Liittopiiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Liittopiiri eli liittopiirikunta on liittovaltioon kuuluva hallinnollinen alue, joka ei kuulu mihinkään osavaltioon vaan on yleensä liittovaltion hallituksen suorassa valvonnassa. Usein liittopiiri käsittää vain yhden kunnan. Monissa liittovaltioissa eri puolilla maailmaa liittovaltion pääkaupungilla on liittopiirin asema.

Liittovaltiopiirit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brasilia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intiassa liittoterritorioita (engl. union territory) ovat kahdeksan aluetta, joita liittovaltion hallitus hallitsee suoraan ja joita hallinnoi kuvernööri tai hallintoviranomainen: Andamaanit ja Nikobaarit, Chandigarh, Dadra ja Nagar Haveli ja Daman ja Diu, Delhi, Jammu ja Kashmir, Ladakh, Lakshadweep ja Puducherry. Näistä Delhillä ja Puducherryllä on osittainen osavaltiollinen asema ja omat pääministerit.

Malesia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malesiassa termiä liittovaltion piirit (malaijiksi Wilayah Persekutuan) käytetään kolmesta liittovaltion hallituksen suoraan hallitsemasta alueesta: Kuala Lumpur (kansallinen pääkaupunki), Putrajaya (liittovaltion hallintokeskus) ja Labuan (kansainvälinen offshore-rahoituskeskus).

Nigeria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Federal Capital Territory on liittopiiri Keski-Nigeriassa. Tällä alueella sijaitsee Nigerian pääkaupunki Abuja. Federal Capital Territory muodostettiin vuonna 1976 Nasarawan, Nigerin ja Kogin osavaltioiden osista. Se sijaitsee maan Keski-Beltin alueella. Sitä hallinnoi Federal Capital Territory Administration, jota johtaa presidentin nimittämä ministeri.

Pakistan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pakistanissa termiä Federal Territory käytetään Islamabadin viidestä vyöhykkeestä ja 12 liittoneuvostosta, joita hallitsee suoraan osavaltion hallitus Islamabadin pääkaupunkialueena.

Yhdysvallat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain liittovaltion hallitus sijaitsee Washington DC:ssä eli District of Columbiassa.

Venezuela[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venezuelan Pääkaupunkialue, jossa sijaitsee Venezuelan pääkaupunki Caracas.

Entiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Argentiina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittovaltionpiiri Argentiinassa muutettiin Buenos Airesin autonomiseksi kaupungiksi vuonna 1994.

Australia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jervis Bay on Australian liittovaltion sisäinen alue, jonka Uuden Etelä-Walesin osavaltio luovutti vuonna 1915 Australian hallitukselle, jotta Australian pääkaupunkiterritoriolla, joka sijaitsee sisämaassa, olisi pääsy merelle. Jervis Bay Territory Acceptance Act -lain ehtojen vuoksi Australian liittovaltion lakeja sovelletaan Jervis Bay Territoryyn, ja sitä hallinnoi sisäasiainministeriö (ja myöhemmin pääkaupunkialueen ministeriö) ikään kuin se oli osa Australian pääkaupunkialuetta, vaikka se on aina ollut erillinen liittovaltioon kuuluva alue. Vuonna 1989, kun Australian pääkaupunkiterritorio sai itsehallinnon, alueministeriö otti vastuun Jervis Bayn hallinnosta, ja sitä ovat sittemmin hallinnoineet useat ministeriöt, jotka vastaavat alueministerille.

Meksiko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meksikon entinen liittovaltiopiiri muutettiin Mexico Cityksi tammikuussa 2016.