Cocktail (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cocktail
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Roger Donaldson
Käsikirjoittaja Heywood Gould
Tuottaja Robert W. Cort
Ted Field
Säveltäjä Maurice Jarre
Kuvaaja Dean Semler
Leikkaaja Neil Travis
Pääosat Tom Cruise
Bryan Brown
Elisabeth Shue
Gina Gershon
Lisa Banes[1]
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Buena Vista Pictures
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Netflix
Disney+
Ensi-ilta 1988
Kesto 104 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Cocktail on vuonna 1988 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen elokuva. Elokuvassa pääosassa nähdään Tom Cruise. Elokuvaa on sanottu Cruisen uran pohjanoteeraukseksi. Elokuva voittikin kaksi Golden Raspberry -palkintoa, huonoin elokuva ja huonoin käsikirjoitus. Cruise sai huonoimman miespääosan ehdokkuuden ja Roger Donaldson huonoimman ohjaajan ehdokkuuden.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvassa Cruise esittää nuorta, kunnian- ja rahanhimoista Brian Flannagania. Brian on juuri päässyt armeijasta ja ottaa suuntansa New Yorkiin jossa toivoo rikastuvansa bisnesmaailmassa. Brian ajautuu työskentelemään baarimikoksi rahoittaakseen opintojaan. Hän kuitenkin huomaa, että ravintola-alalla voi ansaita huikeita summia. Tässä työssä hän tutustuu Bryan Brownin esittämään Douglas "Doug" Coughliniin, joka opettaa hänelle alan niksit. Doug ja Brian työskentelevätkin jonkun aikaa yhdessä New Yorkin ykkös baarimikkoina. Heille kuitenkin tulee riitaa ja Brian päättää lähteä vähäksi aikaa pois Yhdysvalloista. Hän ottaa suunnan Jamaikalle jonne hän menee työskentelemään merenrantabaariin, joka kuhisee yhdysvaltalaisia turisteja. Jamaikalla kuvioihin astuu Elisabeth Shuen esittämä Jordan Mooney. Jordan ja Brian rakastuvat. Vähän ajan päästä kuvoihin kuitenkin astuu vanha tuttu Doug, joka on ehtinyt mennä jo naimisiin. Vaikka Brian seurustelee Jordanin kanssa hän lyö vetoa Dougin kanssa, että saa iskettyä erään rikkaan yhdysvaltalaisen naisturistin. Jordan näkeekin salaa Brianin pettämässä häntä ja lähtee takaisin USA:han sydän särkyneenä. Myös Brian ja hänen uusi puoliskonsa, jonka avulla Brian luulee pääsevänsä mukaan New Yorkin bisnesmaailmaan, palaavat USA:han. Asiat eivät kuitenkaan mene aivan kuten Brian suunnittele ja hän eroaa naisesta. Silloin Brian etsii Jordanin uudestaan käsiinsä ja saa tietää, että Jordan odottaa hänelle lasta. Jordan ei kuitenkaan halua Briania enää elämäänsä. Brian on kuitenkin taas väleissä Dougin kanssa ja meneekin eräänä iltana Dougin järjestämiin juhliin. Illan päätteeksi Doug kuitenkin tekee itsemurhan. Sitten Brian rupeaa tosissaan taistelemaan Jordanin rakkaudesta ja saakin tämän itselleen Jordanin rikkaan isän vastusteluista huolimatta. Lopussa Brian ja Jordan menevät naimisiin, Brian perustaa oman baarin ja Jordan odottaakin kaksosia.

Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano moittii Cocktailia lähes juonettomaksi ja antaa sille kaksi tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”.[2]

  1. BONNIE IN 'COCKTAIL': MEMBA HER?! News Photos. 16.2.2017. TMZ. Viitattu 15.3.2020. (englanniksi)
  2. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Cocktail Internet Movie Databasessa (englanniksi)
Edeltäjä:
Leonard. Osa 6
Huonoimman elokuvan Golden Raspberry -palkinto
1989
Seuraaja:
Star Trek V: Viimeisellä rajalla