Kim Wilde

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kim Wilde
Kim Wilde heinäkuussa 2021.
Kim Wilde heinäkuussa 2021.
Henkilötiedot
Koko nimi Kim Smith
Syntynyt18. marraskuuta 1960 (ikä 63)
Englanti Chiswick, Lontoo, Englanti
Ammatti laulaja, lauluntekijä, puutarhuri
Muusikko
Aktiivisena 1980
Tyylilajit Pop rock, synthpop, new wave
Soittimet pianoView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt MCA Records, EMI
Aiheesta muualla
Kotisivut

Kim Wilde (alun perin Kim Smith; s. 18. marraskuuta 1960 Chiswick, Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta) on englantilainen poplaulaja ja puutarhuri. Erityisen suosittu Wilde oli 1980-luvulla. Hänen menestyssävelmiään ovat muun muassa "Kids in America", "You Keep Me Hangin' On" (The Supremesin cover), "Cambodia" sekä "You Came".

Wilde sai parhaan naissolistin (Best Female Vocalist) palkinnon British Phonographic Industrylta (nykyinen "Brits-palkinto") vuonna 1983 ja on myöhemmin ollut ehdolla kahdesti samassa kategoriassa. Hän on saanut lukuisia kulta-, hopea-, ja platinalevyjä ympäri maailman, kaikkiaan Wilden levyjä on myyty yli 30 miljoonaa yksikköä.[1] Myös Wilden puutarha-aiheiset kirjat ovat menestyneet.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kim Wilde on poplaulaja Marty Wilden (oikea nimi Reginald Smith) ja brittiläisessä The Vernons Girls -laulu- ja tanssiryhmässä esiintyneen Joyce Bakerin ensimmäinen lapsi. Vuonna 1980 Wilde suoritti tutkinnon St Albans College of Art & Design -koulussa.[2] Samana vuonna hän teki sopimuksen Mickie Mostin levy-yhtiön RAK Recordsin kanssa.

Ura laulajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RAK Records -kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wilden debyyttisingle "Kids in America" julkaistiin tammikuussa 1981 ja se oli menestys eri puolilla Eurooppaa. Yhdysvalloissa single julkaistiin 1982, mutta menestys oli vaisumpaa kuin Euroopassa. "Kids in America" -kappaletta on pidetty Wilden tunnussävelmänä ja aikakautensa klassikkona.

Wilden ensialbumilta Kim Wilde menestyivät lisäksi Chequered Love sekä Water on Glass. Vuonna 1982 julkaistua Select-albumia myytiin myös yli miljoona yksikköä. Levyltä erottuivat sävelmät "Cambodia" ja "View From a Bridge". Vuonna 1983 julkaistu single "Love Blonde" ja kolmas albumi Catch as Catch Can menestyivät edeltäjiään heikommin, joten Wilde jätti RAK-yhtiön ja siirtyi MCA Recordsin leipiin kesällä 1984.

MCA Records -kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wilden ensimmäisellä MCA-yhtiön tuottamalla albumilla Teases & Dares oli kaksi kohtalaisesti menestynyttä hittiä, "The Second Time" sekä rockabilly-tyylinen "Rage to Love", joka kohosi Britannian Top 20 -listalle 1985. Teases & Dares oli Wilden neljäs albumi ja ensimmäinen, jolle hän itse teki sävellyksiä. Siihen asti kaikki Wilden sävelmät oli kirjoittanut Marty Wilde sekä Kim Wilden veli Ricki Wilde.

Vuonna 1986 ilmestyneelle viidennelle albumilleen Another Step Kim Wilde sävelsi kokonaan tai osittain kaikki kappaleet. Albumilta julkaistu "Schoolgirl" ei menestynyt Euroopassa eikä Australiassa. Wilden tulkinta The Supremes-klassikosta "You Keep Me Hangin' On" vuonna 1987 sen sijaan oli hänen ensimmäinen ykköshittinsä Yhdysvalloissa. Single menestyi niin ikään Australiassa sekä Kanadassa ja nousi Britanniassa listakakkoseksi. Myöhemmin Wilde myönsi, ettei hän "tuntenut laulua kovin hyvin" entuudestaan: "Tosiasiassa ryntäsimme studioon täynnä energiaa, ei niinkään kunnioitusta. Muunsimme laulua melko lailla ja mielestäni se menestyi juuri sen tähden niin hyvin. Se oli hyvin spontaani idea."

Seuraavia menestyssävelmiä olivat "Another Step (Closer to You)" (levytetty Juniorin kanssa) ja "Rockin' Around the Christmas Tree" (hyväntekeväisyyssingle, levytetty koomikko Mel Smithin kanssa). Vuonna 1988 Wilde julkaisi suurimman menestysalbuminsa, Close. Se pysyi lähes kahdeksan kuukautta Britannian albumilistalla. Siltä irtosi kolme Top 10 -hittiä: "You Came", "Never Trust a Stranger" ja "Four Letter Word". Sävelmät "Love Is Holy" ja "If I Can't Have You" (coverversio Yvonne Ellimanin (Bee Geesin säveltämästä) kappaleesta elokuvasta "Saturday Night Fever") menestyivät Britanniassa 1990-luvun alussa.

Paluu pop-musiikin pariin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-luvun alussa Kim Wilde teki pitkästä aikaa kiertueita, lähinnä Britanniassa. Vuonna 2001 hän levytti kappaleen "Loved" kokoelma-albumille, josta yllättäen tuli menestys Belgiassa. Vuonna 2003 hän lauloi saksalaisen Nenan kanssa sävelmän "Anyplace, Anywhere, Anytime", joka menestyi eri puolilla Eurooppaa.

Vuonna 2006 Wilde teki sopimuksen levy-yhtiö EMI:n kanssa ja julkaisi ensimmäisen singlensä kymmenenneltä studioalbumiltaan Never Say Never. Kappale "You Came 2006" menestyi useissa maissa ja oli hänen suurin soolohittinsä Saksassa sitten vuoden 1988. Toisen singlejulkaisun samalta albumilta valitsivat hänen ihailijansa nettiäänestyksessä. "Perfect Girl" julkaistiin marraskuussa 2006 ja se pysyi yhdeksän viikkoa Saksan listoilla. Kolmas single, "Together We Belong", julkaistiin maaliskuussa 2007. Kaikkiaan Never Say Never -albumilla on kahdeksan uutta sävelmää sekä viisi uutta versiota Wilden vanhoista hiteistä. Albumia ei ole julkaistu Britanniassa. Never Say Never -albumilta julkaistiin neljäs single, "Baby Obey Me", elokuussa 2007.

Suomessa Kim Wilde esiintyi 14. syyskuuta 2006 Helsingin Hartwall Areenalla järjestetyssä Elämä Lapselle -konsertissa. Never Say Never julkaistiin Suomessa 13. syyskuuta 2006.[3]

Ura puutarhurina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensiraskautensa aikoihin Kim Wilden vanha kiinnostus puutarhanhoitoon heräsi henkiin ja hän alkoi opiskella alaa luodakseen omille lapsilleen puutarhan. Wilde teki myös puutarha-aiheista televisio-ohjelmaa BBC-yhtiölle. 2005 hänelle myönnettiin alan palkinto omasta puutarhastaan. Samana vuonna julkaistiin Wilden puutarhakirja Gardening with Children. Sitä seurasi huhtikuussa 2006 teos The First-time Gardener. Ensimmäinen kirja julkaistiin käännöksenä Espanjassa, Ranskassa, Tanskassa sekä Alankomaissa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kim Wilde oli aviossa Hal Fowlerin kanssa vuosina 1996–2022.[4] Pariskunnan esikoinen Harry Tristan syntyi 3. tammikuuta 1998. Kaksi vuotta myöhemmin, 13. tammikuuta 2000 syntyi Rose Elisabeth.[5] Wilde laajensi uraansa musikaalitaiteen puolelle vuosina 1996 ja 1997, jolloin hän esiintyi Lontoon West Endissä tuotannossa nimeltä Tommy.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kim Wilde.