Lara Croft

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lara Croft
Lara Croft pelissä Lara Croft Tomb Raider: Legend
Lara Croft pelissä Lara Croft Tomb Raider: Legend
Pelisarja Tomb Raider
Ensimmäinen peli Tomb Raider (1996)
Luoja Toby Gard
Ääninäyttelijä
(englanti)
(animaatio)
Ääninäyttelijä
(japani)
Yūko Kaida
Liikenäyttelijä
Live-näyttelijä
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Lara Croft on Yhdistyneessä kuningaskunnassa luodun Tomb Raider -pelisarjan sankaritar. Pelien ohella Lara on seikkaillut myös Top Cow Productionsin sarjakuvissa, musiikkivideoissa sekä valkokankaalla.

Lara Croftin henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lara Croftin taustatarinaa on muutettu radikaalisti alkuperäisestä. Nykyinen versio, jonka ensimmäinen elokuva ja Legend-peli lanseerasivat, poikkeaa täysin ensimmäisissä pelisarjan osissa esitetystä henkilöhistoriasta.

Alkuperäinen henkilöhistoria (Tomb RaiderChronicles)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lordi Henshingly Croftin tyttärenä Lara Croft kasvatettiin aristokratian suljetussa, tenniksenpeluun, palveluskunnan ja pienten koirien kansoittamassa maailmassa. Tämä kaikki kuitenkin muuttui, kun hän siirtyi arvostettuun Gordonstounin kouluun ja siellä oleskellessaan rakastui Skotlannin vuoristomaisemiin. Myöhemmin, vaihdettuaan sveitsiläiseen yläkouluun, hän alkoi harrastaa extremehiihtoa ja vietti loman Himalajalla etsien haastavia rinteitä. Paluumatkalla kuitenkin tapahtui tragedia: kone putosi keskellä Himalajan vuoristoerämaata – Lara oli onnettomuuden ainoa eloonjäänyt.

Kun Lara viikkoja myöhemmin käveli vuoristokylään, olivat hänen kokemansa koettelemukset vaikuttaneet häneen syvästi. Lara ei enää kestänyt yläluokkaisen elämän tukahduttavaa ilmapiiriä ja ymmärsi tuntevansa olevan elossa vain matkustellessaan itsekseen.

Huolimatta tästä elämänmuutoksesta Larassa ovat silti säilyneet hänen kasvatuksensa ydinpiirteet, erityisesti kohtelias ja korostetun yläluokkainen puhetapa.

Laran vanhemmat olivat toivoneet Laran menevän naimisiin Farringdonin jaarlin kanssa eivätkä halunneet ymmärtää valintoja, joita Lara oli tekemässä. Kun kuilu vanhempien ja tyttären välillä kasvoi liian suureksi, tapahtui välirikko ja vanhemmat lakkasivat tunnustamasta Laraa tyttärekseen. Jopa kaikki taloudellinen tuki lopetettiin.

Englannissa käydessään Lara asuu kauan sitten perimässään kartanossa Surreyssa. Aikoinaan hän ei keksinyt sille käyttöä mutta nyt hän on ymmärtänyt että rakennus sopii vähintäänkin hänen runsaiden löytöjensä säilytykseen. Hän on myös rakennuttanut ulkoilmaharjoitteluradan tiluksille pysyäkseen kunnossa.

Lara ei pidä seikkailuarkeologiaa ammattina, vaan elämäntapana – vaikkakin hän on joskus tehnyt myös palkallisia keikkatöitä. Rahoittaakseen erikoisen elämäntyylinsä hän kirjoittaa matkakirjoja. Sarjassa on ilmestynyt jo muun muassa kirjat Tyrannosaurus jauhaa jalkaani ja Isojalkaa jahtaamassa. Laran on kuultu usein pahoittelevan ajanpuutetta kirjoittamisen suhteen.

Lara Croftin nimissä tehtyjen merkittävien arkeologisten löytöjen listalta löytyvät muun muassa Atlantis sekä Xianin tikarin viimeinen leposija. Näiden lisäksi hänen kuuluisuuttaan ovat lisänneet Alaskan pikatien ajaminen aloittaen Tierra del Fuegosta Etelä-Amerikasta ennätysajassa (vaikkakin Guinnessin ennätyskirja myöhemmin poisti merkinnän johtuen Laran ”vastuuttomasta ajotavasta”) sekä lumimiehen jäljittäminen ja surmaaminen Pohjois-Amerikassa.

 • Harrastukset
  • Mikä tahansa haastava urheilu. On erityisen kiinnostunut erilaisista matkustuksen äärimuodoista. Äärimmäisestä atleettisesta lahjakkuudestaan johtuen pelkät urheilusuoritukset eivät ole Laralle kovinkaan iso haaste.
  • seikkailujaan kuvaavan seinävaatteen ompelu kotona
 • Sankarit
  • Kaikki suuret muinaiset henkilöt joilla oli niin paljon itsekunnioitusta että he viitsivät rakentaa itselleen hienon haudan, ”ei kukaan viitsi nähdä niin paljon vaivaa nykyään”.
 • Pelkää
  • tätinsä corgia, joka on purrut Laraa useita kertoja.
 • Koulutus
  • kotiopettaja 3–11 v.
  • Wimbledon High School For Girls 11–16 v.
  • Gordonstoun Boarding School 16–18 v.
  • Yläkoulu/lukio Sveitsissä 18–21 v.
 • Urheilutausta
  • Ei ole tiimipelaaja.
  • Innostui kalliokiipeilystä Gordonstounissa ja usein suuntasi kukkuloille haavipalloharjoitusten sijasta. Kiipeilyssä kehittyneet sormivoimat ovat olleet sittemmin hyödyksi liipaisinten kanssa.
  • Aloitti Gordonstounissa myös ammunnan mutta sai kenkää osoitettuaan liian suurta kiinnostusta asiaan

Hahmon taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lara Croftin on kehittänyt Core Designilla 1990-luvulla työskennellyt Toby Gard Tomb Raider -peliä varten. Tarkoituksena oli luoda Indiana Jones -tyylinen seikkailupeli, ja ajatus naissankarittaresta syntyi halusta tehdä jotain repäisevää ja uutta. Peliyrityksen johtoryhmä suhtautui ideaan alkuun hyvin epäilevästi, mutta he näyttivät naishahmon luomiselle silti vihreää valoa. Seuraavilla pelimessuilla vasta alkutekijöissään olevan pelin hyvin suppea demo keräsi suurta kiinnostusta, pääosin Laran ansiosta.

Gardin tarkoituksena oli tehdä sankarittaresta hienostuneempi ja sankarillisempi kuin Eidoksen markkinoinnin ajatus.[1][2] Näkemyseroista johtuen Gard ja ensimmäisen pelin pääohjelmoija Paul Douglas päätyivät lähtemään yrityksestä tämän seurauksena.[2]

Ensimmäinen Tomb Raider -peli julkaistiin vuonna 1996. Sittemmin Lara on jo seikkaillut yli kymmenessä sarjan pelissä eli pelikoneilla ja alustoilla.

Pelisarjan pääosat ovat:

Hahmon alkuperäinen nimi oli Laura Cruz. Kun Laran peribrittiläinen taustatarina alkoi kehittyä, nimi muutettiin englantilaisemmalta kuulostavaksi ja vakiintui muotoon Lara Croft.

Lara Croft on selkeästi noussut X-sukupolven seksisymboliksi, ja aika ajoin jopa julkaisuyhtiö Eidos Interactive on tietoisesti tukenut tätä kehitystä. Ydinfanijoukko kuitenkin katsoo, että monessa suhteessa kehitys on alentanut Laran arvoa itsenäisenä ja vahvana naissankarina, ja tehnyt Laran pelkäksi pinup-tytöksi. Tämän tiedostivat lopulta myös pelintekijät, ja näiden imagoristiriitojen vuoksi tekijätiimistä lähtenyt Toby Gard tuotiin Lara Croft Tomb Raider: Legendin kehittelytiimiin jälleen mukaan, ja pääpaino palasi arkeologiaan. Jopa Laran kuuluisaa rintavarustusta pienennettiin hieman realistisempaan suuntaan.

Viralliset Lara-mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jill De Jong
Karima Adebibe
Alison Carroll
Virallisia Lara-malleja eri tilaisuuksissa.

Eidos Interactive on pelisarjan historian alusta asti käyttänyt markkinoinnissa virallista Lara-mallia, eli yksi nainen valitaan poseeraamaan Laran hahmossa pelimessuilla ja muissa alan tilaisuuksissa. Osa faneista seuraa kehitystä hyvin tarkasti, toiset pitävät sitä pelkkänä lieveilmiönä.

Lara-mallit kautta aikojen:

Crystal Dynamics lopetti Lara Croft mallien käytön vuonna 2010.

Laran äänet peleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laran ääninäyttelijä on vaihtunut useita kertoja, mutta kaikki esiintyjät ovat olleet sangen taitavia ja tasoltaan korkeita.

 • Tomb Raider: Shelley Blond
 • Tomb Raider II ja Tomb Raider III: Judith Gibbins
 • Tomb Raider: The Last Revelation, Tomb Raider: Chronicles ja Tomb Raider: The Angel of Darkness: Jonell Elliot
 • Tomb Raider: Legend: Keeley Hawes ja Charlotte Sparey (nuori Lara)[3]
 • Tomb Raider: Anniversary ja Tomb Raider: Underworld: Keeley Hawes
 • Tomb Raider (2013), Rise of the Tomb Raider ja Shadow of the Tomb Raider: Camilla Luddington
 • Rise of the Tomb Raider: Harriet Perring (nuori Lara)[3]

Lara Croft valkokankaalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2001 ensi-iltansa saaneessa ensimmäisessä elokuvassa Lara Croft: Tomb Raider nimiroolissa esiintyi Angelina Jolie ja muissa keskeisissä rooleissa muun muassa Jon Voight ja Daniel Craig. Nuorta Laraa elokuvassa esitti Rachel Appleton.[4]

Jolien jatkoi roolissa vielä toisessa elokuvassa Lara Croft Tomb Raider: Elämän lähde, joka sai ensi-iltansa vuonna 2003. Molemmat menestyivät hyvin, vaikka varsinkin ensimmäinen osa sai melko varauksellisia arvosteluja.

Kolmatta Lara Croft -elokuvaa Tomb Raider alettiin kuvata tammikuussa 2017, ja sen ensi-ilta oli 16. maaliskuuta 2018.[5] Pääosassa on tällä kertaa Alicia Vikander.[6]

Lisäksi on tehty merkittävä itsenäinen elokuvaprojekti, Tears of The Dragon, jossa pääosaa esittää Valerie Perez.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. David Jenkins: Interview with Toby Gard 23.10.1998. Gamasutra. Viitattu 16.2.2019.
 2. a b Richard Moss: “It felt like robbery”: Tomb Raider and the fall of Core Design arstechnica.com. 31.3.2015. Viitattu 16.2.2019.
 3. a b Voices of Lara Croft Behind the Voice Actors. behindthevoiceactors.com. Viitattu 10.2.2017. (englanniksi)
 4. Lara Croft: Tomb Raider Cast MovieWeb. movieweb.com. Viitattu 11.2.2017. (englanniksi)
 5. New Tomb Raider Movie Filming Has Begun! ComingSoon.net. 23.1.2017. Viitattu 31.1.2017. (englanniksi)
 6. Kit, Borys: Alicia Vikander to Star as Lara Croft in 'Tomb Raider' The Hollywood Reporter. 28.4.2016. Viitattu 31.1.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]