Drizzt Do’Urden

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Drizzt Do’Urden Daermon N’a’shezbaernon on R. A. Salvatoren Forgotten Realms -romaaneissa esiintyvä drow eli musta haltia.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Drizzt Do’urden syntyi Menzoberranzanissa, Do’urdenin huoneen kolmantena poikana. Drowien yleisen tavan mukaan kolmas poikalapsi uhrataan jumalattar Llothille. Drizztin veli Dinin pelasti kuitenkin tietämättään Drizztin hengen surmaamalla vanhemman veljensä Drizztin syntymän aikaan. Näin Drizzt olikin Do’urdenin toinen eikä kolmas poika. Myöhemmin Drizzt aloitti soturikoulutuksensa isänsä Zaknafein Do’urdenin opissa. Zaknafeiniä pidettiin yleisesti Menzoberranzanin parhaana soturina, ja Drizzt oli perinyt hänen kykynsä ja kehittyi nopeasti. Taistelutaitojen lisäksi Zaknafein kertoi Drizztille myös moraalista ja omastatunnosta. Drizzt omaksui nopeasti myös nämä opit, sillä hänen oli aina ollut vaikea sietää oman kansansa verenhimoisuutta ja julmuutta. Niinpä mennessään drowien taisteluakatemiaan Melee-Magthereen hän oli ikäluokkansa priimus. Zaknafeinin opetusten ansiosta hän ei kuitenkaan uskonut mestarien valheita drowien ylemmyydestä ja kaikkien muiden kansojen pahuudesta. Koulusta palattuaan hänet lähetettiin maanpinnalle joukossa, jonka oli määrä tappaa maanpinnan haltioita. Drizzt kuitenkin pelasti yhden haltialapsen, ja kun Matriarkka Malice Do’urden sai kuulla tästä hän päätti uhrata Drizztin Llothille. Zaknafein kuitenkin uhrautui Drizztin puolesta. Tätä Drizzt ei voinut enää kestää vaan päätti lähteä Menzoberranzanista. Kaupungin laidalla hän törmäsi Masoj Hun’etiin, joka yritti estää häntä. Drizztille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin surmata Masoj. Drizzt otti tältä patsaan, jolla on voima kutsua maaginen pantteri Guenhwyvar.

Uumenenalan tunneleissa Drizzt joutui muuttumaan ”Metsästäjäksi” selviytyäkseen hengissä. Metsästäjä on täysin vaistojen varassa toimiva verenhimoinen olento. Tässä tilassa ollessaan Drizzt on lähes voittamaton taistelussa. Metsästäjältä Drizztin kuitenkin pelasti syvämaahinen Belwar Gissengulp, jonka kanssa Drizzt ystävystyi. He löysivät itselleen hyvän kodin eräästä laaksosta.

Sitten Matriarkka Malice kuitenkin lähetti zin-carlan, Zaknafeinin henkiinherätetyn ruumiin tappamaan Drizztin. Taistelussa Drizztiä vastaan Zaknafein sai kuitenkin hetkeksi takaisin ruumiinsa hallinnan ja heittäytyi happojärveen.

Tämän jälkeen Drizzt päätti että hänen on pakko paeta maanpinnalle. Maanpinnalle saavutuaan hän tapasi sokean mannunvartijan Montolio De’Broucheen, joka opetti Drizztille maanpinnan kielen ja kaiken muunkin maanpinnan luonnosta ja elämästä. Montolio oli kuitenkin vanha ja kuoli, joten Drizzt oli jälleen yksin.

Drizzt vaelsi kaupungista toiseen, mutta kaikki käännyttivät hänet pois hänen rotunsa huonon maineen vuoksi, kunnes hän saapui kaikkein syrjäisimpään paikkaan Kymmeneen kaupunkiin Jäätuulen laaksossa. Hänelle ei myönnetty pääsyä kaupunkiin, mutta Bryn Shanderin puhemies Cassius tarjosi hänelle tehtävää Kaupunkien ulkoreunojen vartijana. Hän tapasi tundralla nuoren tytön nimeltä Catti-Brie, joka näki Drizztin kansan maineen ohi suoraan hänen sydämeensä. Myöhemmin myös tytön kasvatti-isä Bruenor Sotavasara hyväksyi Drizztin ystäväkseen. Jäätuulen laaksoon Drizzt asettui asumaan ja tapasi siellä myös kaksi uutta ystävää: Wulfgarin ja Regisin. Pikkuhiljaa myös kaupunkilaiset alkoivat nähdä Drizztin tekojensa, eikä kansansa julman maineen, valossa. Jäätuulen laaksossa Drizzt muun muassa auttoi Wulfgaria taistelussa lohikäärme Jäänsurmaa vastaan sekä Kymmentä kaupunkia Akar Kesselin armeijan tuhoamisessa.

Akar Kesselin örkkiarmeijaa vastaan käydyn taistelun jälkeen Drizzt lähtee ystäviensä kanssa Bruenorin johdolla etsimään kääpiöiden kadonnutta kaivosta Mithrilsalia. He löytävät kaivoksen, mutta lohikäärme Synkänhohto ja pahat harmaakääpiöt ovat vallanneet sen. Ystävykset pakenevat ja luulevat Bruenorin kuolleen. Myös Regis kaapataan ja Drizzt, Catti-Brie ja Wulfgar lähtevät pitkälle pelastusmatkalle, jossa he kohtaavat ensi kertaa Drizztin arkkivihollisen Artemis Entrerin. Matkalta palattuaan he löytävät Bruenorin, joka on koonnut kääpiöarmeijan. Drizzt auttaa heitä valtaamaan Mithrilsalin takaisin.

Myöhemmin Drizzt kokee lisää uskomattomia seikkailuja, jotka kasvattavat hänen mainettaan ja hänet aletaan hyväksyä yhä laajemmin. Drizzt puolustaa Mithrilsalia oman kansansa hyökkäykseltä ja palaa Menzoberranzaniin, josta pelastuu Catti-Brien ja Entrerin yllättävällä avustuksella. Hän metsästää merirosvoja kalparannikolla ja taistelee mahtavaa demonia Errtua vastaan. Viimeisimmissä kirjoissa (Metsästäjän miekat-trilogiassa)Drizzt kumppaneineen taistelee Obould-Monen nuolen kokoamaa mahtavaa örkkiarmeijaa vastaan. Ja vasta tämä taistelu saa Drizztin ymmärtämään, että hän rakastaa Catti-Brietä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Salvatore itse on kertonut Drizztin hahmon synnystä englanninkielisen Dark Elf Trilogyn esipuheessa. Kun hän suunnitteli ensimmäistä kirjaansa Kristallisauvaa, häntä pyydettiin keksimään sivuhahmo päähenkilöksi aiotun Wulfgarin seuralaiseksi. Hän päätti, että hahmo olisi drow mannunvartija. Ryhtyessään kirjoittamaan ensimmäistä kohtausta, jossa Drizzt juoksee tundralla Salvatorelle kuitenkin selvisi, että Drizztistä tulisi koko tarinan päätähti.[1]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihonväriltään Drizzt on mustien haltioiden tapaan musta ja hänen hiuksensa ovat valkoiset, mutta muista droweista poiketen hänen silmänsä ovat purppuranväriset, myös silloin kun hän käyttää lämpönäköä. Drizzt on vähän alle kuusi jalkaa (175cm) pitkä ja haltioiden tapaan kevytrakenteinen painaen vain noin 50 kiloa. Hänen vaatetukseensa kuuluu yleensä vihreä viitta, pehmeästä nahasta tehdyt pitkät saappaat sekä Regisin vasarapäätaimenen luusta valmistama koru, joka esittää yksisarvisen päätä (metsänjumalan Mielikin tunnuseläintä).

Luonne/Persoonallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Drizzt on luonteeltaan rauhanomainen ja yrittää aina välttää taistelua, paitsi pahoja rotuja kuten örkkejä ja jättejä vastaan. Drizztillä on myös hyvin ankara omatunto, jonka takia hän kärsii omantunnontuskia aina tapettuaan ihmisen, haltian, kääpiön tai jopa omaan kansaansa kuuluvan drowin, vaikka on surmannutkin vain pelastaakseen henkensä.

Drizzt on taistelussa erittäin itsevarma aina siihen pisteeseen asti, että hänen ystävänsä uskovat sen vielä koituvan hänen kohtalokseen. Tunne-elämässä Drizzt on kuitenkin usein hyvin epävarma. Varsinkin kirjasarjan alkupuolella Drizzt masentui aina, kun joku kaupunki torjui hänet hänen syntyperänsä vuoksi, mutta myöhemmin hän oppi jättämään tällaiset hylkäämiset omaan arvoonsa. Drizzt noudattaa tiukkoja moraalisia periaatteita, koska haluaa epätoivoisesti erottua kansansa muista jäsenistä.

Uumenenalassa Drizzt joutui kuitenkin tutustumaan vaistojen hallitsemaan puoleen itsestään, jota hän kutsuu Metsästäjäksi. Metsästäjänä ollessaan Drizzt on lähes voittamaton taistelussa, mutta unohtaa kaikki arvonsa ja periaatteensa muuttuen täydelliseksi tappokoneeksi vailla omaatuntoa. Drizzt pystyy vieläkin kutsumaan esiin tämän puolen itsestään kun on vihainen tai epätoivoinen, mutta ei mielellään tee sitä, sillä Drizztin arvojen mukaan on paljon tärkeämpää, mihin sapeleitaan käyttää kuin se miten niitä käyttää.

Varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkojensa varrella Drizzt on ehtinyt kerätä monia mahtavia taikaesineitä ja varusteita, joista osa on jo tuhoutunut tai hukkunut ja osa yhä hänen hallussaan. Muun muassa hänen drow-sapelinsa ja piwafwinsa (drowien käyttämä viitta) eivät kestäneet auringonvaloa ja tuhoutuivat hänen tullessaan taivaanalaiseen maailmaan. Puolituisen kivi -kirjassa Drizzt käytti lumottua naamiota, joka muutti hänet maanpinnan haltian näköiseksi. Useissa kirjoissa Drizzt käyttää myös kääpiöiden takomaa mithrilpanssaria. Drizztin tärkeimmät varusteet on esitelty alempana tällä sivulla. Ne ovat sapelit Tuike ja Jäänsurma, Guenhwyvarin patsas ja hänen nopeutta lisäävät nilkkarenkaansa.

Tuike[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Drizzt hukkasi aiemman sapelinsa jahdatessaan Entreriä, joka oli siepannut Regisin. Regisin pelastusmatkalla hän kuitenkin kävi velho Malchor Harpellin tornissa ja huomatessaan Drizztin toisen sapelin puuttuvan Malchor tarjosi Drizztille uuden sapelin ja nähtyään millainen sapeli oli kyseessä Drizzt otti lahjan mielellään vastaan.

Kun Drizzt otti sapelin käteensä, hän huomasi sen olevan täydellisesti tasapainotettu. Hän myös aisti siinä asuvan lumouksen, joka teki siitä terävämmän ja esti sitä tylstymästä. Miekka oli myös kaunis, sillä sen kahvaa koristi tähden muotoon leikattu sininen safiiri. Tuikkeen terä myös hohtaa sinisenä, kun vihollisia on lähettyvillä, mutta Drizzt voi tahdonvoimallaan estää tämän hohteen jos haluaa pysytellä piilossa. Drizzt käyttää Tuiketta vasemmalla kädellään.

Jäänsurma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oikeassa kädessään Drizztillä on vieläkin mahtavampi sapeli nimeltään Jäänsurma, jonka hän sai samannimisen lohikäärmeen pesästä surmattuaan sen asukkaan Wulfgarin kanssa.

Myös Jäänsurma on täydellisesti tasapainotettu ja lumottu pysymään aina terävänä. Jäänsurman kahvaan on kaiverrettu taitavasti hyökkäävän kissapedon pää. Jäänsurman todellinen mahti tuli kuitenkin esiin vasta myöhemmin, kun Drizzt taisteli Errtua vastaan. Miekka suojeli Drizztiä demonin tulelta ja jopa sammutti Errtun tulisen auran. Normaalit aseet eivät voi vahingoittaa Errtun kaltaisia mahtavia demoneita, mutta Jäänsurma on suunniteltu tuliolentoja vastaan taisteluun. Osuessaan Errtuun se alkaa välittömästi täristä imien elinvoimaa demonista.

Jäänsurman ominaisuus suojata käyttäjäänsä tulelta pelastaa kumppanit monta kertaa varmalta kuolemalta. Drizztin se pelastaa Errtulta ja uudelleen Drizzt käyttää sitä sammuttamaan Obouldin tulisen miekan. Miekka pelastaa myös Bruenorin, kun hän hyppää palavan öljyn peitossa olevan lohikäärme Synkänhohdon selkään tappaakseen sen.

Guenhwyvar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guenhwyvar on mahtava musta pantteri, joka asuu tähtien maailmantasolla. Kissa voidaan kuitenkin kutsua aineelliseen maailmaan kivisen pienoismallin avulla, joka toimii porttina maailmantasojen välillä. Guenhwyvar ei voi kuolla aineen maailmantasolla, sillä jos se kuolee se vain palaa toipumaan omalle maailmantasolleen. Guen ei myöskään voi pysytellä aineen maailmantasolla pitkään, koska se kuluttaa Guenhwyvarin voimia, jotka kuitenkin palaavat sen päästessä takaisin tähtien maailmantasolle.

Guenhwyvar painaa noin 250 kiloa ja on kolme metriä pitkä. Säkäkorkeus yltää ”pitkän miehen rintaan asti”. Guenhwyvar on jopa pantteriksi uskomattoman nopea, ketterä ja voimakas ja tämän takia arvokas liittolainen taistelussa.

Drizzt tutustuu Guenhwyvariin ollessaan drow-partion tiedustelijana. Samassa partiossa partioi Masoj Hun’ett, joka omistaa Guenhwyvarin patsaan ja lähettää kissan usein tiedusteluretkille Drizztin kanssa. Näillä retkillä Drizzt ystävystyi Guenhwyvarin kanssa. Drizzt ei ikinä pitänyt Guenhwyvaria lemmikkinä vaan vertaisenaan älykkäänä kumppanina, jollainen kissa todellisuudessa onkin. Kerran partioretkellä Drizzt näki kuinka Masoj pakotti Guenhwyvarin tappamaan viattomia maahisia ja näki myös Guenhwyvarin vastahakoisuuden tähän tehtävään. Niinpä Drizzt surmasi Masoj Hun’ettin ennen pakenemistaan Uumenenalan tunneleihin. Tämän jälkeen Guenhwyvar on pelastanut Drizztin lukemattomia kertoja erilaisissa tilanteissa.

Nilkkarenkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nopeutta lisäävät nilkkarenkaat Drizzt ottaa Baenren huoneen asemestarilta Dantragilta voitettuaan hänet kaksintaistelussa. Dantrag oli ymmärtänyt renkaiden käyttötarkoituksen väärin ja käytti niitä ranteissaan. Tämä teki hänen iskuistaan hämmästyttävän nopeita, mutta taistelun kuluessa Drizzt huomasi että Dantrag ei ollut soturina hänen tasoaan ja ylivoimaisesta nopeudestaan huolimatta Dantrag hävisi ottelun.

Saatuaan renkaat haltuunsa Drizztkin piti niitä aluksi käsissään, mutta huomasi pian että niistä oli enemmän haittaa kuin hyötyä. Hetken mietittyään Drizzt oivalsi laittaa renkaat nilkkoihinsa. Niiden ansiosta Drizzt pystyy uskomattoman nopeisiin väistöihin ja juoksupyrähdyksiin. Tällä tavalla käytettynä renkaista oli Drizztille todellista hyötyä tehden hänestä entistäkin mahtavamman soturin.

Taistelutaktiikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Drizzt on maailman parhaita sotureita ja taistelee kahta sapelia käyttäen (dual long sword -style). Tämä tyyli on drow-haltioiden keskuudessa suosittu, kun taas ihmiset (Entreri) käyttävät yleensä toisessa kädessä miekkaa ja toisessa tikaria(Short+Long sword -style). Miekkailukykyjensä lisäksi Drizzt on hämmästyttävän tarkka ampumaan jousella. Tämän taidon hän oppi Montoliolta.

Matriarkka Malice halusi Drizztistä alun perin tulla velhon, mutta Drizztin isä sai Malicelta luvan kouluttaa Drizztin soturiksi, koska Drizztin käsien nopeus ja koordinaatio olivat niin uskomattomat. Drizzt muun muassa nappasi kymmenen ilmaan heitettyä kolikkoa ennen kuin yksikään putosi maahan.

Zaknafein opetti Drizztille drowien taistelutekniikat sekä sapeleilla että muilla aseilla, mutta sapelit sopivat Drizztin taistelutyyliin parhaiten. Zaknafein opetti Drizztille myös että kuka vain pystyy toistamaan iskusarjat virheettömästi harjoiteltuaan, mutta improvisaatio ja mielikuvitus tekevät soturista todellisen mestarin. Drizzt on hyvin nopea ja ketterä ja käyttää tämän takia paljon nopeita väistöjä ja valeiskuja vastustajiensa voittamiseen.

Drizztillä on myös synnynnäisiä drow-kykyjä. Hän voi manata pimeyden kehän vastustajiensa päälle. Tämän kehän sisällä Drizzt tai hänen vastustajansa eivät voi nähdä mitään. Pimeässä taistellessaan Drizzt luottaa kuuloonsa ja tuntoaistiinsa arvioiden ilmavirroista soturinvaistoillaan vastustajan seuraavan iskun. Pimeyden kehän sisällä Drizzt on lähes voittamaton, sillä droweilla on omat tekniikkansa sokkona taistelua varten. Esimerkiksi hyökkäys, jossa Drizzt alkaa pyöriä iskien joka puolelle ympärilleen ja jokainen isku on myös puolittain torjunta. Vaihtoehtoisesti Drizzt voi perääntyä pimeyden kehästä saaden aikaa päästä takaisin tasapainoon. Toinen Drizztin drow kyky on vaarattoman haltiatulen manaaminen. Tuli ei polta, mutta valaisee Drizztin vastustajat. Tätä kykyä Drizzt käyttää usein jahdatessaan jotakuta. Drizzt käyttää haltialiekkejä myös hiisiä ja jättiläisiä vastaan säikäyttääkseen ne pakosalle.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Drown perintö -sarja:
  • Pahan perintö (The Legacy)
  • Tähdetön yö (Starless Night)
  • Pimeän piirittämät (Siege of Darkness)
  • Arvoitusten saari (Passage to Dawn)
 • Pimeyden polut -sarja:
  • Äänetön veitsi (The Silent Blade)
  • Maailmanselkä (The Spine of the World)
  • Kristallisauvan käskyläinen (lasketaan nykyään Palkkasoturit-sarjaan) (Servant of the Shars)
  • Miekkojen meri (Sea of Swords)
 • Murroskaudet:
  • Örkkikuningas (The Orc King)
  • Merirosvokuningas (The Pirate King)
  • Aavekuningas (The Ghost King)
 • Ikikesä -saaga:
  • Kääpiöiden koti (Gauntlgrym)
  • Ikikesä (Neverwinter)
  • Kharonin kynsi (Charon's Claw)
  • Viimeisellä kynnyksellä (2013; The Last Threshold 2013)
 • Maailmanjako-saaga:
  • Kumppanukset
 • Kumppanusten kirja -saaga:
  • Metsästäjän yö
  • Kuninkaan nousu
  • Rautakääpiön kosto

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Salvatore, R.A.: The Dark Elf Trilogy (Collector's Edition). Wizards of the Coast, Inc., 2000. ISBN 0-7869-1588-9.