Matkailuvaunu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Matkailuvaunu.

Matkailuvaunu eli asuntovaunu on ajoneuvon perässä vedettävää perävaunua, joka on tarkoitettu tilapäistä asumista varten. Leikillisesti matkailuvaunua kutsutaan myös karavaaniksi ja sen käyttäjiä ”karavaanareiksi”. Sanat tulevat brittienglannin matkailuvaunua tarkoittavasta sanasta caravan, joka on otettu myös Suomen matkailuvaunujärjestö SF-Caravanin nimeen.

Yleisemmin asuntovaunulla takoitetaan vaunua, joka on tarkoitettu pysyvästi sijoitettavaksi. Ne voidaan kytkeä kiinteästi vesijärjestelmiin ja sähköverkkoon. Asuntovaunussa on pyörät ja vetoaisa lyhyitä siirtoja varten, mutta niitä ei ole tarkoitettu vedettäväksi pitkiä matkoja. Pitempiä matkoja siirrettäessä asuntovaunu (tai talovaunu) kuljetetaan kuorma-auton lavalla. Liikuteltavana se ei kuitenkaan välttämättä tarvitse rakennuslupaa ja on täten vaihtoehto kiinteästi rakennetulle lomamökille.

Matkailuvaunussa on yleensä keittiö sekä oleskelu- ja makuutila. Pienissä vaunuissa nämä on yleensä yhdistetty, mutta tilavammissa vaunuissa makuutila on toisinaan erotettu oleskelu/keittiötilasta Useimmissa vaunuissa oleskelutilan sohvat ja pöydät voidaan muuttaa vuoteiksi.

Matkailuvaunun rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaunu koostuu rungosta, jonka päällä on kori. Pyörät ovat joko yhdellä akselilla tai telissä. Rungon etuosassa on vetoaisa sekä kiinnityslaite, jolla vaunu kiinnitetään vetoauton peräkoukkuun. Kiinnityslaitteisiin kuuluu myös turvavaijeri. Jos asuntovaunu irtoaa autosta, asuntovaunun renkaiden jarrut alkavat automaattisesti jarruttaa. Normaalisti jarrut kytkeytyvät, kun vaunun massa kohdistaa vetoauton hidastaessa työntävän voiman aisaan. Autoon kiinnitetään myös sähköjohto, jonka kautta asuntovaunun sähköjärjestelmä saa virran.

Vaunun etuosassa on tila nestekaasupulloille. Siellä voidaan säilyttää myös muuta tavaraa. Lastatessa on tulee huomioida, että autolle määritelty aisapaino ei ylity.

Varustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaunun lämmitin toimii yleensä nestekaasulla, mutta siihen voidaan kytkeä myös sähkövastus, jonka voi kytkeä sähköverkkoon. Joissakin vaunumalleissa vastus toimii myös 12 voltin jännitteellä. Lämmitys voi olla ilmakiertolämmitys, lattialämmitys tai vesikiertoinen patterilämmitys.

Sisävalaistuksessa käytettään 12 voltin tasavirtaa, jonka tarvitsema energia varastoidaan vaunun omaan akkuun. Lisäksi 12 voltin järjestelmään voidaan kytkeä viihde-elektroniikkaa kuten radio, televisio, kannettava tietokone tai matkapuhelinlaturi. Vaunussa voi olla myös invertteri, josta saa 230 käyttöjännitteen pienemmälle kuormitukselle. Suurelle virrantarpeelle (kuten sähkölämmitys tai ilmastointilaite) tämä ei riitä vaan tarvitaan kytkentä kiinteään sähköverkkoon. Vaunun akku alkaa latautua automaattisesti kun se kytketään sähköverkkoon. Vaunuissa on yleensä automaattilaturi- tai älylaturi. Vaunun ulkoiseen sähköliitäntään voi kytkeä aggregaatin, jos kiinteää sähköverkkoa ei ole käytettävissä.

Markkinoilla on myös nestekaasua tai metanolia käyttäviä polttokennoja, joilla voi tuottaa sähkövirtaa 12 voltin järjestelmään. Teho riittää valaistukseen ja viihde-elektroniikkaan, mutta ei lämmöntuottoon, jäähdytykseen ja muuhun paljon virtaa tarvitseviin kohteisiin.

Vaunusta ja vetoautosta riippuen akku latautuu myös auton sähkökytkennästä.

Käyttövettä kuljetetaan joko yhdessä tai kahdessa 10–20 litran irrotettavassa muovikanisterissa tai suuremmissa vaunuissa kiinteässä useamman sadan litran säiliössä. Tällöin vaunussa voi olla myös kiinteät peseytymistilat suihkuineen. Tälloin vaunussa on myös lämminvesijärjestelmä. Lämmitin toimii joko kaasulla tai verkkovirralla. Vesi imetään sähkökäyttöisellä vesipumpulla hanoihin.

Vaunun keittiövarustelu voi rajoittua kaasutoimisiin keittolevyihin ja jääkaappiin, tai etenkin suuremmissa vaunuissa voi olla lisävarusteena myös pakastin ja uuni. Jääkaappi (ja pakastin) ovat yleensä kolmikäyttöisiä, eli ne toimivat kaasulla, akkuvirralla tai 230V verkkojännitteellä. Akkuvirtaa tarvitaan esim. lauttakuljetuksien aikana, jolloin kaasua ei saa käyttää eikä verkkovirtaa ole saatavilla.

Saniteettitilassa on kemiallinen käymälä (kemssa). Sen säiliö on irrotettava ja se tyhjennetään tarvittaessa.

Usein leiriytyessä vaunun yhteydessä käytetään etutelttaa, katosta tai markiisia. Ne lisäävät asumis- ja oleskelutilojen pinta-alaa. Nykyaikaisia vaunuja voi käyttää talvellakin.

Yhdistystoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkailuvaunujen omistajat järjestävät sosiaalista toimintaa. SF-Caravan ry on matkailuvaunun omistajien, sekä muiden leirintämatkailusta kiinnostuneiden järjestöjen ja yksityishenkilöiden, muodostama kattojärjestö. Järjestön tehtävänä on pyrkiä kehittämään leirintäalueiden viihtyisyyttä, matkailuajoneuvojen parannuksia, liikenneturvallisuutta karavaanareiden keskuudessa sekä lisätä tietoisuutta ympäristöasioissa. SF-Caravan ry myös valitsee vuosittain Vuoden Caravan -alueen.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Siukosaari, Anssi: Matkailuajoneuvot 50 vuotta Suomessa, Mukavasti matkalla. Alfamer, 2015. ISBN 978-952-472-225-4.