Kitsch

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kitschiä Bonnin joulumarkkinoilla vuonna 2005.

Kitsch tai kitsi tai kitsh (saks. Kitsch=roju) tarkoittaa massatuotettuja tyylittömiä, mauttomia koriste-esineitä tai taideteoksia, jotka yleensä jäljittelevät arvokkaampaa taidetta kaavamaisesti. Kitsch esittää yleisesti tunnettuja aiheita, joissa on vahva tunnelataus, esimerkiksi kissanpentua. Niinpä kitsch on taiteen klisee.

Kitsch esittää kauniina pidettyjä asioita tunteellisesti tai tekotunteellisesti, imelän koreasti ja epäaidosti. Kitschissä saattaa olla huumoriakin. Kitsch voi olla arvokkaan taide-esineen halpa kopio ja on olevinaan arvokkaampaa ja parempaa kuin mitä se todellisuudessa on. Kitsch toistaa samaa muualta otettua kaavaa, siinä ei ole luovuutta. Jonkun esineen määrittely kitschiksi tai taiteeksi riippuu arvioijasta.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana kitsch tulee saksasta, jossa se tarkoittaa lähinnä roskataidetta, jonkun taidemuodon huonolaatuista kopiointia. Sana otettiin käyttöön Münchenin taidemarkkinoilla 1860- ja 1870-luvuilla tarkoittamaan halpoja esineitä.

Sanan ulottivat laajempaan käyttöön 1930-luvulla saksalaiset avantgardistit, jotka halusivat korostaa avantgarden ja tusinataiteen eroa.

Määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitsch on kaikkien saatavilla olevaa tusinataidetta. Kitschiä on tyypillisimmillään esimerkiksi yksivärinen, vaaleanpunainen muovikukka. Kitsch-seinäkellossa on kullan jäljitelmää ja sen päällä istuu muovinen lintu. Kitschinä voi pitää myös mukeja, jossa on Jeesuksen kuvia. Kitsch-esineessä voi komeilla Elvis.

Muovi on kitschille tyypillinen materiaali. Kitsch on halpaa ja yleensä hyödytöntä. Sanalla kitsch on kielteinen kaiku, sillä sitä pidetään vain keskinkertaisena tai ala-arvoisena taiteena, tai jonakin aivan muuna kuin taiteena. Kitsch on markkinoiden ehdoilla tuotettua esineistöä, jossa on katsottavaa passiivisille silmille. Kitsch ei sisällä syvää sanomaa niin kuin taide. Kitch ei ole monitulkintaista[1].

Kitsch piristää ihmisiä, ja siksi he ostavat sitä. Suomessa toimii kitschiin erikoistuneita yrityksiä. Kitschin valmistusta ohjaa menekki, ei laatu. Kitsch on myönteistä, se ei nosta epäkohtia ja kielteisiä asioita esiin. Kitsch on helposti käsitettävää, siinä ei ole mutkikkaita asioita. Kitsch viittaa aina johonkin laajalti tunnettuun muotoon.

Kitsch voidaan nähdä myös arjen tapahtumana tai sosiaalisena ilmiönä: esimerkiksi monet näennäisen esteettiset hetket kuuluvat kitschiin. Käsi kädessä auringonlaskuun kävely hiekkarannalla vain tapahtuman vuoksi itsessään on kitschiä[2]: hetki on romanttinen koska se mielletään romanttiseksi, ei välttämättä siksi että se todellisuudessa olisi sitä.

Tunnelman luojasta henkilökulttiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitschissä voi olla nostalgiaa, joskus huumoriakin. Kitschin muovisuus ei ole ympäristöystävällistä. Kitsch luo halpoja jäljitelmiä ja käyttää vääristeleviä tehokeinoja, jotka voivat ihannoida ylikorostetusti joitakin yhteiskunnan ilmiöitä. Kitschiä esiintyy tunnettujen taiteilijoiden teoksissa, toritaiteessa, mainoksissa, muodissa, rihkamahyllyillä, uskonnoissa ja valtaapitävien henkilökulteissa.

Kitschin rajat ovat epämääräiset. Kitschin määrittely perustuu makuun, joka on aina riippuvainen ihmisestä, yhteiskunnasta ja kulttuurista. Esimerkiksi yhteiskunnan eri ryhmittymät näkevät kitschinä eri asioita. Näin kitschin käsite on suhteellinen, ajasta ja paikasta ainakin jossain määrin riippuva. Uskontoon tai aatteeseen voi liittyä kitschiä, esimerkiksi Maon kuvat. Se mikä on yhden mielestä kitschiä, on toisen mielestä nätti käyttöesine tai populaarikulttuuria.

Kitsch taiteessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkut taiteilijat ovat käyttäneet "uuskitschiä" taiteenteossa, esimerkiksi Jeff Koons, Kenny Scharf ja Ronnie Cutrone. Suomessa ovat kitschillä leikkineet Seppo Similä, Rosa Liksom ja Ö-ryhmä. Toiset ovat käyttäneet kitschin keinoja, esimerkiksi Leena Luostarinen, Marika Mäkelä ja Martti Aiha.

Postmodernissa taiteessa kitsch tuli suosioon 1980-luvulla. Pienistä kitsch-esineistä alettiin tehdä suurikokoisia mukaelmia. Alun perin työväenluokalle suunnatusta pikkurihkamasta tuli taidetta, jota porvarikin arvostaa ja haluaa taidekokoelmiinsa.

Kitsch-galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kitsch.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Yö Las Vegasissa.