Rage (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rage
Kehittäjä id Software
Julkaisija Bethesda Softworks
Jakelija Steam, Humble Store, PlayStation Now, App Store, Microsoft Store ja PlayStation Store
Ohjaaja Tim Willits
Käsikirjoittaja Matthew J. Costello
Säveltäjä Will Loconto
Assaf Rinde
Rod Abernathy
Pelisarja Rage
Pelimoottori id Tech 5
Julkaistu
  • NA 4. lokakuuta 2011
  • AUS 6. lokakuuta 2011
  • EU 7. lokakuuta 2011
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli, toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo, PEGI: 18, BBFC: 15
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, iOS
Jakelumuoto DVD ja digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Rage on id Softwaren kehittämä ja Bethesda Softworksin julkaisema ensimmäisen persoonan ammunta- ja toimintaseikkailupeli. Peli käyttää id Softwaren id Tech 5 -pelimoottoria. Pelin julkaisuajankohdaksi ilmoitettiin alun perin syyskuu 2011[1], mutta alkusyksyn runsaan julkaisusuman välttämiseksi sen julkaisua lykättiin hieman alle kuukaudella.

Peli sijoittuu post-apokalyptiseen Maahan, asteroidin törmäyksen seuraamuksena aavikoituneeseen ympäristöön. Pelaaja ohjaa yhtä iskusta selviytynyttä, Ark-yhteisön jäsentä, joka taistelee maapallolla olevia mutantteja vastaan.

E3 2018 -tapahtumassa esiteltiin tulossa olevasta jatko-osasta Rage 2 tietoja.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkutapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 tähtitieteilijät havaitsivat ulkoavaruudessa Manhattanin kokoisen asteroidin, jonka laskettiin kulkevan vaarallisen läheltä Maata noin vuonna 2029. Asteroidi nimettiin egyptiläisen kaaoksen jumalan mukaan 99941 Apophikseksi.

Apophisia tutkittiin vuosikymmenien ajan ja tultiin siihen tulokseen, että se tulee törmäämään Maahan. Vuonna 2024 sille asetettiin yksityisesti taso 7 Torinon asteikolla, vaikka media asetti tasoksi tason 4. Kuitenkin tiedemiehet NASA:ssa ja Euroopan avaruusvirastossa arvioivat, että taso tulee nousemaan tasolle 10 seuraavan 12 kuukauden aikana.

Vuonna 2025 aloitettiin ”Ark-projekti”. Projektin tavoitteena oli haudata kapseleita syvälle maan alle ja niissä tarkoitus säilyttää kaikki tieto ja genettinen materiaali, jotka ovat välttämättömiä ihmiskunnan selviytymiselle. Tuhanteen Arkkiin sisällytettiin asukkaita, joihin syötettiin Nanohämähäkkejä, joiden avulla asukkaat kykenivät selviytymään kylmäunessa.

Vuosien 2025–2027 aikana maailman hallitukset varastoivat suuria määriä aseita ja tarvikkeita maan uumenissa oleviin varastoihin.

Elokuussa 2029 uutiset Apophiksesta tulivat julki, kun pieniä meteoriitteja alkoi törmätä Maapalloon Apophiksen edellä. Ark-projekti käynnistettiin.

Joulukuussa 2029 Apophis osui ensin Kuuhun ja kimposi siitä Maahan, kantaen voimaa, joka vastasi yli miljoonaa megatonnia TNT:tä. Kokonaisia valtioita tuhoutui, kaupunkeja hävisi, järviä sekä jokia haihtui ja maanpinta joutui monivuotisen talven alle, koska törmäyksen aiheuttama roska- ja pölypilvi esti Auringon säteilyn maanpinnalle. Vuoden sisällä noin 80 prosenttia maapallon elämästä oli hävinnyt.

Vuonna 2035 pöly alkoi asettua, ja selviytyjät alkoivat kavuta ulos suojistaan, vain nähdäkseen maailman, jollaista ei ole ennen tunnettu: sivilisaatiosta ei ole merkkejäkään ja toivoa on vain vähän. Selviytyjät alkoivat kerääntyä yhteen, muodostaen näin omia yhteisöjään, klaaneja, jotta he voisivat selvitä autiomaassa, joksi Maa on muuttunut.

Pelin juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli itsessään alkaa 106 vuotta Apophiksen törmäyksen jälkeen. Pelaaja on oman Arkkinsa ainut eloonjäänyt. Muut Arkissa olleet olivat kuolleet. Pelaaja astuu ulos Arkista ja törmää Ghost-klaanin rosvoon. Hänet pelastaa Dan Hagar, joka auttaa pelaajaa pääsemään jyvälle Erämaasta (Wasteland). Pelaaja alkaa tehdä kaikenlaisia töitä Erämaassa asuville asukkaille, esim. hoidella erilaisia rosvoklaaneja pois päiviltä. Erämaata asuttavat rosvoklaanien lisäksi mutantit. Pelin edetessä esiin nousee Authority-niminen järjestö, jonka tavoitteena on uudenlaisen maailmanjärjestyksen luominen keinolla millä hyvänsä. Authoritya yleisesti vihataan enemmän kuin mitään muuta, mutta yksinkertaiset ihmiset eivät uskalla nousta heitä vastaan. Heitä vastaan toimii kuitenkin vastarintaliike, johon pelaaja lopulta liittyy.

Työskennellessään vastarinnalle pelaajalle selviää että Erämaata asuttavat mutantit eivät syntyneet Apophiksen törmäyksen seurauksena, vaan Authorityn tekemien mutanttikokeiden tuloksena. Kun tämä selviää, selviää myös, että Authority on aikeissa rakentaa mutanttiarmeijaa, jota se voi hallita mielensä mukaan. Vastarinta päättää, että kaikki maailman Arkit on saatava esille. Juuri ennen Apophiksen törmäystä Authorityn johtaja ja eräs Ark-projektin pääideologeista sabotoi projektia siten, että hänen arkkinsa nousisi hyvissä ajoin ennen muita Arkkeja. Täten hän voisi pitää muut Arkit aisoissa ehtiäkseen perustaa Authorityn omia tarpeitaan varten. Mutta pelaajan esille tulo oli kuitenkin käänne. Pelaaja tunkeutuu Authorityn päämajaan ja onnistuu lähettämään jokaiselle Arkille signaalin, joka käynnistää niistä jokaisen ja nostaa ne esiin maanpinnalle.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehittävän pelitalon id Softwaren mukaan Ragessa on yhdistetty ensimmäisen persoonan ammuntapelin ja ajopelin vahvuuksia. Pelin ajokohtauksiin otettiin vaikutteita muun muassa MotorStorm- ja Burnout-pelisarjoista, jotka ovat kohderyhmän tunnetuimpia ja menestyneimpiä tuotoksia.[3] Pelin käsikirjoittajana toimi muun muassa Doom 3:n käsikirjoittanut kirjailija Matthew J. Costello.

Vuoden 2007 QuakeCon -tapahtumassa 2. elokuuta id Software vahvisti Rage-projektin ja samana päivänä Gametrailers.com -sivusto julkaisi ensimmäisen trailerin pelistä.[4]

John Carmack, yksi id Softwaren perustajista kertoi 5. marraskuuta 2009, ettei käytä lainkaan omistettuja palvelimia Microsoft Windows -julkaisussa, vaan yleistynyttä Matchmaking -järjestelmää, jossa pelaajat itse voivat hyödyntää omia moninpelipalvelimiaan.[5]

15. joulukuuta 2009 ZeniMax Media osti id Softwaren, ja näin Ragen julkaisijaksi muodostui ZeniMaxin tytäryhtiö, Bethesda Softworks, eikä aiemmin julkaisijaksi liitetty Electronic Arts.[6]

12. elokuuta 2010 QuakeCon 2010 -tapahtuman aikana pelin teknillinen johtaja Carmack sanoi, että peli julkaistaan myös Applen iPhonen iOS-käyttöjärjestelmälle.[7]

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Palkinto Kategoria Ehdokas/Ehdokkaat Tulos
2011 Spike Video Game -palkinto Vuoden pelistudio Bethesda Softworks Voitto
Paras räiskintäpeli Ehdokkuus
Parhaat grafiikat Ehdokkuus

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]