Muuttuva labyrintti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muuttuva labyrintti
Pelin suomenkielisen version kansi
Pelin suomenkielisen version kansi
Suunnittelija Max Kobbert
Julkaisija Ravensburger
Julkaisuvuosi 1986
Pelaajia 2 -4
Ikäsuositus 8+
Pelin kesto noin 25-45 min
Monimutkaisuus keskitasoa
Strategisuus korkea
Satunnaisuus keskitasoa

BoardGameGeek

Muuttuva labyrintti on Ravensburgerin julkaisema lautapeli, jossa etsitään aarteita muuttuvan labyrintin kätköistä.

Pelin sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelilauta

  • 4 pelinappulaa
  • 34 labyrinttipalaa
  • 24 aarrekorttia
  • Peliohjeet

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistelut ja pelin alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen peliä labyrinttikortit sekoitetaan ja asetetaan sattumanvaraiseen järjestykseen pelilaudalle, jolloin muodostuu moninainen sokkelikko. Yksi labyrinttipala jää yli, sillä se on pala, jolla labyrinttiä ryhdytään muuttamaan.

Aarrekortit jaetaan pelaajien kesken tasan (12 kaksinpelissä, 8 kolmenpelissä ja 6 nelinpelissä). Ensimmäinen pelaaja saa katsoa korttipakkansa päälimäisen kortin ja laittaa se takaisin kuvapuoli alaspäin korttipinoon. Muita kortteja ei saa katsoa ennen kuin on löytänyt edellisen kortin aarteen.

Jos mukana on nuorempia lapsia, he voivat katsoa kaikki aarrekortit jo pelin alussa ja kerätä aarteita haluamassaan järjestyksessä.

Saavuttaakseen aarteet, pelaajien täytyy siirtää labyrintin seiniä. Tämä tapahtuu työntämällä jokin ylimääräinen labyrinttipala sokkeloon jostakin nuolella merkitystä kohdasta (kohdat, jossa ei ole nuolta, eivät liiku, sillä ne ovat kiinni pelilaudassa). Tämä mahdollistaa pelaajien liikkumisen labyrintissä niin pitkälle, kun käytävä on vapaa, siis etsittävään aarteeseen tai labyrintin reunaan.

Labyrintin muodon muuttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja työntää ylimääräisen labyrinttipalan labyrinttiin pelilaudan reunalta. Tämän voi tehdä vain paikoista, jotka on merkitty nuolilla. Se labyrinttipala, joka työnnetään ulos, on seuraavan pelaajan ylimääräinen labyrinttipala. Tämä ulostyönnetty labyrinttipala pidetään paikallaan seuraavaan vuoroon asti, jotta kaikki pelaajat näkevät, miten labyrintti on muuttunut tällä pelivuorolla.

Huom!

Labyrintin muotoa täytyy muuttaa ennen oman pelinappulan siirtämistä, vaikka se ei olisikaan tarpeellista päästäkseen aarteensa luo. Näin voit ehkä onnistua sulkemaan vastustajasi umpikujaan.

Pelaaja ei voi heti peruuttaa vastustajan tekemää labyrintin muutosta laittamalla ylimääräisen labyrinttipalan takaisin siihen mistä se tuli ulos.

Jos labyrinttiä muuttaessa vastustajan pelinappula joutuu ulos pelilaudalta, niin tämä nappula siirretään laudan toiselle puolelle viimeksi työnnetyn labyrinttipalan päälle. Tämä koskee sekä muita kanssapelaajia että vuorossa olevaa pelaajaa. Tällaista nappulansiirtoa ei lasketa vuoroksi.

Pelinappuloiden siirtäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Labyrintin muuttamisen jälkeen pelaaja siirtää pelinappulaa niin paljon kuin tämä itse haluaa pitkin avointa käytävää. Pelaajan ei välttämättä tarvitse siirtyä lainkaan. On mahdollista saavuttaa etsitty aarre yhdellä siirrolla. Jos tämä ei onnistu, pelaajien kannattaa siirtyä mahdollisimman lähelle etsimäänsä aarretta pelilaudalla.

Huom!

Yhdessä peliruudussa (labyrintinpalassa) voi olla enemmän, kuin yksi pelaaja.

Kun pelaaja on löytänyt etsimänsä aarteen, hän voi näyttää aarrekortin kyseisestä aarteesta muille pelaajille. Kortin voi nyt myös ottaa pois ei vielä katsotuista aarrekorteista. Vuoro siirtyy sitten seuraavalle pelaajalle.

Pelin voittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun joku pelaaja (tai pelaajat) on kerännyt kaikki aarteet, pelaajan täytyy palata siihen pelilaudan kulmaan, josta hän on aloittanut pelin. Voittaja on se, joka on ensimmäisenä kerännyt kaikki aarteensa ja palannut lähtöruutuunsa.

Peli voidaan päättää myös siihen (jos mukana on nuorempia lapsia), kun ensimmäinen pelaaja on löytänyt kaikki aarteensa, eikä hänen tarvitse enää palata lähtöruutuunsa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Muuttuvan labyrintin ohjekirja