Suihku

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suihkusuutin toiminnassa.

Suihku on nopeaa ja helppoa peseytymistä varten kehitetty väline. Käsite suihku tulee veden tavasta suihkuta suuttimesta. Suihkuja on saatavissa myös erilaisilla hierovilla toiminnoilla. Suihkun vaihtoehtoiset peseytymistavat ovat kylpeminen kylpyammeessa tai luonnon vesistössä ja valeleminen kauhan ja vesiastian avulla. Suihkussa vesi virtaa suihkupäähän vesiputkiston paineella ja suihkupää jakaa veden tavanomaisesti pisaroiksi. Suihku on helppokäyttöinen ja edullinen peseytymistapa.

Suihku on usein kiireiselle ihmiselle sopivampi peseytymismuoto kylpyammeeseen verrattuna. Suihku on yleensä hinnaltaan ammetta halvempi myös käyttökustannuksiltaan. Tavallisimmin yhden suihkukerran aikana vettä kuluu parista kymmenestä litrasta ylöspäin. Näin vedenkulutus on huomattavasti pienempi kylpemisen vaatimaan useaan sataan litraan verrattuna. Tämän vuoksi myös veden lämmittämiseen tarvittava energiamäärä pienenee. Nykyään on myös kehitteillä sumusuihkuja, joissa suihkupää jakaa veden pisaroiden sijaan hienojakoiseksi sumuksi, jolloin veden ja energian kulutus edelleen pienenee.

Suihku sijoitetaan yleensä pesuhuoneeseen tai kylpyhuoneeseen, usein suihkuseinän taakse tai suihkukaappiin. Suihkukaappi on vesitiivis suihkuseinien ja kulkuoven täysin erottama suihkutila. Suihkun voi erottaa muusta pesutilasta myös suihkuverho. Näiden tarkoitus on estää veden roiskuminen etäämmälle suihkusta ja toisinaan toimia myös näkösuojana.

Suihku sisustuselementtinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suihkut ovat alkaneet saada nykyaikaisissa kylpyhuoneissa yhä suuremman sisustuksellisen aseman. Erilaiset suihkut on perinteisesti jaoteltu neljään eri ryhmään.

Sekoitinsuihku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekoitinsuihku on tyypillisin suihkutyyppi kotitalouksissa. Sekoitinsuihku koostuu sekoittimesta ja suihkuosasta, joita yhdistää vesiletku. Sekoittimessa säädetään kylmä ja lämmin vesi haluttuun lämpötilaan. Kahvaosan kautta vesi tulee suihkuna ulos.

Useimmissa suihkumalleissa kahvaosa on vaihdettavissa ja tilalle voidaan laittaa mm. hierovia suihkukahvoja.

Joissakin sekoitinsuihkumalleissa on myös juoksuputki, jota voidaan käyttää normaalin hanan tavoin esimerkiksi saunakiulun täyttämiseen.

Sadesuihku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sadesuihkuissa suihkusuutin on kiinteäasenteinen. Vesi tulee suuttimeen metalliputkea pitkin sekoitinosasta, ja suihkuaa ulos suuttimesta sadepisaroiden tavoin.

Sadesuihkun suihkupaine on muita suihkumalleja matalampi, johtuen suuttimen reikien suuremmasta pinta-alasta.

Bidé-käsisuihku.

Suihkupaneeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suihkupaneeli on kiinteäasenteinen monisuuttimellinen suihkuyksikkö. Suihkupaneeleissa on normaalin suihkun lisäksi pienempiä, suunnattavia, hierovia suihkuja.

Hierova suihkuvaikutus perustuu normaalia suihkua kovempaan vedenpaineeseen.

Bidé-suihku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bidé-suihku on saniteettitiloissa käytetty henkilökohtaisen hygienianselvennä ylläpitoon tarkoitettu käsisuihku. Bidé-hana kytketään erillisellä liittimellä hanaan. Hanan tulee olla bidé-yhteensopivia: hanan kahden tuloputken lisäksi hanasta tulee löytyä bidé-lähtöputki.

Hätäsuihku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hätäsuihku on esimerkiksi tulipaloissa käytettävä apuväline, jossa olevassa kahvasta vedettäessä vesi suihkuaa ja yrittää sammuttaa tulipaloa.

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.