Lara Croft

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lara Croft
Lara Croft pelissä Lara Croft Tomb Raider: Legend
Lara Croft pelissä Lara Croft Tomb Raider: Legend
Pelisarja Tomb Raider
Ensimmäinen peli Tomb Raider
Ääninäyttelijä
(englanti)
Shelley Blond
Judith Gibbins
Jonell Elliot
Keeley Hawes
Camilla Luddington
Live-näyttelijä Angelina Jolie
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Lara Croft on Yhdistyneessä kuningaskunnassa luodun Tomb Raider -pelisarjan sankaritar. Pelien ohella Lara on seikkaillut myös Top Cow Productionsin sarjakuvissa, musiikkivideoissa sekä valkokankaalla Angelina Jolien esittämänä.

Lara Croftin henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lara Croftin taustatarinaa on muutettu radikaalisti alkuperäisestä. Nykyinen versio, jonka ensimmäinen elokuva ja Legend-peli lanseerasivat, on täysin poikkeava ensimmäisissä pelisarjan osissa esitetystä henkilöhistoriasta.

Alkuperäinen henkilöhistoria (Tomb RaiderChronicles)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lordi Henshingly Croftin tyttärenä Lara Croft kasvatettiin aristokratian suljetussa, tenniksenpeluun, palveluskunnan ja pienten koirien kansoittamassa maailmassa. Tämä kaikki kuitenkin muuttui, kun hän siirtyi arvostettuun kouluun Gordonstouniin ja siellä oleskellessaan rakastui Skotlannin vuoristomaisemiin. Myöhemmin, vaihdettuaan sveitsiläiseen yläkouluun hän alkoi harrastaa extremehiihtoa ja vietti loman Himalajalla etsien haastavia rinteitä. Paluumatkalla kuitenkin tapahtui tragedia: kone putosi keskellä Himalajan vuoristoerämaata – Lara oli onnettomuuden ainoa eloonjäänyt.

Kun Lara viikkoja myöhemmin käveli vuoristokylään, olivat hänen kokemansa koettelemukset vaikuttaneet häneen syvästi. Lara ei enää kestänyt yläluokkaisen elämän tukahduttavaa ilmapiiriä ja ymmärsi tuntevansa olevan elossa vain matkustellessaan itsekseen.

Huolimatta tästä elämänmuutoksesta Larassa ovat silti säilyneet hänen kasvatuksensa ydinpiirteet, erityisesti kohtelias ja korostetun yläluokkainen puhetapa.

Laran vanhemmat olivat toivoneet Laran menevän naimisiin Farringdonin jaarlin kanssa eivätkä halunneet ymmärtää valintoja, joita Lara oli tekemässä. Kun kuilu vanhempien ja tyttären välillä kasvoi liian suureksi, tapahtui välirikko ja vanhemmat lakkasivat tunnustamasta Laraa tyttärekseen. Jopa kaikki taloudellinen tuki lopetettiin.

Englannissa käydessään Lara asuu kauan sitten perimässään kartanossa Surreyssa. Aikoinaan hän ei keksinyt sille käyttöä mutta nyt hän on ymmärtänyt että rakennus sopii vähintäänkin hänen runsaiden löytöjensä säilytykseen. Hän on myös rakennuttanut ulkoilmaharjoitteluradan tiluksille pysyäkseen kunnossa.

Lara ei pidä seikkailuarkeologiaa ammattina, vaan elämäntapana - vaikkakin hän on joskus tehnyt myös palkallisia keikkatöitä. Rahoittaakseen erikoisen elämäntyylinsä hän kirjoittaa matkakirjoja. Sarjassa on ilmestynyt jo muun muassa kirjat Tyrannosaurus jauhaa jalkaani ja Isojalkaa jahtaamassa. Laran on kuultu usein pahoittelevan ajanpuutetta kirjoittamisen suhteen.

Lara Croftin nimissä tehtyjen merkittävien arkeologisten löytöjen listalta löytyvät muun muassa Atlantis sekä Xianin tikarin viimeinen leposija. Näiden lisäksi hänen kuuluisuuttaan ovat lisänneet Alaskan pikatien ajaminen aloittaen Tierra del Fuegosta Etelä-Amerikasta ennätysajassa (vaikkakin Guinnessin ennätyskirja myöhemmin poisti merkinnän johtuen Laran ”vastuuttomasta ajotavasta”) sekä lumimiehen jäljittäminen ja surmaaminen Pohjois-Amerikassa.

 • Harrastukset
  • Mikä tahansa haastava urheilu. On erityisen kiinnostunut erilaisista matkustuksen äärimuodoista. Äärimmäisestä atleettisesta lahjakkuudestaan johtuen pelkät urheilusuoritukset eivät ole Laralle kovinkaan iso haaste.
  • seikkailujaan kuvaavan seinävaatteen ompelu kotona
 • Sankarit
  • Kaikki suuret muinaiset henkilöt joilla oli niin paljon itsekunnioitusta että he viitsivät rakentaa itselleen hienon haudan, ”ei kukaan viitsi nähdä niin paljon vaivaa nykyään”.
 • Pelkää
  • tätinsä corgia, joka on purrut Laraa useita kertoja.
 • Koulutus
  • kotiopettaja 3–11v
  • Wimbledon High School For Girls 11–16v
  • Gordonstoun Boarding School 16–18v
  • Yläkoulu/lukio Sveitsissä 18–21v
 • Urheilutausta
  • Ei ole tiimipelaaja.
  • Innostui kalliokiipeilystä Gordonstounissa ja usein suuntasi kukkuloille haavipalloharjoitusten sijasta. Kiipeilyssä kehittyneet sormivoimat ovat olleet sittemmin hyödyksi liipaisinten kanssa.
  • Aloitti Gordonstounissa myös ammunnan mutta sai kenkää osoitettuaan liian suurta kiinnostusta asiaan

Hahmon taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lara Croftin on kehittänyt Core Designilla 1990-luvulla työskennellyt Toby Gard Tomb Raider -peliä varten. Tarkoituksena oli luoda Indiana Jones -tyylinen seikkailupeli, ja ajatus naissankarittaresta syntyi halusta tehdä jotain repäisevää ja uutta. Peliyrityksen johtoryhmä suhtautui ideaan alkuun hyvin epäilevästi, mutta he näyttivät naishahmon luomiselle silti vihreää valoa. Seuraavilla pelimessuilla vasta alkutekijöissään olevan pelin hyvin suppea demo keräsi suurta kiinnostusta, pääosin Laran ansiosta.

Ensimmäinen Tomb Raider -peli julkaistiin vuonna 1996. Sittemmin Lara on jo seikkaillut yli kymmenessä sarjan pelissä eli pelikoneilla ja alustoilla.

Pelisarjan pääosat ovat:

Hahmon alkuperäinen nimi oli Laura Cruz. Kun Laran peribrittiläinen taustatarina alkoi kehittyä, nimi muutettiin englantilaisemmalta kuulostavaksi ja vakiintui muotoon Lara Croft.

Lara Croft on selkeästi noussut X-sukupolven seksisymboliksi, ja aika ajoin jopa julkaisuyhtiö Eidos Interactive on tietoisesti tukenut tätä kehitystä. Ydinfanijoukko kuitenkin katsoo, että monessa suhteessa kehitys on alentanut Laran arvoa itsenäisenä ja vahvana naissankarina, ja tehnyt Laran pelkäksi pinup-tytöksi. Tämän tiedostivat lopulta myös pelintekijät, ja näiden imagoristiriitojen vuoksi tekijätiimistä lähtenyt Toby Gard tuotiin Lara Croft Tomb Raider: Legendin kehittelytiimiin jälleen mukaan, ja pääpaino palasi arkeologiaan. Jopa Laran kuuluisaa rintavarustusta pienennettiin hieman realistisempaan suuntaan.

Viralliset Lara-mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lara Croft -malli Karima Adebibe Varsovassa kesäkuussa 2006.

Eidos Interactive on pelisarjan historian alusta asti käyttänyt markkinoinnissa virallista Lara-mallia, eli yksi nainen valitaan poseeraamaan Laran hahmossa pelimessuilla ja muissa alan tilaisuuksissa. Osa faneista seuraa kehitystä hyvin tarkasti, toiset pitävät sitä pelkkänä lieveilmiönä.

Lara-mallit kautta aikojen:

Laran äänet peleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laran ääninäyttelijä on vaihtunut useita kertoja, mutta kaikki esiintyjät ovat olleet sangen taitavia ja tasoltaan korkeita.

 • Tomb Raider: Shelley Blond
 • Tomb Raider II ja Tomb Raider III: Judith Gibbins
 • Tomb Raider: The Last Revelation, Tomb Raider: Chronicles ja Tomb Raider: The Angel of Darkness: Jonell Elliot
 • Tomb Raider: Legend, Tomb Raider: Anniversary ja Tomb Raider: Underworld: Keeley Hawes
 • Tomb Raider (2013): Camilla Luddington

Lara Croft valkokankaalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laraa on esittänyt valkokankaalla Angelina Jolie. Ensimmäisen elokuvan, Lara Croft: Tomb Raiderin (2001) päärooleissa esiintyy muun muassa Jon Voight ja Daniel Craig. Toinen elokuva, Lara Croft Tomb Raider: Elämän lähde sai ensi-iltansa vuonna 2003. Molemmat ovat menestyneet hyvin varsinkin ensimmäisen osan saamista kehnohkoista arvosteluista huolimatta. Kolmannen elokuvan suunnittelusta on huhuttulähde?, mutta toistaiseksi mitään ei ole varmistettu.

Lisäksi on tehty merkittävä itsenäinen elokuvaprojekti, Tears of The Dragon, jossa pääosaa esittää Valerie Perez.