Ra (lautapeli)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ra
 
Pelaajia 3-5
Ikäsuositus 12+
Pelin kesto 45-60 min
Monimutkaisuus keskitasoa
Strategisuus korkea
Satunnaisuus keskitasoa

Ra on Reiner Knizian suunnittelema, teemaltaan antiikin Egyptiin sijoittuva lautapeli. Pelin julkaisi vuonna 1999 Saksassa Alea ja Yhdysvalloissa Rio Grande Games sekä vuonna 2000 999 Games Hollannissa. Vuonna 2005 Uberplay julkaisi pelin englanninkielisen version uudestaan.

Ra on huutokauppapeli, jossa kaikki kilpailijat kilpailevat yhteisistä resursseista. Kysynnän ja tarjonnan vaihtuessa pelitilanteet vaihtuvat nopeasti ja pelin voittaminen vaatii usein tarkkaa suunnittelua ja pelitilanteiden arviointia.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ra sijoittuu muinaisen Egyptin kolmelle aikakaudelle. Korkeakulttuurit, monumentit, keksinnöt ja tuottavat pellot ovat asioita, joiden hallitseminen tuo pelaajalle mainetta kultakin aikakaudelta. Jumalien puuttuminen asioihin ja katastrofien ilmaantuminen tuovat nopeita muutoksia kulttuurien kehityksessä.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tavoitteena on saada itselleen sopivat laatat estäen samalla toisten pelaajien suunnitelmat. Pelin alussa pelaajille jaetaan rahamerkkejä, joita kutakin voi käyttää kerran yhden aikakauden kuluessa. Rahan käyttäminen tarkoittaa myös rahamerkin vaihtamista pelilaudalla olevan, edellisestä huutokaupasta peräisin olevan rahamerkin kanssa. Usein isot rahat vaihtuvat pieniin ja pienet isoihin, joten huutokaupassa pitää oikeiden laattojen huutamisen ohella huomioida myös tulevien aikakausien rahatarpeet.

Peli etenee pelaajien nostaessa vuorotellen yhden sattumanvaraisen laatan pelilaudalle. Mikäli nostettu laatta on Ra, aikakausi lähenee loppuaan. Muutoin laatta asetetaan käynnissä olevan huutokauppaan kuuluvaksi. Pelaaja voi päättää laatan nostamisen sijaan aloittaa huutokaupan. Huutokaupan aloittaja saa esittää viimeisen huudon, muiden pelaajien esittäessä yhden tarjouksen pelilaudalle asetetuista laatoista.

Aikakauden päättyessä suoritetaan pistelasku. Parhaat laattayhdistelmät kerännyt pelaaja saa eniten pisteitä. Tietyt yhdistelmät tuottavat pisteitä vasta viimeisessä, kolmannessa pistelaskussa. Kahdella ensimmäisellä aikakaudella pärjännyt pelaaja voi siten tulla yllätetyksi aivan pelin lopussa.

Pelaajat pitävät rahojaan ja huutamiaan laattoja pelipöydällä kaikkien pelaajien näkyvillä. Toisten pelaajien laattoja tarkastelemalla voi suunnitella omaa peliään.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ra on Egyptin auringon jumala. Pelin kolme aikakautta vastaavat Egyptin valtakuntia:

Pelin kuvat on piirtänyt Frank Vohwinkel.

Reiner Knizia kertoi FunAgain Gamesin haastattelussa pelin synnystä:

Ra oli ensimmäinen peli, jonka suunnittelin eläkkeelle jäämiseni jälkeen. Aloitin suunnittelun parin viikon kuluttua eläkkeelle jäämisestä. Peliä suunnitellessani maailma ympärilläni pysähtyy. Keskityn pelkästään työn alla olevaan peliin. Koska olin nyt eläkkeellä, saatoin keskittyä entistä paremmin. Työskentelin Ran parissa yhtäjaksoisesti neljän tai kuuden viikon ajan.

Saksan, Britannian ja Hollannin julkaisujen jälkeen Ra myytiin nopeasti loppuun. Vuosien ajan peliä ei ollut saatavilla, kunnes lokakuussa 2005 Uberplay uudelleenjulkaisi englanninkielisen laitoksen. Uudessa julkaisussa pelilautaa ja laattoja on hieman suurennettu ja niihin on piirretty pistelaskumerkkejä. Pelilaatikon mukana toimitetaan myös kangaspussi, josta laattoja nostetaan.

Vuonna 2005 Knizia ja Michael Menzel suunnittelivat Ra:an pohjautuvan, mafiateemaisen lautapelin Razzia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]