Bryan Brown

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bryan Brown
Bryan Brown Toronton elokuvajuhlilla vuonna 2009.
Bryan Brown Toronton elokuvajuhlilla vuonna 2009.
Henkilötiedot
Syntynyt23. kesäkuuta 1947 (ikä 77)
Ammatti näyttelijä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Bryan Neathway Brown (s. 23. kesäkuuta 1947) on australialainen näyttelijä.

Aiempi elämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brown syntyi Sydneyssä pianisti-siivooja Molly Brownin ja John ”Jack” Brownin lapseksi.[1] Hän kasvoi Bankstown-nimisessä lähiössä Uudessa Etelä-Walesissa, Australiassa. Brown aloitti työskentelyn AMP:llä ja aloitti amatööriteatteriesiintymiset.[2] Sieltä hän löysi halunsa näytellä.

Vuonna 1964 Brown meni Englantiin ja myöhemmin palasi Australiaan, jossa pääsi Genesian Theatren jäseneksi esiintymisestään 'A Man for All Seasons' -tuotannossa. Myöhemmin hän liittyi Queenslandin teatteriseuraan. Ensimmäisen esiintymisensä elokuvissa hän teki vuonna 1977 pienessä roolissa elokuvassa The Love Letters From Teralba Road. Seuraavien kahden vuoden aikana hän näytteli vielä muutamissa australialaisissa elokuvissa.

Vuonna 1980 Brownista tuli maailmankuulu esiintymisestään elokuvassa Kunnian kentät. Vaikka hän esitti rooleja australialaisissa tuotannoissa vielä muutaman vuoden, häntä näki myös amerikkalaisissa minisarjoissa voitettuaan suosion puolelleen Yhdysvalloissa A Town Like Alicen (1981) ansiosta. Hän sai myös Emmy-ehdokkuuden roolistaan Okalinnuissa. Muutamaa vuotta myöhemmin Brown esiintyi muutamissa elokuvissa, jotka saivat maailmanlaajuista suosiota. Niihin kuuluivat muun muassa Tai-Pan, Sumuisten vuorten gorillat ja Cocktail.

1990-luvulla ja sen jälkeen Brown on esiintynyt paljon amerikkalaisissa ja australialaisissa televisiotuotannoissa ja silloin tällöin elokuvissa. Hän oli myös joissakin brittiläisissä TV-mainoksissa.

Brownin tuotantoyhtiö teki sarjan Twisted Tales ja Two Twisted; molemmat ovat samankaltaisia kuin Alfred Hitchcockin tuotanto.

Kunnia ja palkinnot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2005 kesäkuussa Brown pääsi Order of Australian jäseneksi. Hän vastaanotti myös Australian elokuvainstituutin palkinnon parhaalle näyttelijälle kantavasta roolista Breaker Morantissa (1980) ja Two Handsissa (1999).

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brown on ollut näyttelijä Rachel Wardin kanssa naimisissa vuodesta 1983. He tapasivat Okalintujen kuvauksissa samana vuonna. Parilla on kolme lasta.

  1. Bryan Brown Biography – Film Reference
  2. Brown, Bryan: Opening speech: Bryan Brown 7.2.2005. Art Gallery of New South Wales. Arkistoitu 30.12.2008.
  3. Alienation of Affection (The Good Wife). 2011.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]