Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One
Ohjaaja Christopher McQuarrie
Käsikirjoittaja Christopher McQuarrie
Erik Jendresen
Tuottaja Christopher McQuarrie
Tom Cruise
Säveltäjä Lorne Balfe
Kuvaaja Fraser Taggart
Leikkaaja Eddie Hamilton
Pukusuunnittelija Jill Taylor
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Skydance Media
Levittäjä Paramount Pictures
UIP-Dunafilm
Ensi-ilta
Kesto 163 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Edeltäjä Mission: Impossible – Fallout
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One[a] on vuonna 2023 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen toimintaelokuva. Sen ohjasi Christopher McQuarrie, joka myös käsikirjoitti sen yhdessä Erik Jendresenin kanssa. Elokuvan pääroolissa näyttelee Tom Cruise. Se on seitsemäs Mission: Impossible -elokuva.

Elokuvan jatko-osa saa ensi-iltansa 23. toukokuuta 2025. Sen oli alun perin tarkoitus saada ensi-iltansa vuonna 2024 nimellä Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two, mutta vuoden 2023 Hollywoodin näyttelijöiden lakon takia ensi-iltaa siirrettiin, ja samalla ilmoitettiin elokuvan nimenvaihdoksesta.[3]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tom Cruise  Ethan Hunt  
 Hayley Atwell  Grace  
 Ving Rhames  Luther Stickell  
 Simon Pegg  Benji Dunn  
 Rebecca Ferguson  Ilsa Faust  
 Vanessa Kirby  Alanna Mitsopolis  
 Esai Morales  Gabriel  
 Pom Klementieff  Paris  
 Mariela Garriga  Marie  
 Henry Czerny  Eugene Kittridge  
 Shea Whigham  Jasper Briggs  
 Cary Elwes  Denlinger  
 Greg Tarzan Davis  Degas  
 Frederick Schmidt  Zola Mitsopolis  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat
Pertti Avola
3/5 tähteä [4]
Hufvudstadsbladet
Krister Uggeldahl
4/5 tähteä [5]
Iltalehti
Jesse Raatikainen
4/5 tähteä [6]
Episodi
Jouni Vikman
3/5 tähteä [7]

Helsingin Sanomien kriitikko Pertti Avola antoi elokuvalle kolme tähteä viidestä. Hänen mielestään ”vauhtia ja toimintaa riittää, mutta silti Dead Reckoning Part One hieman laahaa. Ongelma on sama kuin monilla nykyisillä elokuvasarjoilla: kun pussia täytetään ääriä myöten, tavaraa tulee liikaa. Henkilöhahmoja ja käänteitä tungetaan juttuun niin paljon, että koko touhu alkaa näyttää tahattoman koomiselta”.[4]

Iltalehden arvostelija Jesse Raatikainen antoi neljä tähteä viidestä. Hänen mukaansa ”uusi Mission: Impossible on juuri sitä, mitä siltä voi odottaa: hengenvaarallisia stuntteja, näyttäviä kuvia, kekseliäs idea ja ikuinen Tom Cruise”.[6] Episodin kriitikko Jouni Vikman antoi kolme tähteä viidestä. Hän toteaa: ”Kaikista huikeista toimintakohtauksista ja stunteista huolimatta ne eivät missään vaiheessa tunnu merkityksellisiltä. Vähintään alitajuisesti katsoja tietää, että loppujen lopuksi ei ole merkitystä, minkä leirin käsissä etsityt avaimet lopputekstien pyöriessä ovat, koska asioita ryhdytään kunnolla ratkomaan vasta jatko-osassa.”[7]

Rotten Tomatoes -sivusto on kirjannut 356 elokuva-arvostelua, joista 96 prosenttia on myönteisiä.[8]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Part One -liite on sittemmin poistettu elokuvan nimestä: suoratoistopalveluissa elokuvaa esitetään nimellä Mission: Impossible – Dead Reckoning.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyles, Taylor: Mission: Impossible – Dead Reckoning Streaming Release Date Announced, 'Part One' Dropped From Title IGN. 18.1.2024. Viitattu 20.1.2024.
  2. Rautiainen, Sauli: Viime vuonna julkaistun Vaarallinen tehtävä -elokuvan nimi muutettiin Episodi. 19.1.2024. Viitattu 20.1.2024.
  3. Hirsilä, Markus: Mission: Impossible - Dead Reckoning Part Two saa uuden nimen Gamereactor. 24.10.2023. Viitattu 30.10.2023.
  4. a b Avola, Pertti: Pahis: ylivertainen tekoäly. Helsingin Sanomat, 14.7.2023, s. B 5. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 7.10.2023.
  5. Uggeldahl, Krister: Cruise bjuder på äkta vara i filmsommarens första fullträff. Hufvudstadsbladet, 15.7.2023, s. 22–23. Artikkelin maksullinen verkkoversio.. Viitattu 7.10.2023.
  6. a b Raatikainen, Jesse: IL-arvio: Voiko moderni toimintaelokuva olla parempi? Iltalehti 12.7.2023. Viitattu 15.7.2023.
  7. a b Vikman, Jouni: Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One. Episodi 12.7.2023. Viitattu 15.7.2023.
  8. Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One. Rotten Tomatoes. Viitattu 19.7.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]