Claus von Stauffenberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Claus von Stauffenberg
Bundesarchiv Bild 146-1984-079-02, Führerhauptquartier, Stauffenberg, Hitler, Keitel.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 1907
Saksan keisarikunnan lippu Jettingen-Scheppach, Saksa
Kuollut 1944
Saksa Berliini, Saksa
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t) Saksa
Taistelut ja sodat II MS
Sotilasarvo eversti
Kunniamerkit III lk Vapaudenristi

Claus Philipp Maria Justinian Schenk Graf[1] von Stauffenberg (15. marraskuuta 190721. heinäkuuta 1944) oli saksalainen Wehrmachtin upseeri ja aristokraatti. Yleisesikuntaeversti von Stauffenberg toteutti 20. heinäkuuta 1944 epäonnistuneen pommiattentaatin Adolf Hitleriä vastaan.

Claus von Stauffenberg ja Helmuth von Moltke satavuotissynnyinpäivää juhlistavassa saksalaisessa postimerkissä (2007)

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Von Stauffenberg kadotti jo varsin varhain uskonsa Hitleriin, ja lopullinen isku oli vakava haavoittuminen Pohjois-Afrikassa, kun brittiläiset hävittäjäkoneet tulittivat hänen komentoautoaan. Stauffenberg menetti vasemman silmänsä, oikean kätensä sekä kaksi sormea vasemmasta kädestä. Haavoittumisen vuoksi hänet siirrettiin esikuntatehtäviin Berliiniin. Tällöin hän sanoi vaimolleen: ”Saksan pelastamiseksi on tehtävä jotain.” Kesäkuussa hänet ylennettiin everstiksi, ja hän pääsi kenraali Friedrich Olbrichtin esikuntapäällikkönä osallistumaan johtajan päämajassa pidettyihin tilannekatsauksiin.[2]

Attentaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Von Stauffenbergillä oli keskeinen rooli Hitlerin surmaamiseen tähdänneessä salaliitossa, johon myös hänen esimiehensä kenraali Olbricht kuului. Hänen päämajaan pääsynsä mahdollisti tämän hankkeen. Von Stauffenbergin tehtävä oli sijoittaa räjähteillä ja ajastimella varustettu salkku lähelle Hitleriä tämän pitäessä neuvonpitoa päämajassaan Itä-Preussin Rastenburgissa sijainneessa Wolfsschanzessa eli Sudenpesässä. Pommi surmasi neljä ihmistä, mutta Hitler oli raskaan tammisen kokouspöydän suojaama ja sai vain vähäisiä vammoja. Stauffenberg pakeni paikalta ennen räjähdystä puhelinsoittoon vedoten. Hän oli varma Hitlerin kuolemasta ja palasi Berliiniin suorittamaan valmisteluja Führerin jälkeistä aikaa varten. Vallankaappausyritys kuitenkin epäonnistui. Vielä samana yönä Stauffenberg teloitettiin ampumalla Bendlerblockin pihalla. Juuri ennen teloitustaan hän huusi ”Eläköön pyhä Saksamme!”[3]

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Claus von Stauffenberg oli vuodesta 1933 naimisissa Nina von Stauffenbergin kanssa. Heillä oli viisi lasta.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen puolustusvoimien ylipäällikkö, Suomen marsalkka Gustaf Mannerheim myönsi von Stauffenbergille 3. luokan Vapaudenristin jatkosodan aikana joulukuussa 1942.

Nykyään useat kadut ja aukiot Saksassa on nimetty von Stauffenbergin mukaan kunnianosoituksena hänen teoistaan natseja vastaan.

Von Stauffenbergista ja Hitlerin murhayrityksestä on tehty useita elokuvia, näistä tunnetuin ja menestynein on Operaatio Valkyrie (2008), jossa von Stauffenbergia esittää Tom Cruise.

Von Stauffenberg vuonna 1926

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Roger Manvell ja Heinrich Fraenkel, Operaatio Valkyyria, Minerva, 2009

Lähteet ja huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Claus von Stauffenberg.
  1. Schenk ja Graf eivät ole alun perin nimiä. Weimarin tasavallan lakkautettua aatelisarvot suku muutti sukunimensä muotoon "Schenk Graf von Stauffenberg" eli monien muiden aatelisten tavoin yhdisti lopetetut tittelit (Schenk = juomanlaskija ja Graf = kreivi) osaksi sukunimeään. Suomeksi käännettynä sukunimi tarkoittaa siis juomanlaskija kreivi von Stauffenberg.
  2. Drakenlordh, Rikard: Toisen maailmansodan avainhenkilöt, s. 153. Suomentanut Kortesuo, Petri. Karisto, 2005. ISBN 951-23-4674-5.
  3. Operaatio Valkyyria kokosi yhteen kirjavan joukon Hitlerin vastustajia, Suomen Kuvalehti. Arkistokopio Internet Archivesta