Edward Fox

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edward Fox vuonna 2011.

Edward Charles Morrice Fox (s. 13. huhtikuuta 1937 Chelsea, Lontoo) on englantilainen teatteri-, elokuva- ja televisionäyttelijä. Hän on näyttelijä James Foxin veli sekä näyttelijä Emilia Foxin ja Freddie Foxin isä. Edward Fox tunnetaan parhaiten pääosasta Fred Zinnemannin elokuvassa Shakaali (1973). Hänet on palkittu muun muassa kolme kertaa Bafta-palkinnolla.

Fox teki teatteridebyyttinsä vuonna 1958 ja esiintyi ensi kertaa pienessä elokuvasivuroolissa 1963. 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa Fox esiintyi muutamassa suuren budjetin elokuvassa, kuten Richard Attenborough’n musikaalissa Oi! Mikä ihana sota (Oh! What a Lovely War) ja samana vuonna Guy Hamiltonin ohjaamassa elokuvassa Taistelu Englannista (Battle of Britain).

Suurempaan kuuluisuuteen Fox nousi kuitenkin vasta vuonna 1973, jolloin hän esitti nimetöntä salamurhaajaa Fred Zinnemannin elokuvassa Shakaali (The Day of the Jackal). Vuosikymmenen loppupuolella hän esiintyi suurissa sotaelokuvissa: Yksi silta liikaa (A Bridge Too Far) sekä Navaronen tykkien jatko-osassa Navaronen haukat (Force 10 From Navarone). Hän esitti myös kuningas Edvard VIII:ta televisiodraamassa Edward ja Mrs Simpson.

Elokuvassa Gandhi (1982) Edward Fox esitti kiistanalaista prikaatinkenraalia Reginald Dyeria, jonka katsotaan olevan vastuussa Amritsarin verilöylystä Intiassa vuonna 1919. Seuraavana vuonna julkaistussa epävirallisessa James Bond -elokuvassa Älä kieltäydy kahdesti Fox esittää M:n osan.

Viime vuosina Fox on esiintynyt elokuvissa Tärkeintä on olla aito (2002), Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut (2002) sekä Stage Beauty (2004). Hän on myös palannut teatterilavoille.

Edward Fox nimitettiin Brittiläisen imperiumin upseeriksi (Officer of the British Empire) vuonna 2003.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Edward Fox Internet Movie Databasessa. (englanniksi)