Ala-Saksi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Saksan osavaltiota. Kielimuotoa käsittelee artikkeli alasaksa.
Ala-Saksi
Niedersachsen
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio Saksa
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Hannover
 – Pääministeri Stephan Weil (SPD)
Pinta-ala 47 618 km²
Väkiluku (2020) 8 003 421[1]
 – väestötiheys 170 as./km²
Kielet saksa, alasaksa, itäfriisi
Niedersachsen

Ala-Saksi (saks. Niedersachsen, alasaksaksi Nedersassen) on Saksan osavaltio maan pohjoisosassa, Pohjanmeren rannikolla. Se ympäröi kokonaan Bremenin osavaltiota ja rajoittuu pohjoisessa Schleswig-Holsteiniin sekä Hampuriin, koillisessa Mecklenburg-Etu-Pommeriin sekä Brandenburgiin, idässä Saksi-Anhaltiin, etelässä Thüringeniin ja Hesseniin, lounaassa Nordrhein-Westfaleniin ja lännessä Alankomaiden valtioon. Ala-Saksin pinta-ala on 47 618 neliökilometriä ja väkiluku 8 miljoonaa (2020). Pääkaupunki on Hannover.

Osavaltion suomenkielinen nimi on suora käännös kaksiosaisesta saksankielisestä nimestä. Se koostuu sanoista nieder ’matala, alava’ ja Sachsen ’Saksi’.[2] Paikannimi "Sachsen" taas on luultavasti peräisin nyky-Saksan alueella asuneiden heimojen käyttämistä heille ominaisista aseista, joskin pitkään on saanut kannatusta myös teoria, että sana merkitsisi 'sotureita, joilla on veitsiä', mutta tämä lienee sitkeä väärinymmärrys. [3]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ala-Saksin luoteisosa Pohjanmeren rannikolla on Itä-Friisinmaata (saks. Ostfriesland). Siihen kuuluu seitsemän saarta, Itäfriiseinsaaret. Kaakkoisosa, Emsland, on harvaan asuttu alue, joka oli muinoin soiden peitossa. Pohjoisosa on tasaista, mutta etelässä kulkee kaksi vuorijonoa: Weserbergland ja Harz. Suurimmat kaupungit sijaitsevat keskellä osavaltiota. Koillisosa osavaltiosta tunnetaan nimellä Lüneburger Heide, Lüneburgin nummi. Alue rikastui keskiajalla suolakaupalla. Pohjoisessa Elbe erottaa Ala-Saksin Hampurista, Schleswig-Holsteinista, Mecklenburg-Vorpommernista ja Brandenburgista. Elben etelärannalla Hampurin liepeillä olevaa aluetta kutsutaan nimellä Altes Land (alasaksaksi Olland, Hollannista 1100-luvulla saapuneiden siirtolaisten mukaan), ja se tunnetaan tuhansista hedelmäpuistaan.lähde?

Ala-Saksin rajanaapureina ovat lännessä Alankomaat ja lounaassa Nordrhein-Westfalen, etelässä Hessen ja Thüringen, idässä Saksi-Anhalt, Brandenburg ja Mecklenburg-Etu-Pommeri sekä pohjoisessa Hampuri ja Schleswig-Holstein. Bremenin alueet ovat Ala-Saksin ympäröimiä.

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osavaltio on jaettu 37 piiriin (Landkreise), yhteen erikoiskuntaliittoon (Kommunalverband besonderer Art) ja kahdeksaan itsenäiseen kaupunkiin (Kreisfreie Städte).lähde?

Suurimmat kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki Väkiluku
(31.12.2020)
Hannover 534 049
Braunschweig 248 561
Oldenburg 169 605
Osnabrück 164 223
Wolfsburg 123 840
Göttingen 116 845
Salzgitter 103 866
Hildesheim 101 055
Delmenhorst 77 503
Lüneburg 75 301

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.statistik.niedersachsen.de/startseite/
  2. Hakulinen, Kerkko: Paikannimet. s. 27 Ala-Saksi. Helsinki: WSOY, 2006. ISBN 951-0-27676-6.
  3. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä Online etymology directory, s.v. Saxon ei löytynyt

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]