Ramayana

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Osa artikkelisarjaa
Hindulaisuus

Aum

Historia · Jumalat
Suuntaukset · Mytologia

Uskomukset ja tavat

Dharma · Artha · Kaama
Mokša · Karma · Samsara
Jooga · Bhakti · Mayasura
Puja · Mandir

Suuntaukset

Shaivismi · Vaishnavismi
Veerashaivismi · Smartismi
Reformihindulaisuus
muut suuntaukset

Tekstit

Veda-kirjat · Upanishad
Ramayana · Mahabharata
Bhagavad Gita · Purana
muut tekstit

Katso myös

Krishna-liike · Kastilaitos
Kalenteri · Hindulaisuuden kritiikki

Svastika  n  k  m 

Ramayana on yksi muinaisen Intian tärkeimmistä teoksista, ja se on saanut nimensä yhdeltä päähenkilöistä, jumala Ramalta.[1] Teoksen on kirjoittanut runoilija Valmiki. Teos koostuu 24 000 kaksirivisestä säkeestä.[1] Päähenkilöt ovat Rama, Sita, Lakshmana, Bharata, Hanumān ja Rāvana, jotka kaikki ovat merkittäviä hahmoja Intian kulttuurissa. Ramayanalla on ollut merkittävä vaikutus myös alueen taiteeseen.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prinssi Rama tulee perimään pohjoisintialaisen Ayodhyan kuninkuuden. Kertomuksessa Rama, hänen veljensä Lakshmana ja vaimonsa Sita lähtevät palatsista rikkauksien keskeltä pakomatkalle palatsissa tapahtuvien juonittelujen vuoksi. Sita lähtee mukaan, koska pitää sitä vaimon tehtävänä, ja elää metsässä, mistä hänet kuitenkin siepataan. Sitaa pidetään vankeudessa, koska hän ei suostu demonikuningas Ravanan puolisoksi, vaikka tarjolla olisi rikkauksia ja vaikutusvaltaa. Hän säilyttää myös mielensä puhtauden eikä koskaan horju uskollisuudessaan.

Rama lähettää Hanumanin etsimään ja pelastamaan puolisoansa, mutta tämä ei suostu palaamaan hänen mukanaan. Lopulta Rama itse pelastaa puolisonsa suuressa taistelussa, minkä jälkeen Rama palaa voitokkaana ja hänet kruunataan kuninkaaksi.

Rakkaudestaan huolimatta Rama ei kuitenkaan voi ottaa Sitaa takaisin, koska hän on hallitsija eikä hän usko kansan hyväksyvän tällaista tekoa. Sita todistaa hyvyytensä kansalle ja puolisolleen astumalla tuleen, joka ei polta häntä hänen hyvyytensä takia.

Merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ramaa ja Sitaa pidetään esimerkillisenä avioparina ja heidän liittoaan yksiavioisen avioliiton esikuvana. Toisaalta feministit ovat kritisoineet tarinaa, sillä sen katsotaan kannustavan naisten alistumista miesten tahtoon.

Kertomus kuvaa Sitan ja Raman kohtalon lisäksi merkittävällä tavalla Hanumanin voimia ja hänen suuruuttaan taistelussa Raman puolesta.

Ramaa pidetään merkittävänä ja oikeudenmukaisena hallitsijana, koska hän asetti valtakunnan edun vaimonsa edelle.

Muita versiota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ramayanasta on olemassa myös muita versioita. Eräässä Ramayanan versiossa tulikokeen asemesta Rama karkottaa Sitan metsään, ja toisessa Sita loukkaantuu epäilyistä ja pakenee kotiseuduilleen. On olemassa myös versio, jossa Rama ja Sita kuvataan sisaruksiksi, ja versio, jossa demonikuningas Ravana kuvataan sankarina.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lal, Vinay; Hämeen-Anttila, Virpi (käänt.): Hindulaisuus vasta-alkaville ja edistyville. Helsinki: Jalava, 2006.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Terhart Franjo, Schulze Janina: Nykymaailman uskonnot: alkuperä, historia, usko, maailmankuva, s. 145. Helsingin Kirjatukku, 2007. ISBN 978-1-4075-1183-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ramayana.