BMP (tiedostomuoto)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Windows / OS/2 bitmap
Tiedostopääte .bmp tai .dib
Mediatyyppi image/x-ms-bmp (epävirallinen)
Magic 42 4d (’BM’)
Omistaja Microsoft, IBM (ei patentoitu)
Tiedoston tyyppi Bittikarttagrafiikka
Lyhenne BMP tai DIB
256 värisen bmp kuvan tarkkuutta edustava kuva

.BMP tai .DIB (Microsoft Windows / OS/2 bitmap, Device-Independent Bitmap) on, joko pakkaamaton tai RLE-pakattu tiedostomuoto bittikarttakuville. Se on Windows-käyttöjärjestelmän pääasiallinen bittikarttakuvamuoto, mutta sitä käytetään myös muissa ohjelmissa sen yksinkertaisuuden ja vallitsevuuden vuoksi.

Bittikartta voidaan tallentaa joko 24-bittisenä eli 16 777 216 väriä sisältävänä, 8-bittisenä eli 256 väriä sisältävänä, 4-bittisenä eli 16 väriä sisältävänä, tai yksibittisenä ja yksivärisenä maskina, jolloin kuva tallentuu mustavalkoisena. Pakkaamaton bittikartta on paljon tilaa vievä tiedostomuoto. 1-, 16-, tai 256-väriseksi tallennetun bittikartan tilavaatimus voi kuitenkin jäädä riittävän alhaiseksi moniin käytännön sovelluksiin.

BMP-tiedostomuodossa kuvan pikselit on talletettu tiedoston lukusuuntaan nähden "ylösalaisin". Ensimmäinen pikselitietue kertoo kuvan vasemman alareunan värin, josta pyyhkäisyviiva (engl. scan line) etenee vasemmalta oikealle, ja tästä rivin kerralla kohti yläreunaa. Viimeisenä ilmoitetaan oikean yläreunan väriarvo. Esimerkiksi selaimessa hitaasti latautuva BMP-kuva näkyy siis latautuvan alhaalta ylös.[1]

BMP kehitettiin Microsoftin ja IBM:n OS/2 -käyttöjärjestelmää varten, ja myöhemmin Microsoft käytti sitä Windows-käyttöjärjestelmässään. Tiedostomuoto ei ole pysynyt vakiona aikojen saatossa, vaan esimerkiksi Windows XP toi mukanaan 32-bittisen värisyvyyden ja alfakanavan. Koska erilaisia versioita on paljon, kaikenlaisten BMP-kuvien avaaminen ei ole triviaalia. Sen sijaan perusmuotoisen BMP-tiedoston teko on helppoa ja se toimii kaikissa ympäristöissä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.