Flashdance

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Flashdance
1983-flashdance-poster.jpg
Ohjaaja Adrian Lyne
Käsikirjoittaja Thomas Hedley Jr.
Joe Eszterhas
Tuottaja Don Simpson
Jerry Bruckheimer
Säveltäjä Giorgio Moroder
Kuvaaja Donald Peterman
Leikkaaja Walt Mulconery
Pääosat Jennifer Beals[1]
Michael Nouri
Lilia Skala
Sunny Johnson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
PolyGram Filmed Entertainment
Ensi-ilta 1983
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Flashdance on vuonna 1983 ensi-iltansa saanut musikaalielokuva. Se oli ilmestyessään menestys ja sisältää menestyskappaleet Irene CaranFlashdance... What a Feeling” ja Michael Sembellon ”Maniac”.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pittsburghilainen Alex Owens (Jennifer Beals) työskentelee päivisin hitsaajana ja iltaisin paikallisen baarin tanssijana. 18-vuotias Alex kohtaa iloja ja suruja matkalla kohti ammattitanssijan uraa.

Vastaanotto ja vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flashdancen menestys nuorten keskuudessa loi Yhdysvalloissa erityisen nuorten naisten pukeutumistyylin. Siihen kuuluivat kuluneet collegepuserot, joiden kaula-aukkoa oli revitty laajemmaksi niin, että se paljasti olkapään ellei enemmänkin. Myös muut siihen asti kuntosalivaatteina pidetyt vaatteet yleistyivät jokapäiväisessä käytössä ja korostivat uutta naistyyppiä: itsenäistä ja maanläheistä, urheilullista ja seksikästä.[2]

Suomessa ensi-ilta-arvostelut olivat murskaavia. Kymmenestä suomalaisesta ensi-iltakriitikosta (kaikki miehiä) kaksi antoi elokuvalle kaksi tähteä, kaksi yhden tähden ja loput eivät sitäkään. Keskiarvoksi tuli 0,75 tähteä neljästä.[3] Vuosikymmen myöhemmin Video-oppaassa vuodelta 1994 Kati Sinisalo antoi elokuvan Suomessa julkaistulle VHS-kasettiversiolle kaksi tähteä viidestä, mikä teoksen mukaan vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”. Sinisalo kutsuu elokuvan päähahmoa amerikkalaisen unelman tavoittelijana ”feminiiniseksi versioksi Rockystä”.[4]

Elokuva voitti parhaan laulun Oscar-palkinnon kappaleellaan ”Flashdance... What a Feeling”.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cartwright, Lexie: Jennifer Beals on why she left Hollywood after filming ‘80s film Flashdance Movies. 28.4.2019. News (Australia). Viitattu 10.7.2019. (englanniksi)
  2. Yablon, Sharon: Flashdance Style, St. James Encyclopedia of Popular Culture, Gale 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.
  3. Pistetaulukko (touko-syyskuun ensi-illat). (Arvostelijoina Asko Alanen, Pertti Avola, Mikael Fränti, Antti Lindqvist, Pentti Lumirae, Timo Malmi, Harri Moilanen, Mikko Piela, Hans Sundström ja Sakari Toiviainen.) Projektio, 1/1984, s. 2. Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL.
  4. Bello Romano (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1995. ISBN 951-0-19839-0.
  5. Flashdance (1983) Awards imdb.com. Viitattu 6.11.2020.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.