Bremen (osavaltio)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bremenin vapaa hansakaupunki
Freie Hansestadt Bremen
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio Saksa
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Bremen
 – Pääministeri Andreas Bovenschulte (SPD)
Pinta-ala 419,38 km²
Väkiluku (1.12.2015[1]) 669 915
www.bremen.de

Bremen (viralliselta nimeltään Bremenin vapaa hansakaupunki, saks. Freie Hansestadt Bremen) on sekä väkiluvultaan että pinta-alaltaan Saksan pienin osavaltio. Se koostuu kahdesta erillisestä alueesta Ala-Saksin sisällä: varsinaisesta Bremenin kaupungista ja Pohjanmeren rannalla olevasta Bremerhavenin satamakaupungista. Niitä yhdistää joki Weser ja erottaa Ala-Saksin osavaltion alue. Bremenin ydinalue on siis enklaavi ja Bremerhaven tälle eksklaavi. Koko Bremenin osavaltion pinta-ala on 404 neliökilometriä. Asukkaita siellä on noin 670 000[1]. Osavaltion pääkaupunki on Bremen.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bremenin parlamentti on nimeltään Bürgerschaft. Sen Bremenin kaupungista valitut jäsenet muodostavat myös Bremenin kaupunginvaltuuston. Toimeenpanovaltaa käyttää Bürgerschaftin valitsema senaatti, jota johtaa Senatspräsident (pääministeri, kirjaimellisesti senaatin puheenjohtaja). Senatspräsident on myös yksi Bremenin kahdesta–kolmesta pormestarista.

Osavaltiota ovat perinteisesti hallinneet sosiaalidemokraatit, mutta SPD-CDU:n suuren koalition (1995–2007) ansiosta myös kristillisdemokraatti on ollut puoli kautta pääministerinä.

Bremerhavenilla on erillinen kunnanvaltuusto ja pormestari (Oberbürgermeister) ja hänen varamiehensä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bevölkerung sstand und Bevölkerungsbewegung im Dezember 2015 Statistisches Landesamt Bremen. Arkistoitu 25.6.2018. Viitattu 25.6.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]