Zhang Yimou

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zhang Yimou
Zhang Yimou vuonna 2010.
Zhang Yimou vuonna 2010.
Henkilötiedot
Syntynyt14. marraskuuta 1950 (ikä 73)
Ammatti elokuvaohjaaja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Zhang Yimou (yksink.: 艺谋; perint.: 張藝謀; pinyin: Zhāng Yìmóu; s. 14. marraskuuta 1950)[1] on kiinalainen elokuvaohjaaja.

Zhang Yimou luetaan Chen Kaigen ja Tian Zhuangzhuangin ohella kiinalaisten elokuvaohjaajien ”viidenteen sukupolveen”. Zhang aloitti uransa kuvaajana ja teki yhteistyötä Chen Kaigen kanssa muun muassa tämän palkitussa elokuvassa Keltainen maa (1984). Zhangin ensimmäinen oma täyspitkä elokuva oli Mo Yanin romaaniin perustuva Punainen pelto (1987). 1990-luvun alun elokuvat Ju Dou – kielletty rakkaus ja Punainen lyhty toivat Zhangille myös kansainvälistä suosiota.

Kaikissa Zhangin varhaisissa elokuvissa naispääosaa esitti Gong Li. Pariskunnan suhde päättyi Shanghai Triadin (1995) kuvausten aikaan ja se jäi heidän viimeiseksi yhteiseksi elokuvakseen ennen vuoden 2006 tuotantoa Kultaisen kukan kirous. Zhangin elokuville on ollut ominaista voimakkaat, mutta traagiset naishahmot ja vahvasti visuaalinen, väreillä herkutteleva kuvaus. Osa Zhangin elokuvista on ollut Kiinassa kielletty niiden sisältämän erotiikan tai poliittisiksi tulkittujen vihjailujen vuoksi.

Zhangin 1990-luvun loppupuolella ohjaamat elokuvat jäivät suhteellisen vähälle huomiolle, kunnes vuonna 2002 julkaistu, suurella budjetilla tehty historiallinen fiktio Hero nousi suurmenestykseen niin Kiinassa kuin muualla maailmassa. Seuraava Zhang Yimoun elokuva, Lentävien tikarien talo, keräsi myös suuria katsojalukuja, mutta kriitikot eivät ole olleet aivan yhtä innostuneita.

Zhang ohjasi sekä Pekingin vuoden 2008 kesäolympialaisten että 2022 talviolympialaisten avajaisseremonian.[2]

  1. Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 2: Directors, 4th edition, s. 1106. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 30.5.2015).
  2. Knuuttila, Mikko: Pikkutytön tylyn kohtalon paljastuminen johti skandaaliin Pekingin edellisissä olympialaisissa – Nyt avajaiset ohjaa taas sama legenda Helsingin Sanomat. 3.2.2022. Viitattu 4.2.2022.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]