perustamana liiketoimintansa vuonna 1883[3] julkaisemalla puusepille ja arkkitehdeille suunnattuja oppaita. Pääoman kasvettua yhtiö julkaisi seuraavana vuotena ensimmäisen lautapelinsä nimeltään Matka maailman ympäri. Vuosisadan vaihteessa Ravensburger oli julkaissut kuvakirjoja, lastenkirjoja, taideoppaita, tietokirjoja ja lasten pelejä ja vuonna 1900 Maier rekisteröi yhä käytössä olevan sinisen kolmion yhtiön logoksi.

Ennen Ensimmäistä maailmansotaa Ravensburgerilla oli yli 800 tuotetta, joista lauta- ja muita pelejä yhtiö oli julkaissut Saksan ja muun Länsi-Euroopan lisäksi myös Itävalta-Unkarissa ja Venäjällä. Toisen maailmansodan jälkeen Ravensburger keskittyi julkaisemaan pelejä ja kirjoja lapsille sekä erilaisia harrastekirjoja aikuisille. Vuonna 1964 yhtiö aloitti ongelmanratkaisupelien julkaisemisen ja perusti toimipisteitä Itävaltaan, Ranskaan, Italiaan, Hollantiin, Sveitsiin ja Isoon-Britanniaan. Vuonna 1977 Ravensburger jakaantui kirjoja tuottavaan ja pelejä tuottavaan osaan.

Ravensburgerin julkaisemia kirjoja on noin 1800 kappaletta ja pelejä 850 kappaletta, jonka lisäksi julkaistuihin nimikkeisiin kuuluu ongelmanratkaisupelejä, harrastustarvikkeita ja tietokoneohjelmia. Ravensburger julkaisee tuotteita paitsi alkuperäisellä nimellään myös aikuisten pelejä nimellä Alea ja pelejä ja lasten kirjoja nimellä FX Schmid. Yhtiökauppojen seurauksena Ravensburger julkaisee tuotteita Sveitsissä myös nimellä Carlit ja Tšekissä nimellä Dino. Ravensburgin tuotteita myydään yli viidessäkymmenessä maassa.

Lisäksi Ravensburger on julkaissut suuren joukon erilaisia ja erikokoisia palapelejä.

Tunnettuja pelejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ravensburger-nimellä julkaistuja pelejä

Alea-nimellä julkaistuja pelejä

FX Schmid -nimellä julkaistuja pelejä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jahresabschluss 2016 Ravensburger Gruppe. 2017. Viitattu 31.8.2017. (saksaksi)
  2. Annual Report 2016 of the Ravensburger AG Group (PDF) (sivu 37) 2016. Ravensburger Gruppe. Viitattu 31.8.2017. (englanniksi)
  3. Woods, Stewart: ”3”, Eurogames: The Design, Culture and Play of Modern European Board Games, s. 48. McFarland, 2012. ISBN 9780786467976. Eurogames: The Design, Culture and Play of Modern European Board Games (viitattu 24.7.2017). (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ravensburger.