Hi-NRG

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hi-NRG
Alkuperä elektroninen, synthpop, pop, disko, space disco, dance, glam rock
Alkuperämaa Yhdysvallat
Yhdistynyt kuningaskunta
Kehittymisen
ajankohta
1970-luvun loppu
Tyypillisiä
soittimia
kosketinsoitin, syntetisaattori, rumpukone, sekvensseri
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
Hard NRG, house, eurodance, eurobeat, downtempo, tekno, new beat

Hi-NRG (High Energy) on elektronisen tanssimusiikin alalaji. Nopeatempoinen Hi-NRG-diskomusiikki sai alkunsa vuonna 1976 Yhdysvalloissa. Tyylilajin varhaisin kaupallinen menestyssävelmä on Donna Summerin ”I Feel Love”. Hi-NRG-musiikista on edelleen kehittynyt uusia musiikkityylejä, kuten Hard NRG ja Ultra-Hi-NRG. Hi-NRG on vaikuttanut myös housemusiikin sekä italodiskon syntyyn. Musiikillisesti Hi-NRGiä on kuvailtu Mikseri.netissä seuraavasti: ”Klappi hakkaa runsaasti ja melodia on nopeata ja tykyttävää.”[1]

Tyylilajin kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1979 vuoteen 1983 Hi-NRG oli erityisen suosittua seksuaalivähemmistöjen parissa Yhdysvalloissa New Yorkissa sekä San Franciscossa. Tuolloin useimmat Hi-NRG-kappaleet tuotettiin Kanadassa ja Ranskassa. 1980-luvun alun tunnettuja Hi-NRG-diskoartisteja olivat Amanda Lear, France Joli, Sylvester James, Divine ja The Weather Girls. Hi-NRG-hittien tuottajana ja säveltäjänä toimi tuohon aikaan usein Bobby Orlando.

Hi-NRG-klassikkoihin kuuluu Evelyn Thomasin hitti ”High Energy” (1984), tuottajana Ian Levine. Kappaleen myötä koko musiikkityyli tuli suurelle yleisölle tunnetuksi. Evelyn Thomasin esittämiä Hi-NRG-hittejä ovat myös ”Masquerade” ja ”Reflections”. Ensimmäinen Hi-NRG-hitti Britannian top 100 -listalla oli Hazell Deanin ”Searching (I Got to Find a Man)”.

1980-luvun puolivälissä tunnettuja Hi-NRG-artisteja olivat muun muassa Shannon, Freeez (”I.O.U.”) ja Michael Sembello (”Maniac”, laulu elokuvasta Flashdance). Brittiläinen Stock Aitken Waterman tuotti useita Hi-NRG-hittejä, joita esittivät muun muassa Divine, Hazell Dean ja Bananarama (”Venus”, ”I Heard a Rumour”). Dead Or Aliven kappaleesta ”You Spin Me Round (Like a Record)” tuli kaupallisesti menestynein Hi-NRG-hitti. Yhdysvalloissa se nousi kärkikymmenikköön Billboard Hot 100 -listalla. Tässä vaiheessa Hi-NRG oli jo lähestynyt valtavirran popmusiikkia.

Toisen sukupolven Hi-NRG kehittyi 1990-luvulla. Eurodisco-vaikutteista Hi-NRG-musiikkia esittivät tuolloin muun muassa RuPaul, Kristine W, Abigail, Nicki French, Lonnie Gordon, Kym Sims ja Sean Ensign. 2000-luvulla syntyi Hi-NRG trance -tyyli, jota edustaa muun muassa alasaksilainen Alphazone.

Tyylilajin edustajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jones, Alan & Kantonen, Jussi: Saturday Night Forever: The Story of Disco. Chicago, Illinois: A Cappella Books, 1999. ISBN 1556524110.
  • Diebold, David: The San Francisco Dance Music Phenomenon 1978/1988. ISBN 0938889036.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hi-NRG Mikseri.net. Viitattu 25.11.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanniksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]