Saksi (osavaltio)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saksin vapaavaltio
Freistaat Sachsen
Swobodny stat Sakska
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio Saksa
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Dresden
 – suurin kaupunki Leipzig
 – Pääministeri Michael Kretschmer (CDU)
Pinta-ala 18 415,66 km²
Väkiluku (31.12.2016[1]) 4 081 783
www.sachsen.de

Saksin vapaavaltio (saks. Freistaat Sachsen, yläsorbiksi Sakska) on Saksan liittotasavallan osavaltio maan kaakkoiskulmassa. Sen pinta-ala on 18 400 neliökilometriä ja siellä asuu 4,1 miljoonaa ihmistä.

Saksin naapurit ovat myötäpäivään idästä alkaen Puola, Tšekki, Baijeri, Thüringen, Saksi-Anhalt ja Brandenburg. Osavaltion pääkaupunki on Dresden. Muita merkittäviä kaupunkeja ovat Leipzig ja Chemnitz.

Saksin läpi virtaa kaakosta luoteeseen Elbe-joki. Toinen tärkeä joki on Mulde. Neiße-joki virtaa Puolan rajalla. Maa nousee pohjoisesta etelään päin, mikä huipentuu Erzgebirgen vuoristoon Tšekin rajalla. Erzgebirge jatkuu Baijerista Elbelle.

Saksin vapaavaltio on vanha ruhtinaskunta ja kuningaskunta, joka kuitenkin Itä-Saksan kaudella vuonna 1952 lakkautettiin ja jaettiin kolmeen piirikuntaan (bezirke): Leipzig, Dresden ja Karl-Marx-Stadt. Lisäksi itäosa eli Hoyerswerdan alue oli liitettynä Cottbusin piirikuntaan. Saksin osavaltio perustettiin uudelleen 1990 Saksojen yhdistyessä, ja se käsittää suunnilleen entisen Saksin kuningaskunnan alueen. Idässä osa alueesta on kuulunut historialliseen Lausitzin alueeseen. Näitä alueita kutsutaan nykyään nimellä Ylä-Lausitz (Oberlausitz). Alueilla asuu sorbia puhuva vähemmistö, ja ne ovat osin kaksikielisiä.

Saksin väkiluku on ollut laskussa vuodesta 1989 lähtien, kun väestöä oli muuttanut rikkaampaan Länsi-Saksaan.

Osavaltio on jaettu kolmeen hallintopiiriin (Direktionsbezirk): Chemnitz, Dresden ja Leipzig. Ne on edelleen jaettu kymmeneen piirikuntaan ja kolmeen piireihin kuulumattomaan kaupunkiin.

Saksin osavaltion piirittömät kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksin osavaltion piirikunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksin piirikunnat ja piirittömät kaupungit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bevölkerung des Freistaates Sachsen jeweils am Monatsende ausgewählter Berichtsmonate nach Gemeinden (PDF) Statistisches Landesamt des Freistaates Sachsen. Viitattu 24.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]