Arthur Danto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arthur Danto

Arthur Coleman Danto (1. tammikuuta 1924 Ann Arbor, Michigan25. lokakuuta 2013[1] New York City) oli yhdysvaltalainen analyyttisesti suuntautunut filosofi, taidekriitikko ja professori. Hänet tunnetaan filosofisesta estetiikasta ja historianfilosofiastaan. Danto vaikutti oleellisesti muun muassa George Dickien institutionaaliseen taideteoriaan.

Professori Danto opetti Columbian yliopistossa New Yorkissa vuodesta 1951 alkaen.

Arthur C. Danto tunnetaan erityisesti taidemaailman käsitteestään, jonka teorian hän julkaisi vuonna 1964 esseessään The Artworld.

Esseessään Danto otti tapausesimerkiksi Andy Warholin Brillo-laatikot (Brillo Boxes). Hän kysyi, mikä erottaa taideteoksen ei-taiteesta, teollisesta kulutustavarasta.[2] Danto väitti, että taide-esineen olisi oltava ”sellaisessa tulkinnan ilmapiirissä” muiden taideteosten kanssa, joka vuorostaan palvelee vertailevan tulkinnan ilmaisuvälineenä. ”Jonkin näkeminen taiteena vaatii sellaista, jota silmä ei voi halveksua – taiteellisen teorian ilmapiirin, taidehistorian tuntemuksen: taidemaailman.”[3]

Danto väitti, että objektille myönnetään taiteen asema, jos se voidaan käsitteellisesti yhdistää sellaisiin objekteihin, joita on jo aikaisemmin pidetty taiteena ja jos se vaatii teoreettisen väitteen – esteettisen teorian – tuon yhdistämisen oikeuttamiseksi.

Taidemaailmalla on Danton mukaan oma kielensä. ”Ei ole olemassa taidetta ilman niitä, jotka puhuvat taidemaailman kieltä.” Hän käytti Augustinuksen vertausta: ”Taidemaailma vastaa reaalimaailmaa jossain määrin samalla tavalla kuin Jumalan kaupunki vastaa maallista kaupunkia. Tietyt objektit, kuten tietyt yksilötkin nauttivat kaksoiskansalaisuudesta, mutta ... on syvä perusero taideobjektien ja todellisten esineiden välillä.”[4]

Taidemaailma on teoreettinen paradigma, ja sen, mitä taiteeksi lasketaan nyt, on välttämättä lunastettava ”paikkansa” tuossa ylhäisessä kaupungissa. Kaikkien hyvien paradigmojen tavoin taidemaailman on pystyttävä sopeutumaan eri aikoihin, sen täytyy pystyä mukautumaan uusiin kieliin ja ajatuksiin ja olemaan valmis jatkuvaan käsitteelliseen muutokseen.

”Maailman on oltava valmis tiettyihin asioihin, niin taidemaailman kuin todellisenkin maailman”, kirjoitti Danto. ”Taiteen teorioiden rooli, niin tänään kuin aina ennenkin, on aikaansaada taidemaailma ja taide mahdolliseksi.”[2]

  • Danto, Arthur C.: The Artworld, The Journal of Philosophy, 1964. (englanniksi)
  1. Halperin, Julia: Arthur C. Danto, philosopher and art critic, has died, aged 89 The Art Newspaper. 26.10.2013. Arkistoitu 28.10.2013. Viitattu 27.10.2013. (englanniksi)
  2. a b Danto, The Artworld, s. 581
  3. Danto, The Artworld, s. 580
  4. Danto, The Artworld, s. 582

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Danto, Arthur C.: Taiteen nykyhetki. (Encounters & Reflections: Art in the Historical Present.) Suomentanut Leevi Lehto. Helsinki: Taide, 1991. ISBN 951-608-001-4.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]