Italodisko

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Italodisko
Alkuperä disko, eurodisco, Hi-NRG, pop, electronic rock, europop, new wave, house
Alkuperämaa Italia
Kehittymisen
ajankohta
1970-luvun loppu
Tyypillisiä
soittimia
syntetisaattori, rumpukone, sampleri, koskettimet, sekvensseri, sähkökitara
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
nu-disco, eurobeat - freestyle - eurodance - italohouse - italodance

Italodisko on elektronista tanssimusiikkia, jonka suosion huippu ajoittui 1980-luvulle. Yhdysvalloissa soulista ja funkista syntyneeseen diskomusiikkiin verrattuna italodiskoa luonnehtivat mm. syntetisaattorien suurempi osuus. Termiä 'italodisko' käytetään yleensä lähinnä italialaisista artisteista, vaikka tyylillisesti samankaltaista musiikkia tehtiin 1980-luvulla muuallakin Euroopassa, kuten Saksassa ja Espanjassa. Näistä muiden Euroopan maiden "italodisko"-artisteiden musiikista käytetään yleensä nimitystä 'eurodisko'.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elektroninen tanssimusiikkia alkoi kehittyä 1970-luvun loppupuolella kun perinteisemmät diskoartistit alkoivat tehdä kokeilua syntetisaattoreilla ja sähköisillä efekteillä. Tätä sähköisen tanssimusiikin varhaista muotoa nimitetään space discoksi sen omintakeisten soundien ja sci-fi-henkisyyden vuoksi. Yksi tämän aikajakson suurista vaikuttajista oli tuottaja Giorgio Moroder.

Italodiskon synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italon voidaan katsoa syntyneen vuoteen 1982 mennessä, artistien julkaistessa jo täysin elektronisia kappaleita rumpukoneineen ynnä muineen. Italodiskon nousua siivittivät myös läheisten tyylilajien kuten synthpopin valtava suosio 1980-luvun alussa.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italodiskokappaleet ovat usein rakenteeltaan suhteellisen yksinkertaisia, mutta melodioiltaan runsaita ja tarttuvin kertosäkein varustettuja. Sanoitukset olivat usein rakkausaiheineen korniuden rajoja lähestyviä. Laulajien aksentti saattoi olla vahva, koska englanti ei ollut useimpien artistien äidinkieli. Rakkauden lisäksi kappaleiden aiheina olivat avaruus, robotit sekä yleinen hauskanpito, diskoilu. Kappaleet saattoivat olla jopa viidestä kahdeksaan minuuttiin pitkiä – mutta toki remixejä oli varsinkin suosituimmista hiteistä useita.

Italodiskon kulta-aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuotta 1983 voidaan pitää italodiskon huippukautena – hittisinglejä julkaistiin kasapäin ja useat levymerkit (mm. American Disco, Crash, Merak, Sensation ja X-Energy) aloittivat toimintansa tällöin. 1983 suosittu levymerkki Disco Magic julkaisi yli 30 singleä. Itse termin italodisko lienee keksinyt saksalaisen ZYX Musicin perustaja Bernhard Mikulski vuonna 1984 hänen yhtiönsä julkaistessa ensimmäisen lukuisista The Best of Italo Disco -kokoelmalevyistään.

1980-luvun loppupuolella italodiskon suosio laski. Jotkut artistit siirtyivät tekemään HI-NRG-musiikkia, italon ja house-musiikin välimuotoa. Vuosikymmenen puolivälissä syntyi myös pääasiallisesti instrumentaalinen spacesynth, joka oli enemmän avaruussoundeihin kuin sing-a-long-menoon keskittynyt italodiskon alalaji. Esimerkiksi Mike Mareenin joitain kappaleita voisi jopa luonnehtia lauletuksi spacesynthiksi sankariagenttiteemoineen.

Italodisko nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyylilajilla on vahva kulttistatus ja omistautunut kannattajakunta. 1990-luvun lopulla julkaistiin useita remixejä sekä kokoelmia. Internetissä toimii useita italodiskoa soittavia nettiradioita ja underground-klubeilla soitetaan taas italodiskoa.

Italoa ja sen inspiroimaa musiikkia tuotetaan nykyäänkin. Esimerkiksi suomalainen Flashback Records julkaisee uusien ja vanhojen italoartistien musiikkia. Uuden sukupolven italoartisteista ehkä tunnetuimpia on Andy Romano, (oik. Andrea Cofrancesco, esiintyy myös nimellä Silver Boy) joka on tehnyt paljon yhteistyötä Flashbackin kanssa.

Italo on ollut tärkeä innoittaja myöhemmän ajan tanssimusiikille eritoten Euroopassa. Monet Commodore Amigalla esimerkiksi NoiseTrackeria ja siihen pohjaavia ohjelmia käyttäen tehdyt kappaleet ovat saaneet vahvasti vaikutteita italosta. Esimerkiks Euro House ja Trance olisivat todennäköisesti hyvin erilaisia genrejä ilman italon vaikutusta.

Italodiskoartisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Luettelo italodiskoartisteista

Eräitä tunnetuimpia italoartisteja sekä heidän hittikappaleitaan:

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]