Claus von Stauffenberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Claus von Stauffenberg
Henkilötiedot
Muut nimet Claus Philipp Maria Justinian Schenk Graf von Stauffenberg
Syntynyt15. marraskuuta 1907
Jettingen-Scheppach, Saksan keisarikunta
Kuollut21. heinäkuuta 1944 (36 vuotta)
Berliini, natsi-Saksa
Ammatti upseeri
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t)  Saksa
Taistelut ja sodat toinen maailmansota
Sotilasarvo eversti
Kunniamerkit III lk Vapaudenristi

Claus Philipp Maria Justinian Schenk Graf[a] von Stauffenberg (15. marraskuuta 190721. heinäkuuta 1944) oli saksalainen Wehrmachtin upseeri ja aristokraatti. Yleisesikuntaeversti von Stauffenberg toteutti 20. heinäkuuta 1944 epäonnistuneen pommiattentaatin Adolf Hitleriä vastaan.

Salaliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Von Stauffenberg kadotti jo varsin varhain uskonsa Hitleriin, ja lopullinen isku oli vakava haavoittuminen Pohjois-Afrikassa, kun brittiläiset hävittäjäkoneet tulittivat hänen komentoautoaan. Stauffenberg menetti vasemman silmänsä, oikean kätensä sekä kaksi sormea vasemmasta kädestä. Haavoittumisen vuoksi hänet siirrettiin esikuntatehtäviin Berliiniin. Tällöin hän sanoi vaimolleen: ”Saksan pelastamiseksi on tehtävä jotain.” Kesäkuussa hänet ylennettiin everstiksi, ja hän pääsi kenraali Friedrich Olbrichtin esikuntapäällikkönä osallistumaan johtajan päämajassa pidettyihin tilannekatsauksiin.[1]

Attentaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Von Stauffenbergillä oli keskeinen rooli Hitlerin surmaamiseen tähdänneessä salaliitossa, johon myös hänen esimiehensä kenraali Olbricht kuului. Hänen pääsynsä päämajaan mahdollisti tämän hankkeen. Von Stauffenbergin tehtävä oli sijoittaa räjähteillä ja ajastimella varustettu salkku lähelle Hitleriä tämän pitäessä neuvonpitoa päämajassaan Itä-Preussin Rastenburgissa sijainneessa Wolfsschanzessa eli Sudenpesässä. Pommi surmasi neljä ihmistä, mutta Hitler oli raskaan tammisen kokouspöydän suojaama ja sai vain vähäisiä vammoja. Von Stauffenberg pakeni paikalta ennen räjähdystä puhelinsoittoon vedoten. Hän oli varma Hitlerin kuolemasta ja palasi Berliiniin suorittamaan valmisteluja Führerin jälkeistä aikaa varten. Vallankaappausyritys kuitenkin epäonnistui. Vielä samana yönä von Stauffenberg teloitettiin ampumalla Bendlerblockin pihalla. Juuri ennen teloitustaan hän huusi ”Eläköön pyhä Saksamme!”[2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Von Stauffenberg oli vuodesta 1933 naimisissa Nina von Stauffenbergin kanssa. Heillä oli viisi lasta.

Kunnianosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen puolustusvoimien ylipäällikkö, Suomen marsalkka Gustaf Mannerheim myönsi von Stauffenbergille kolmannen luokan Vapaudenristin jatkosodan aikana joulukuussa 1942.

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään useat kadut ja aukiot Saksassa on nimetty von Stauffenbergin mukaan kunnianosoituksena hänen teoistaan natseja vastaan.

Von Stauffenbergista ja Hitlerin murhayrityksestä on tehty useita elokuvia, näistä tunnetuin ja menestynein on Operaatio Valkyrie (2008), jossa von Stauffenbergia esittää Tom Cruise.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Drakenlordh, Rikard: Toisen maailmansodan avainhenkilöt, s. 153. Suomentanut Kortesuo, Petri. Karisto, 2005. ISBN 951-23-4674-5.
  2. Kokko, Kari: Operaatio Valkyyria kokosi yhteen kirjavan joukon Hitlerin vastustajia Suomen Kuvalehti. 17.2.2009. Helsinki: Otavamedia Oy. Arkistoitu 13.2.2017. Viitattu 14.6.2011.

Huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Schenk ja Graf eivät ole alun perin nimiä. Weimarin tasavallan lakkautettua aatelisarvot suku muutti sukunimensä muotoon ”Schenk Graf von Stauffenberg” eli monien muiden aatelisten tavoin yhdisti lopetetut tittelit (Schenk, juomanlaskija ja Graf, kreivi) osaksi sukunimeään. Suomeksi käännettynä sukunimi tarkoittaa siis juomanlaskija kreivi von Stauffenberg.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fraenkel, Heinrich; Manvell, Roger: Operaatio Valkyyria. Minerva, 2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]