Flashdance

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Flashdance
1983-flashdance-poster.jpg
Ohjaaja Adrian Lyne
Käsikirjoittaja Thomas Hedley Jr.
Joe Eszterhas
Tuottaja Don Simpson
Jerry Bruckheimer
Säveltäjä Giorgio Moroder
Pääosat Jennifer Beals
Michael Nouri
Lilia Skala
Sunny Johnson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
PolyGram Filmed Entertainment
Ensi-ilta 1983
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Flashdance on vuonna 1983 ensi-iltansa saanut musikaalielokuva. Se oli ilmestyessään menestys ja sisältää menestyskappaleet Irene CaranFlashdance... What a Feeling” ja Michael Sembellon ”Maniac”.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pittsburghilainen Alex Owens (Jennifer Beals) työskentelee päivisin hitsaajana ja iltaisin paikallisen baarin tanssijana. 18-vuotias Alex kohtaa iloja ja suruja matkalla kohti ammattitanssijan uraa.

Vastaanotto ja vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flashdancen menestys nuorten keskuudessa loi Yhdysvalloissa erityisen nuorten naisten pukeutumistyylin. Siihen kuuluivat kuluneet collegepuserot, joiden kaula-aukkoa oli revitty laajemmaksi niin, että se paljasti olkapään ellei enemmänkin. Myös muut siihen asti kuntosalivaatteina pidetyt vaatteet yleistyivät jokapäiväisessä käytössä ja korostivat uutta naistyyppiä: itsenäistä ja maanläheistä, urheilullista ja seksikästä.[1]

Suomessa ensi-ilta-arvostelut olivat murskaavia. Kymmenestä suomalaisesta ensi-iltakriitikosta (kaikki miehiä) kaksi antoi elokuvalle kaksi tähteä, kaksi yhden tähden ja loput eivät sitäkään. Keskiarvoksi tuli 0,75 tähteä neljästä.[2] Vuosikymmen myöhemmin Video-oppaassa vuodelta 1994 Kati Sinisalo antoi elokuvan Suomessa julkaistulle VHS-kasettiversiolle kaksi tähteä viidestä, mikä teoksen mukaan vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”. Sinisalo kutsuu elokuvan päähahmoa amerikkalaisen unelman tavoittelijana ”feminiiniseksi versioksi Rockystä”.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yablon, Sharon: Flashdance Style, St. James Encyclopedia of Popular Culture, Gale 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.
  2. Pistetaulukko (touko-syyskuun ensi-illat). (Arvostelijoina Asko Alanen, Pertti Avola, Mikael Fränti, Antti Lindqvist, Pentti Lumirae, Timo Malmi, Harri Moilanen, Mikko Piela, Hans Sundström ja Sakari Toiviainen.) Projektio, 1/1984, s. 2. Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL.
  3. Bello Romano (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1995. ISBN 951-0-19839-0.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.