Luettelo Drizzt Do’Urdenin vihollisista ja vastustajista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Drizzt Do’Urdenin vihollisista, jotka esiintyvät R. A. Salvatoren kirjoittamissa romaaneissa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Uumenenalassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malice Do’Urden[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malice Do’Urden on Drizztin äiti ja Do'Urdeinin huoneen matriarkka. Saadessaan tietää Drizztin pelastaneen maanpinnan haltioiden lapsen ja siten aiheuttaneen perheelle Lolthin epäsuosion, matriarkka aikoo uhrata poikansa, mutta Zaknafein tarjoutuu uhrattavaksi nuorukaisen sijasta.

Myöhemmin Malice Do’Urden nostattaa Zaknafeinin ruumiin Zin-carlana murhaamaan Drizztin. Epäkuolleen epäonnistuttua tehtävässään Briza, vanhin Do’Urdenin huoneen tyttäristä murhaa äitinsä ja ottaa paikan perheen matriarkkana.

Briza Do’Urden[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Briza Do’Urden on Lolthin ylipapitar, Drizztin vanhin sisar. Jouduttuaan taisteluun veljeään vastaan Brizalle selviää, ettei hän koskaan pysty voittamaan nuorinta veljeään vaikka hänellä on koko Lukkikuningattaren mahti takanaan. Zin-carlan epäonnistuminen syöksee koko Do’Urdenin huoneen tuhoon ja epätoivoisena Briza murhaa äitinsä päästäkseen takaisin Lolthin suosioon, mutta se ei riitä. Oltuaan vain pienen ajan Do'Urdenin huoneen matriarkkana Briza kuolee Jarlaxle-nimisen palkkasoturin käden kautta.

Vierna Do’Urden[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka on Zaknafeinin tytär, Vierna Do'Urden on täydestä sydämestään Lolthin palvelija. Pelastuttuaan Do’Urdenin huoneen tuhosta Vierna koettaa palauttaa Lolthin suosiota lähtemällä Drizztin perään Mithralsaleihin asti, mutta hyökkäys koituu hänen kohtalokseen.

Maya Do'Urden on Drizztin sisar ja Llothin papitar. Maya sai tehtäväkseen "kasvattaa" ja opettaa Drizztiä ensimmäisen 10 vuoden ajan jolloin hänen opiskelunsa ylipapittareksi viivästyi.

Masoj Hun’ett[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Masoj Hun’ett on Hun'ettin huoneen nuori velho. Hän on saanut Guenhwyvarin lahjana joltakin alemman tason olennolta. Kun sota Do’Urdenin ja Hun’ettin perheiden välillä on puhkeamaisillaan Masoj koettaa pakottaa Guenhwyvarin surmaamaan Drizztin, mutta pantteri onnistuu vapautumaan sitä sitovasta lumouksesta ja liittoutuu Drizztin kanssa Masojta ja Altonia vastaan.

Alton DeVir[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Do’Urdenin perhe tuhoaa koko muun DeVirin perheen, mutta Alton DeVir onnistuu jäämään eloon Masojn surmattua Kasvottomaksi kutsutun velhomestarin. Alton asettuu Kasvottoman paikalle tavoitteenaan saada tietää perheensä murhaajien nimi. Erityisesti Alton vihaa Drizztiä, joka on syntynyt samana yönä kuin DeVir tuhoutui. Taistelussa Drizztiä vastaan Guenhwyvar hyökkää Altonin kimppuun ja tämän pitelemä taikasauva katkeaa aiheuttaen räjähdyksen, joka tuhoaa velhon.

Zin-carla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Lolthin suurin lahja”, kuten drowt nimittävät Zin-carlaa. Kyse on erityisen mahtavasta epäkuolleesta, jolla on kaikki ruumiin elämässä oppimat tiedot ja taidot, mutta jonka tahto on sitä käskevän matriarkkaäidin hallussa. Malice Do’Urden nostattaa Zaknafeinin Zin-carlaksi ainoana tavoitteenaan ajaa epäkuollut surmaamaan Drizzt. Zin-carlassa epäkuolleen mieli ja ruumis ovat kuitenkin niin lähellä toisiaan, että Zak onnistuu hetkeksi irrottautumaan matriarkan vallasta ja heittäytymään happojärveen.

Jarlaxle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkkasoturi Jarlaxle johtaa Bregan D’aerthea, palkkasoturiarmeijaa joka koostuu huoneettomista palkkasotureista. Jarlaxle itse ei kuulu mihinkään huoneeseen (hän syntyi Baenren huoneen kolmanneksi pojaksi, mutta uhraustikari ei lävistänyt hänen nahkaansa), minkä osoituksena hän pitää päänsä kaljuna. Jarlaxlen varustus on täynnä erilaisia maagisia tavaroita, muun muassa pituutta kasvavat tikarit ja saappaat, jotka kopisevat jopa pehmeällä matolla tai ovat hiljaa, Jarlaxlen tahdon mukaan. Päässään hänellä on valtava lierihattu ja lumottu silmälappu, jota hän pitää vuoroin kummankin silmän päällä. Jarlaxlea kiinnostaa kaikki eksoottinen, ja sen vuoksi hän joutui Kristallisauvan käskyläisessä Crenshinibonin valtaan.

Jäätuulen laaksossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Errtu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Errtu on Syvyyden maailmantasolta kotoisin oleva demoni. Errtu himoitsee Kristallisauvaa, Crenshinibonia, mahtavaa taikaesinettä. Akar Kesselin saadessa Kristallisauvan haltuunsa Errtu suostuu palvelemaan tätä sillä ehdolla, että ihmisen kuollessa sauva jää demonille. Drizzt kuitenkin sekaantuu asiaan ja karkottaa demonin takaisin omalle maailmantasolleen tulta vastaan taotulla sapelillaan.

Myöhemmin Drizzt joutuu vapauttamaan Errtun karkotuksesta ja demoni onnistuu vaikeuttamaan drown elämää pahan kerran. Errtu myös pitää jonkin aikaa Wulfgaria vankinaan.

Akar Kessel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akar Kessel on luskanilainen velho-oppipoika joka vallanhimossaan murhaa mestarinsa. Muut seurueessa olevat velhot hylkäävät typerän nuorukaisen yksin Jäätuulen laaksoa reunustaville vuorille, mutta Kessel osuu löytämään Crenshinibonin, mahtavan Kristallisauvan, jonka avulla hän päättää valloittaa koko Jäätuulen laakson. Drizzt ystävineen onnistuu kuitenkin pilaamaan velhon suunnitelmat ja lopulta Kessel tekee kohtalokkaan virheen, mikä johtaa hänen kuolemaansa lumivyöryssä.

Muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulgulu ja Kempfana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulgulu ja Kempfana olivat Gehennan maailmantasolta aineen maailmantasolle lähetettyjä pahanhengen penikoita. Ne asuivat luolassa lähellä Maldobarin kylää sieppaillen sen asukkaita ravinnokseen. Saadessaan tietää Drizztin liikkuvan lähettyvillä Ulgulu päätti vierittää syyn tekemistään murhista drown niskaan. Drizzt kostaa kyläläisten puolesta surmaten molemmat pahanhengen penikat.

Tephanis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nopsajalkakeijuna Tephanis oli hyödyllinen ja älykäs palvelija Ulgululle. Ulgulun ja Kempfanan kuoltua Tephanis koetti löytää uusia isoja ja vahvoja ystäviä, mutta jotenkin Drizzt tuli aina tielle. Lopulta Tephanis lyöttäytyi yhteen Roddy McGristlen kanssa, joka kuitenkin myöhemmin hermostui keijuun ja surmasi tämän kostoksi Drizztin pakoon päästämisestä.

Roddy McGristle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Drizztin tullessa asumaan maanpinnalle drow asettuu lähelle Maldobariksi kutsuttua kylää, jossa Roddy McGristle asuu. Pahanhengen penikoiden murhattua erään kylän lähettyvillä asuvan perheen Roddy onnistuu uskottelemaan, että Drizzt on syyllinen. Joutuessaan taisteluun Drizztiä vastaan Roddy menettää toisen koiransa ja korvansa kaataessaan vahingossa puun omaan niskaansa.

Tästä sisuuntuneena Roddy on valmis tekemään mitä tahansa surmatakseen drown. Hän jopa usuttaa örkkilauman Montolion laaksoa vastaan ja seuraa mustaa haltiaa aina Jäätuulen laaksoon asti. Vasta Bruenor Sotavasaran väliintulo karkottaa äkämystyneen palkkasoturin.

Artemis Entreri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artemis Entreri on syntynyt Memmonin slummeissa ja ryhtynyt henkensä pitimiksi salamurhaajaksi ja varkaaksi eteläisen kaupungin kujille. Vailla kaikkia inhimillisiä lämmön tunteita Entreri seuraa puolituisvaras Regisiä aina pohjoiseen Jäätuulen laaksoon asti, missä Regis kuitenkin onnistuu livahtamaan salamurhaajan käsistä.

Kohdatessaan Drizztin Entreri näkee tämän jotenkin peilikuvanaan; drow on yhtä taitava taistelija kuin Entreri, mutta Drizzt on kykenevä tuntemaan kiintymystä ystäviään kohtaan. Jokin drowin luonteessa saa Entrerin vihaamaan tätä enemmän kuin mitään muuta. Entreri lyöttäytyy yhteen Jarlaxle nimisen toisen drown kanssa, joka antaa eräässä vaiheessa Entrerin ymmärtää, että tämä on onnistunut surmaamaan Drizztin.

Palkkasoturit-sarja kertoo enemmän Entrerin ja Jarlaxlen yhteisistä seikkailuista.

Obould Montanuolta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Obould Montanuolta on örkkiarmeijan päällikkö, joka johtaa joukkojaan taistelussa Mithralsalia vastaan. Örkkishamaanien rituaali antoi Obouldille yli-inhimmillisiä kykyjä, kuten uskomattomat fyysiset voimat. Epäselväksi tosin jää, tuliko Obould rituaalista myös viisaammaksi vai saiko tämä vain kyvyn ajatella kauaskantoisesti, sillä edes ennen rituaalia Obould ei ollut tyhmä. Obouldin örkkialaimaiset myös mieltävät tämän jumalaansa Gruumsh Yksisilmään tämän rituaalista saadun fyysisen ylivoimaisuuden ja Obouldista leviävän voiman tunnun tähden.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]