Tomb Raider (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tomb Raider
Kehittäjä Core Design
Julkaisija Eidos Interactive
JP Victor Interactive Software
Jakelija Steam, Humble Store, PlayStation Store, Google Play ja App Store
Suunnittelija Toby Gard
Philip Campbell
Käsikirjoittaja Vicky Arnold
Taiteilija Toby Gard
Säveltäjä Martin iveson
Nathan McCree
Ohjelmoija Paul Douglas
Pelisarja Tomb Raider
Julkaistu Sega Saturn
 • EU 25. lokakuuta 1996
 • NA 14. marraskuuta 1996
 • JP 24. tammikuuta 1997
PlayStation
 • NA 14. marraskuuta 1996
 • EU 25. marraskuuta 1996
 • JP 14. tammikuuta 1997
MS-DOS
 • NA 14. marraskuuta 1996
 • EU 22. marraskuuta 1996
Microsoft Windows
 • EU kesäkuu 1998
 • NA kesäkuu 1998
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Teini-ikäisille
PEGI 12
USK 16
Alusta Sega Saturn, PlayStation, DOS, Windows
Jakelumuoto optinen levy
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Tomb Raider on Core Designin kehittämä ja Eidos Interactiven julkaisema toimintaseikkailupeli ja Tomb Raider -pelisarjan ensimmäinen osa. Peli julkaistiin syksyllä 1996 Sega Saturnille, ja pian sitä seurasi pian MS-DOS- ja PlayStation-versiot. Pelissä pelataan Lara Croft -nimisellä brittiläisellä naisarkeologilla, joka metsästää kadonneita artefakteja ja selvittää muinaisen Atlantiksen salaisuutta.

Pelistä tuli kriitikko- ja myyntimenestys, ja se sai nopeasti jatko-osan: Tomb Raider II julkaistiin jo seuraavana vuonna. Vuonna 2007 pelistä julkaistiin uusi versio, Tomb Raider: Anniversary.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina alkaa esinäytöksellä New Mexicon autiomaassa Yhdysvalloissa. Los Alamosissa tehty ydinkoe paljastaa aavikon alle hautautuneen muinaisen esineen, josta ilmestyy hahmo. Tarina siirtyy nykypäivän Intiaan, jossa Lara tapaa kalkuttalaisessa hotellissa amerikkalaisen Larson Conwayn, joka on varakkaan Natla Technologies -yhtiön omistajan Jacqueline Natlan palkkalistoilla. Lara lähtee Natlan pyynnöstä Perun vuoristoon etsimään Qualopecin kadonnutta hautaa ja mysteeristä artefaktia nimeltä Scion. Lara löytää Qualopecin haudan ja etsimänsä artefaktin, minkä jälkeen Larson ilmestyy ja hyökkää Laran kimppuun. Lara torjuu Larsonin ja saa selville, että hänen löytämänsä artefakti on ainoastaan osa Scionia, ja että Natla on palkannut Pierre Dupont -nimisen ranskalaisen etsimään muut osat.

Lara murtautuu Natla Technologies -rakennuksessa sijaitsevaan Natlan toimistoon ja löytää keskiaikaisen munkin päiväkirjan. Selviää, että Kreikassa sijaitsevan luostarin syvyyksissä sijaitsee Tihocanin hauta, joka oli yksi muinaisen Atlantiksen kolmesta hallitsijasta, ja seuraava osa Scionista. Lara matkustaa Kreikassa sijaitsevaan luostariin ja laskeutuu sen alla sijaitsevan maanalaisen kompleksin läpi joutuen ajoittain Pierren hyökkäämäksi. Lara löytää lopulta Tihocanin haudan ja seuraavan artefaktin, ja tappaa Pierren tulitaistelussa. Lara yhdistää Scionin osat, minkä seurauksena hän näkee näyn muinaisen Atlantiksen kolmesta hallitsijasta Scioneineen. Yksi hallitsijoista yrittää luoda mutanttirodun, mutta kaksi muuta hallitsijaa vangitsevat tämän ja vievät hänen Scioninsa. Atlantikseen iskeytyy tulipallo, jonka seurauksena sivilisaatio tuhoutuu ja Scionin osat hajautuvat ympäri maailmaa. Yksi niistä lentää Egyptiin, Laran seuraavaan kohteeseen.

Egyptissä Lara laskeutuu Khamoonin kaupungissa sijaitsevaan temppelikompleksiin. Hän taistelee aikaisemmin näyssä näkemiänsä mutantteja vastaan ja tappaa Larsonin tulitaistelussa. Lara löytää lopulta viimeisen artefaktin, mutta poistuessaan temppelikompleksista joutuu Natlan kätyreiden väijyttämäksi ja joutuu luovuttamaan löytämänsä Scionin osat Natlalle. Natla käskee kätyrinsä tappamaan Laran, mutta tämä karkaa hyppäämällä rotkon pohjalla virtaavaan jokeen. Lara piiloutuu Natlan veneeseen, joka vie heidät etäiselle saarelle, jossa Natlan palkalliset ovat paljastaneet osan Atlantiksen suuresta pyramidista. Lara löytää tiensä pyramidin uumenissa sijaitsevaan kammioon, jossa Scionin osat ovat sulatettuna yhteen voimanlähteeksi. Koskettuaan siihen Lara näkee toisen näyn, jossa selviää, että Natla oli Atlantiksen hallitsija, joka petti kanssahallitsijansa Qualopecin ja Tihocanin käyttämällä väärin valtaansa. Rangaistukseksi Natla lukittiin kehittyneeseen vankilaan, joka ilmestyi esiin Los Alamoksen ydinkokeen seurauksena.

Natla saapuu kammioon ja kohtaa Laran. Selviää, että saatuaan artefaktit haltuunsa Natla yrittää palauttaa entisen valtansa luomalla mutanttiarmeijan. Lara yrittää keskeyttää prosessin ampumalla Scionia, mutta Natla estää tämän tönäisemällä Laraa, jonka seurauksena molemmat lentävät reunan yli. Natla katoaa syvyyksiin, mutta Lara onnistuu tarttumaan alempana sijaitsevaan kielekkeeseen ja kohtaa Natlan luoman jättimäisen mutanttihirviön. Tapettuaan hirviön Lara tuhoaa Scionin ja yrittää paeta sortuvasta pyramidista. Laran suunnatessa ulos hän kohtaa Natlan, joka on tällä kertaa mutatoitunut ja siivekäs, ja tappaa tämän lopputaistelussa. Laran paetessa saarelta Natlan veneellä pyramidi räjähtää ja saari häviää mereen.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin kehitystyö aloitettiin vuonna 1993.[1] Pelin kehitti Core Designin kuuden hengen työryhmä, mukaan lukien Toby Gard, joka kehitti pelin päähahmon naisarkeologi Lara Croftin.[2] Gard kertoo haastattelussa suunnitelleensa Laran tilalle aluksi mieshahmoa, mutta naishahmo toimi hänen mukaansa lopulta paremmin.[3] Gard suunnitteli hahmosta sankarillisempaa ja hienostuneempaa, mutta julkaisija Eidoksen markkinointi usein esitti hahmon enemmän seksisymbolina.[4] Tämän seurauksena Gard ja pelin pääohjelmoija Paul Douglas päätyivät lähtemään yrityksestä.[4][5] Noin kymmenen vuoden päästä Gard palasi pelisarjan pariin avustaessaan Crystal Dynamicsia Tomb Raider: Legend -pelin kanssa.[3]

Gard on myöntänyt pelin sijoittuvan suurimmaksi osaksi hautoihin, luoliin ja muihin sisätiloihin, koska ulkotilojen luominen vakuuttaviksi oli hänen mukaansa tuohon aikaan peleissä hyvin hankalaa.[3]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli myi ensimmäisen 12 kuukauden aikana 2,5 miljoonaa kappaletta.[4]

Tomb Raider sai IGN:n aikalaisarviossa arvosanaksi 9.3/10, ja sitä kuvattiin yhdeksi vuoden parhaimmista peleistä.[6] Arvion mukaan pelissä on ”loistava päähenkilö ja valtavia tasoja, haastavia pulmia ja vihollisia sekä juoni, joka tuntuu puuttuvan monista peleistä”. IGN:n mukaan muun muassa ahtaista luolista ja roomalaistyylisistä rakennelmista koostuva kenttäsuunnittelu on pelissä erityisen vaikuttavaa, ja ainoaksi ongelmaksi sivusto nimeää grafiikat, joissa ”tekstuurin rajat ovat räikeän selkeitä.”

Pelaaja-lehden Miikka Lehtosen vuonna 2018 kirjoittaman retropeliarvion mukaan alkuperäinen Tomb Raider on tänä päivänä vanhentuneen tuntuinen. Lehtonen kuvailee peliä ”karuksi, alkukantaiseksi toimintaseikkailuksi, josta voi korkeintaan aistia pieniä vivahteita tulevien pelien paremmin toteuttamista ideoista”.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. The History of Tomb Raider GameSpot. Arkistoitu 12.5.2008. Viitattu 31.8.2013. (englanniksi)
 2. Sawyer, Miranda: Lara hit in The Face. The Face: , kesäkuu 1997. web.archive.org (viitattu 31.8.2013). (englanniksi)
 3. a b c Howson, Greg: Lara's creator speaks The Guardian. 18.4.2006. Viitattu 11.1.2021. (englanniksi)
 4. a b c Moss, Richard: “It felt like robbery”: Tomb Raider and the fall of Core Design Ars Technica. 31.3.2015. Viitattu 16.2.2019.
 5. David Jenkins: Interview with Toby Gard Gamasutra. 23.10.1998. Viitattu 16.2.2019.
 6. Tomb Raider ign.com. 13.12.1996. Viitattu 16.2.2019.
 7. Lehtonen, Miikka: Retrostelussa Tomb Raider – kun koko maailma sekosi kolmiotisseistä Pelaaja. 15.9.2018. Viitattu 11.1.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tomb Raider (1996 video game)