Koordinaatit: 53°31′N, 8°8′E

Wilhelmshaven

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wilhelmshaven
Vaakuna
Vaakuna

Wilhelmshaven

Koordinaatit: 53°31′N, 8°8′E

Valtio Saksa
Osavaltio Ala-Saksi
Hallinto
 – Pormestari Eberhard Menzel (SPD)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 106,9 km²
Korkeus 2 m
Väkiluku 89 000
 – Tiheys 832,5 as./km²
Kaiser Wilhelm -silta Wilhelmshavenissa

Wilhelmshaven on kaupunki Ala-Saksissa, Saksassa. Se sijaitsee Pohjanmeren lahden, Jadebusenin länsirannikolla. Sen väkiluku vuonna 1999 oli 89 000 asukasta.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wilhelmshaven on melko nuori kaupunki, sillä Preussin kuningas Vilhelm I perusti sen 1869. Sen paikalla sijaitsi kuitenkin jo vuonna 1383 Sibetsburgin linna, joka kuului merirosvoille. Linnan tuhosivat 1433 Hansaliiton joukot. Neljä vuosisataa myöhemmin Preussin kuningaskunta suunnitteli oman Pohjanmeren laivaston ja sataman perustamista. Vuonna 1853 Preussi ja Oldenburgin suurherttuakunta solmivat sopimuksen, jonka nojalla 3,13 km² Oldenburgin maa-aluetta Jadebusenin rannalla luovutettiin Preussille. Preussin kuningas Vilhelm I, josta myöhemmin tuli samalla nimellä Saksan keisari, vihki sataman 1869 ja antoi sille oman nimensä.

Wilhelmshavenista tuli yksi Saksan tärkeimmistä satamista. Oldenburgin herttuakuntakin hyötyi satamasta. Wilhelmshavenin vieressä oli Oldenburgin maalla Rüstringenin kaupunki. Ne yhdistyivät 1937.

Toisen maailmansodan aikaan kaupunkia miehitti Saksan laivasto ja sitä pommitettiin liittoutuneiden ilmahyökkäyksissä. Kaksi kolmasosaa kaupungin rakennuksista tuhoutui. Sodan jälkeen satamaa ei käytetty enää vain sotilastarkoituksiin, vaan se saatettiin myös talouden ja turismin käyttöön. Nykyään Wilhelmshaven on Saksan toiseksi suurin satama Hampurin jälkeen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]