Württemberg-Baden

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Württemberg-Baden
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio Länsi-Saksa
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Stuttgart
Pinta-ala 15 700 km²
Väkiluku 3 500 000

Württemberg-Baden oli vuosien 1949 ja 1952 välisenä aikana toiminut Saksan liittotasavallan osavaltio. Se koostui entisten Württembergin ja Badenin valtioiden pohjoisosista. Osavaltion pinta-ala oli 15 700 neliökilometriä ja sen alueella asui noin 3,5 miljoonaa ihmistä. Osavaltion pääkaupunki oli Stuttgart.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1945 luotiin Württemberg-Badenin alue osaksi Yhdysvaltain miehitysvyöhykettä Saksassa. Vuoden 1946 marraskuussa valittiin Württemberg-Badenin ensimmäinen parlamentti. Alueesta tuli yksi Saksan liittotasavallan osavaltiosta liittotasavallan perustamisen yhteydessä 23. toukokuuta vuonna 1949. Vuoden 1951 joulukuussa pidettiin kansanäänestys Württemberg-Badenin, Württemberg-Hohenzollernin ja Badenin osavaltioiden yhdistämisestä. Kaikki kolme osavaltiota yhdistettiin Baden-Württembergin osavaltioksi 25. huhtikuuta 1952.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Württemberg-Badenin ainoana ministeripresidenttinä ehti toimia Reinhold Maier. Maier oli virassa vuosina 1946–1952. Hänestä tuli uuden Baden-Württembergin osavaltion ensimmäinen ministeripresidentti osavaltion aloitettua toimintansa. Württemberg-Baden oli jaettu kahteen hallintoalueeseen (saks. Landesbezirke).

Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.