Tsui Hark

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tsui Hark
徐克
Hark vuonna 2011
Hark vuonna 2011
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Ammatti elokuvaohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja
Ohjaaja
Aktiivisena 1979–
Tunnetuimmat ohjaukset Tapahtui kerran Kiinassa
Seitsemän miekkaa
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Tsui Hark (oik. Tsui Man-kong, s. 15. helmikuuta 1951) on hongkongilainen uuden aallon elokuvaohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja. Hän syntyi nykyisessä Vietnamissa tai Kiinan (Kanton) provinssissa. Hän kasvoi Saigonissa kiinalaisten emigranttivanhempiensa ja 16 sukulaisensa parissa.

Valmistuttuaan Austinin yliopistosta Texasista vuonna 1977 hän on työskennellyt sekä ohjaajana, tuottajana, käsikirjoittajana, leikkaajana että näyttelijänä elokuvissaan. Ohjaajana hänen ensimmäinen elokuvansa oli Die bian - The Butterfly Murders (1979), jonka sanotaan aloittaneen uuden aallon Hongkong-elokuvien teossa. Vuonna 1984 hän perusti yhdessä vaimonsa Shi Nansun kanssa tuotantoyhtiön Film Workshopin ja tuotti samana vuonna ensimmäisen elokuvansa Shanghai zhi ye'n - Shanghai Blues. Näyttelijänä hän esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1980 elokuvassa Di yi lei xing wei xian - Dangerous Encounters of the First Kind.

Hänen väliaikaiseksi tarkoitettu tuotantoyhtiönsä on tuottanut muun muassa Hongkong-klassikot Chinese Ghost Story 1-3 sekä A Better Tomorrow, jossa näytteli Chow Yun-Fat.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Tsui Hark Internet Movie Databasessa. (englanniksi)
  1. (en) SNACView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.