Amanda Lear

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amanda Lear
Amanda Lear vuonna 2010.
Amanda Lear vuonna 2010.
Henkilötiedot
Syntynyt18. marraskuuta 1939 (ikä 84)
Ammatti laulaja, sanoittaja, taidemaalari, näyttelijä, malli
Muusikko
Aktiivisena 1975–
Tyylilajit Pop, Disko, Eurodance, New wave
Levy-yhtiöt Ariola Records, Five Records, Carrere Records, Casa Ricordi, Ricordi International, Chène Music, ZYX Music, Le Marais Productions, Edina Music, Just Good Music For Your Ears, Little Boom Record
Aiheesta muualla
Kotisivut

Amanda Lear (s. 18. marraskuuta 1939 Saigon, Ranskan Indokiina) on ranskalainen muusikko, televisiojuontaja, näyttelijä, taidemaalari ja kirjailija. Hänen alkuperäinen nimensä oli Alain Tapp. Hän aloitti uransa mallina ja esiintyi Roxy Musicin albumin For Your Pleasure (1973) kannessa. Pian hän alkoi kuitenkin saavuttaa kansainvälistä suosiota omilla diskohiteillään. Hän on myöhemmin jatkanut uraansa paitsi musiikin parissa, myös muun muassa esittelemällä maalauksiaan kansainvälisissä näyttelyissä. Häneltä on ilmestynyt lukuisia albumeita ja singlejä.

Lear opiskeli nuorena kuvataidetta. Hän oppi äidinkielinään englantia ja ranskaa; hänestä tuli varsinainen polyglotti, sillä hän oppi jo nuorena myös saksaa, espanjaa ja italiaa. Hän seurusteli jonkin aikaa David Bowien kanssa ja oli Salvador Dalín henkilökohtainen ystävä. Hän on poseerannut myös Playboylle.

Lear menetti miehensä tulipalossa vuonna 2000. Hänet on nähty useissa televisio-ohjelmissa ja joissain elokuvissakin. Juontajana hän saavutti erityistä suosiota Italiassa. Lear julkaisi romaanin L'immortel (1987). Hänestä tuli vuonna 2006 Ranskan Ordre des Arts et des Lettres'n chevalier.

Learin albumi Brief Encounters ilmestyi kesällä 2009. Hän on myös ollut Italian Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomaristossa.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.