Luettelo Drizzt Do’Urdenin ystävistä ja liittolaisista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Drizzt Do’Urdenin ystävistä ja liittolaisista, jotka esiintyvät R. A. Salvatoren kirjoittamissa romaaneissa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Uumenenalassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zaknafein[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zaknafein Do’Urden oli Drizztin isä, Menzoberranzanin Akatemian kaikkien aikojen paras taistelija ja myös Do’Urdenin huoneen asemestari, mutta hän ei tuntenut kuuluvansa muiden drowien joukkoon. Hänellä ei kuitenkaan milloinkaan ollut rohkeutta lähteä Menzoberranzanista, kuten Drizztillä. Zaknafeinin pahimpia painajaisia vaivasivat aina kuolevien lasten huudot; taistellessaan toista drowperhettä vastaan Zaknafein aina suri perheen lasten kohtaloa, vaikka hän itse ei koskaan surmannut lapsia. Kun Drizzt jätti maanpinnan haltioiden lapsen eloon taistelussa ja siten suututti Lolthin, Zaknafein tarjoutui vapaaehtoisesti uhrattavaksi Drizztin sijalle.

Guenhwyvar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guenhwyvar on Drizztin uskollisin kumppani ja matkatoveri. Maaginen musta pantteri seuraa isäntäänsä seikkailusta toiseen ja toimii tarpeen vaatiessa myös drown omanatuntona. Alun perin Guenhwyvar on kuulunut Masoj Hun’ettille, nuorelle drowvelholle, joka kohteli suurta kissaa pelkkänä leikkikaluna. Yhdessä Drizzt ja Guenhwyvar onnistuvat voittamaan pantterin Masojta, mutta Drizzt samalla vannoo, ettei enää koskaan surmaa toista drowia.

Belwar Dissengulp[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Belwar Dissengulp on Blingdenstonen kaupungista kotoisin oleva syvänmaahinen. Ensimmäistä kertaa Drizzt ja Belwar kohtaavat toisensa syvänmaahisten saapuessa louhimaan mineraaleja Menzoberranzanin lähettyviltä ja Drizztin joukon hyökätessä heidän leiriinsä. Taistelun aikana Belwar onnistuu vangitsemaan Drizztin, mutta drown toverit ehtivät apuun. Belwar jää vangiksi mutta Drizzt yrittää saada muita vapauttamaan syvänmaahisen uhkaukseksi ja varoitukseksi mutta drowt leikkaavat hänen molemmat kätensä poikki ennen kuin päästävät hänet.

Drizzt hakeutuu Blingdenstoneen elettyään vuosia yksin Uumenenalassa ja tapaa uudelleen Belwarin, jonka onnistuu pelastaa drow maahiskuninkaan langettamalta kuolemantuomiolta. Zin-carlan uhatessa maahisia Drizzt ja Belwar lähtevät yhdessä Uumenenalan käytäviin vetääkseen hirviön huomion pois kaupungista.

Kalistaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalistaja oli vuoreinen, jonka pahantahtoinen ihmisvelho muutti koukkuhirmuksi. Drizzt ja Belwar ystävystyivät hänen kanssaan matkallaan Uumenenalan pimeydessä. Ystävysten pyrkiessä kohti Menzoberranzania etsimään velhoa, joka voisi kumota muodonmuutoksen, Kalistaja joutui kuitenkin Zin-carlaksi muutetun Zaknafeinin miekkojen uhriksi.

Jäätuulen laaksossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Catti-brie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Catti-brie on Bruenor Sotavasaran kasvattitytär. Vaikka hän on ihminen, hän on elänyt lähes koko elämänsä kääpiöiden keskuudessa; ensin Kymmenessä kaupungissa Kelvinin paaden alaisissa tunneleissa ja myöhemmin Mithralsalissa. Tavatessaan ensimmäistä kertaa Drizztin Catti-brie on vain pieni tyttö, joka lapsellisen luottavaisena kiintyy drowiin.

Wulfgarin ilmestyessä kuvioihin Catti-briestä ja Wulfgarista tulee rakastavaisia, kunnes Wulfgarin uskotaan kuolleen taistelussa. Vaikka Wulfgar palaa takaisin, Catti-brien ja Wulfgarin välinen suhde ei enää toimi, mihin osasyynä on se, että tyttö on hiljalleen rakastumassa Drizztiin.

Catti-brien lempiaseet ovat Sydämenetsijäksi kutsuttu Taulmaril-jousi ja verenhimoinen Khazid'hea-miekka jonka Catti-brie saa pelastus matkaltaan Menzoberranzaniin.

Bruenor Sotavasara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bruenor Sotavasara on kääpiöklaaninsa johtaja ja Catti-brien ja Wulfgarin kasvatusisä. Hän on syntynyt Mithralsalissa, mutta joutunut jo nuorena pakenemaan salien jouduttua hyökkäyksen kohteeksi. Hän on asettunut klaaneineen Jäätuulen laaksoon, Kelvinin paadeksi kutsutun kalliomuodostelman alaisiin tunneleihin. Saadessaan ensimmäistä kertaa kuulla Kelvinin paadelle saapuneesta Drizztistä Bruenor suhtautuu äärimmäisen epäluuluisesti drown läheisyyteen. Lopulta Catti-brie kuitenkin onnistuu vakuuttamaan isänsä mustan haltian hyvistä aikeista ja pian Bruenorista ja Drizztistä tulee ystäviä.

Bruenor haaveilee aina pääsystä takaisin Mithralsaliin ja onnistuukin palauttamaan vanhan kääpiövaltakunnan. Vanhan Gandalug Sotavasaran kuitenkin palatessa yllättäen väkensä keskuuteen Bruenor palaa joksikin aikaa Jäätuuleen laaksoon, kunnes saa sanan Gandalugin kuolemasta. Örkkihyökkäys kuitenkin vaikeuttaa Bruenorin paluuta valtaistuimelle.

Regis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Regis on calimportilainen puolituinen, joka on paennut Jäätuulen laaksoon takaa-ajajiaan. Hänellä on hallussaan maaginen rubiini, joka antaa hänelle uskomattoman suostuttelutaidon, minkä seurauksena pieni puolituinen kuitenkin joutuu usein pulaan rubiinin lumouksen haihduttua.

Calimportin taitavin salamurhaaja Artemis Entreri jahtaa Regisiä Jäätuulen laaksoon asti.

Wulfgar Beornegarin poika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wulfgar on Jäätuulen laakson barbaarisoturi, joka nuorella iällä ottaa osaa taisteluun Kymmentä kaupunkia vastaan ja jää Bruenorin vangiksi. Juro kääpiö kasvattaa nuorukaisesta vahvan ja kunnollisen miehen. Isälleen antamaansa lupausta kunnioittaen Wulfgar lähtee taisteluun laaksossa asuvaa valkoista lohikäärmettä, Jäänsurmaa vastaan ja Drizztin avulla onnistuu voittamaan sen. Lohikäärmeen surmaamisen suomalla arvostuksella Wulfgar haastaa barbaariheimon päällikön kaksintaisteluun ja voittaa heimon päällikkyyden johtaen heimot taisteluun Kymmenen kaupungin avuksi.

Drowien hyökätessä Mithralsaliin Wulfgar joutuu Yocholin, Lolthin palvelijattaren vangiksi ja hänet annetaan Errtu-demonille. Drizztin ja hänen ystäviensä voittaessa demonin Wulfgar vapautuu, mutta kokemuksen aiheuttamat painajaiset jäävät vaivaamaan mahtavaa barbaaria.

Yksinäisillä matkoillaan Wulfgar tutustuu Delly Curtie nimiseen naiseen ja pelastaa pienen tyttövauvan, jonka ottaa omaksi tyttärekseen. Vaikka Wulfgarilla on Delly ja Colson-vauva, hän ei pysty täysin tukahduttamaan tunteitaan Catti-brietä kohtaan.

Muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Montolio DeBrouchee[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Montolio ”Mooshie” DeBrouchee oli Drizztin opettaja mannunvartijan taidoissa ja Mielikki-jumalattaren palveluksessa. Vanha sokea mannunvartija oli asettunut pieneen laaksoon yhdessä eläinystäviensä kanssa, jonne myös Drizzt sattumalta osui paettuaan häntä vainoavaa Roddy McGristleä.

Montolion kuoleman jälkeen yksisarviset, Mielikin tunnuseläimet, asettuvat asumaan hänen laaksoonsa.

Alustriel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alustriel on Hopeakuun kaupungin valtiatar ja yksi Seitsemästä sisaresta. Kuultuaan Drizztistä sisareltaan Dove Falconhandilta, Alustriel toivoo tapaavansa erikoisen mustan haltian. Bruenorin etsiessä Mithralsalia seurueen tie vie läheltä Hopeakuuta. Portteja ei kuitenkaan avata mustalle haltialle, mutta Alustriel itse tulee kaupungin ulkopuolelle tapaamaan Drizztiä ja antamaan neuvoja Mithralsalin löytämiseksi.

Myöhemmin Drizzt on usein tervetullut vieras Alustrielin luona.

Kapteeni Deudermont[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Deudermont on Syvävedestä kotoisin oleva laivuri. Ensimmäistä kertaa Drizzt tutustui Deudermontiin seuratessaan Artemis Entreriä Calimportiin salamurhaajan vangittua Regisin. Ensitapaamisella Drizzt käytti naamiota, joka muutti hänet maanpinnan haltian näköiseksi, mutta naamion irrottua taistelussa ja Drizztin oikean rodun paljastuessa Deudermont on valmis hyväksymään drown rodusta huolimatta.

Myöhemmin Drizzt ja Catti-brie viettävät jonkin aikaa Deudermontin laivalla merirosvojahdissa ja päätyvät lopulta Korkealentoiseksi hengeksi nimitettyyn katedraaliin, missä tapaavat Cadderly Bonaducen. Myöhemmin myös Wulfgar kulkee Deudermontin kanssa merillä.

Tarathiel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Drizzt ja Tarathiel tapaavat ensimmäistä kertaa Drizztin ollessa matkalla takaisin Menzoberranzaniin drowien hyökättyä Mithralsaliin. Yhdessä haltiat tekevät mutkan Montolion vanhaan asuinpaikkaan, missä Drizzt ällistyttää Tarathielin koskettamalla yksisarvista, Mielikki-jumalattaren tunnuseläintä.

Örkkien ryhtyessä valtaamaan alueita lähellä haltioiden asuinsijoja Tarathiel ja hänen rakastettunsa Innovindil liittyvät sotaan örkkejä vastaan. Tarathiel kuitenkin kuolee örkkiarmeijaa johtavan Obould Monennuolen käsissä.

Innovindil[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Innovindil on hopeahaltianainen, joka yhdessä rakastettunsa Tarathielin kanssa asettuu vastustamaan örkkiarmeijaa. Tarathielin kuoltua Innovindil liittoutuu Drizztin kanssa kostaakseen kumppaninsa puolesta ja pelastaakseen örkkien vangitseman pegasus-hevosen. Yhteisen matkan aikana Innovindil myös osoittaa nuorelle drow’lle millaista on todella elää haltiana useita satoja vuosia lyhytikäisempien ystävien ympäröimänä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]