Andamaanit ja Nikobaarit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andamaanit ja Nikobaarit
Intian osavaltiot ja territoriot
Sijainti
Sijainti
Valtio Intia
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Port Blair
 – suurin kaupunki Port Blair
Pinta-ala 8 293 km² (27.)
Väkiluku (2011) 379 944[1] (32.)
Kielet hindi, englanti
Lyhenteet
 – ISO 3166 IN-AN

Andamaanit ja Nikobaarit on Intian territorio Bengalinlahden eteläosassa Intian valtameressä. Alue muodostuu 321 saaresta. 10. leveyspiiri erottaa saaret toisistaan: Andamaanit ovat sen pohjoispuolella ja Nikobaarit eteläpuolella. Alueen pääkaupunki on Port Blair.

Alueen pinta-ala on 8 293 km² ja asukkaita on noin 380 000.[1] Pääkielet ovat paikallisten heimokielten lisäksi hindi, tamil ja bengali.

Saarten kartta.

Andamaanit-nimen arvellaan liittyvän sanskriitin sanaan Hanumant, joka on apinakuninkaan neuvonantaja Ramayanassa. Sana nikobaari tulee tamilin alastonta tarkoittavasta sanasta, josta on johdettu nakkavaram (alastomien maa).[2]

Brittiläisessä Intiassa muun muassa intialaisia itsenäisyysliikkeen jäseniä lähetettiin Andamaaneille ja Nikobaareille sisäiseen karkotukseen.

Andamaanien saariryhmän suurin saari on Suur-Andamaani (Great Andaman).

Saarilla on trooppinen ilmasto, monsuuni tuo sadekaudet touko-syyskuussa ja marras-joulukuussa. Kasvillisuus on rehevää sademetsää. Puutavara sekä kookos- ja aruca-pähkinät ovat vientituotteita, myös kalastus on merkittävä elinkeino. Valkoiset korallihiekkarannat ja huojuvat palmut ovat tehneet saarista houkuttelevan lomakohteen.

Luonnonkatastrofeja alueella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaret kärsivät pahoin joulukuun 2004 tsunamista, jonka aiheutti Intian valtameren alla tapahtunut 9,1 Richterin maanjäristys.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andamaaneilla on kymmenen muinaista heimoa, joista Bon heimo sammui vuonna 2010, kun bo-kielen viimeinen puhuja kuoli. Heimo eli Andamaaneilla arviolta jopa 65 000 vuoden ajan.[3]

Pohjois-Sentinelin saarella elää eristynyt metsästäjä-keräilijäheimo.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Population and Literacy Rate of Andaman & Nicobar Islands Andamaanien ja Nikobaarien hallinnon virallinen sivusto. Viitattu 7.1.2013. (englanniksi)
  2. Hakulinen, Kerkko: Paikannimet. WSOY sanakirjat. Helsinki: WSOY, 2006. ISBN 951-0-27676-6.
  3. Kieli kuoli sukupuuttoon 85-vuotiaan miehen mukana 4.2.2010. Uusi Suomi. Viitattu 6.1.2013.
  4. Foster, Peter: Stone Age tribe kills fishermen who strayed on to island 8.2.2006. The Telegraph. Viitattu 7.1.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.