Hana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sulkulaitetta. Hana on myös eräiden ampuma-aseiden lukon vasaramainen osa, joka iskullaan sytyttää nallin.
Kylpyhuoneessa käytettävä hana.

Hana on venttiili, jota käytetään nesteen tai kaasun päästämiseen pois putkistosta. Arkielämässä yleinen hanan versio on vesihana.

Useimmat hanat valmistetaan käyttäen raakamateriaalina (noin 60 %) messinkiä. Messingin lisäksi käytetään muita metalliseoksia, muun muassa sinkkiä. Pintamateriaalina hanoissa käytetään yleisesti kromia.

Hanoja on suunniteltu eri käyttötarkoituksiin. Keittiöhanoissa on usein pitkä juoksuputki, joka helpottaa kannujen ja pullojen täyttämistä. Keittiöhanoista löytyy usein myös astianpesukoneliitäntä ja säädin, jonka kautta astianpesukoneen käyttöveden saantia hallitaan. Keittiöhanoja käytetään myös kodinhoitohuoneissa niiden käytännöllisen mallin ja pesukoneliitännän takia.

Pesuallas- ja suihkuhanojen asennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hana asennetaan lavuaarin yläpuolelle tai suihkussa poistoviemärin yläpuolelle. Hanaan kytketään lämmin- ja kylmävesiputket hanojen kuparista tai metallivaipalla suojatusta, joustavasta pex-muovista valmistettuihin liitosputkiin. Itse hana kiinnitetään pöydässä olevaan asennusreikään tai seinään erillisten kiinnityskappaleiden avulla.

Kierrettävän hanan toimintaperiaate.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hana.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.