Viimeinen samurai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viimeinen samurai
The Last Samurai
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Edward Zwick
Käsikirjoittaja John Logan
Edward Zwick
Marshall Herskovitz
Tuottaja Edward Zwick
Marshall Herskovitz
Tatiana Le-bour
Paula Wagner
Scott Kroopf
Tom Engelman
Säveltäjä Hans Zimmer
Kuvaaja John Toll
Leikkaaja Victor Du Bois
Steven Rosenblum
Pukusuunnittelija Ngila Dickson
Pääosat Tom Cruise
Ken Watanabe
Hiroyuki Sanada
Shin Koyamada
Tony Goldwyn
Timothy Spall
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros. Pictures
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 5. joulukuuta 2003
Suomi 30. tammikuuta 2004
Kesto 154 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, japani
Budjetti 100 000 000 dollaria[1]
Tuotto 456 758 981 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Viimeinen samurai (engl. The Last Samurai) on vuonna 2003 ensi-iltansa saanut historiallinen sotaelokuva, jonka on ohjannut Edward Zwick ja käsikirjoittanut John Logan. Elokuvan pääosissa esiintyvät Tom Cruise, Ken Watanabe, Koyuki, Shin Koyamada, Timothy Spall ja Tony Goldwyn.

Elokuvan juoni perustuu löyhästi Meiji-kauden Japanin vuoden 1877 Satsuman kapinaan, jota johti samurai Saigō Takamori. Lisäksi inspiraatiota on haettu ranskalaisen kapteenin Jules Brunet’n tarinasta. Hän taisteli samurai Enomoto Takeakin rinnalla Boshin-sodassa. Japanin länsimaistumisen todellisina vetureina toimineiden Ison-Britannian, Saksan ja Ranskan rooli on annettu elokuvassa Yhdysvalloille. Elokuvassa kuvattuja todellisia henkilöitä on yksinkertaistettu juonen vuoksi.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva sijoittuu vuosiin 1876–1877. Yhdysvaltain asevoimia edustava Nathan Algren on traumatisoitunut ja alkoholisoitunut osallistuttuaan intiaanien joukkosurmaan intiaanisodissa. Eversti Bagley kutsuu Algrenin liikeneuvotteluihin japanilaisen Omura-nimisen liikemiehen kanssa. Omura palkkaa Algrenin kouluttamaan Japanin modernisoituvaa armeijaa. Koulutuksen myötä Yhdysvallat saisi yksinoikeuden toimittaa aseita Japanille. Algren hyväksyy tarjouksen, vaikka hän halveksiikin Bagleyta, joka antoi käskyn suorittaa alkuperäisasukkaiden joukkosurma.

Kesken koulutuksen samurait hyökkäävät Omuran omistamalle rautatielle. Vaikka Algren huomauttaa, ettei armeija ole valmis vastarintaan, Bagley laittaa sotilaat liikkeelle. Sumuisessa metsässä armeija joutuu samuraijoukkojen hyökkäyksen kohteeksi, ja sotilaat teurastetaan. Samuraijohtaja Katsumoto Moritsugu vakuuttuu Algrenista, joka ei luovuta ylivoiman edessä. Algren vangitaan ja viedään samuraikylään, jossa hän saa tutkia ympäristöä ja tutustua asukkaisiin.

Katsumoto selittää samuraiden taistelevan modernisaatiota vastaan Japanin edun mukaisesti. Samalla kun Algren opettelee taistelutaitoja ja japanin kieltä, hän alkaa arvostaa yksinkertaista ja kurinalaista elämäntyyliä. Hän myös pääsee eroon alkoholismistaan ja traumoistaan. Nathan asutetaan Taka-nimisen nainen luokse, joka pitää Algrenia aluksi vastenmielisenä, sillä tämä surmasi Takan aviomiehen metsässä käydyssä taistelussa. Algren pyytää anteeksi ja lähentyy Takan kanssa.

Algren ja Katsumoto matkustavat Tokioon, jossa paljastuu, että armeijan koulutus ja varustautuminen ovat edenneet huomattavasti. Katsumoto huomaa keisari Meijin vallan jäävän tämän neuvonantajien, muun muassa Omuran, varjoon. Modernisaatiota kannattavien keisarin alamaisten tarkoitus on vahvistaa armeijaa niin paljon, että se pystyy kukistamaan samuraijoukot. Katsumoto pidätetään hänen kannettuaan lainvastaisesti miekkaa. Omura pyytää Algrenia johtamaan armeijan samuraita vastaan, mutta sen sijaan Nathan auttaa Katsumotoa pakenemaan ja palaa tämän kanssa samuraikylään. Katsumoton poika Nobutaba saa surmansa paon aikana.

Algrenin ja Katsumoton palatessa samurait valmistautuvat taisteluun. Taka pukee Nathanin ylle edesmenneen puolisonsa haarniskan, ja kaksikko suutelee. Taistelukentällä samurait onnistuvat houkuttelemaan Japanin armeijan veriseen lähitaisteluun. Osa sotilaista perääntyy, mutta Algren tietää, ettei toinen torjuntavoitto ole mahdollinen. Algren, Katsumoto ja loput samurait onnistuvat murtautumaan vihollislinjan läpi ratsain tehdyllä rynnäköllä, jonka aikana Algren kohtaa Bagleyn ja surmaa tämän. Hyökkäys pysähtyy armeijan konekiväärituleen, josta vain Algren ja Katsumoto selviävät elossa. Katsumoto haluaa kuitenkin kunniakkaan kuoleman ja suorittaa seppukun. Japanin armeija polvistuu ja osoittaa kunniaa kuolleille samuraijoukoille.

Algren häiritsee asetoimitusneuvotteluita ja tarjoaa keisarille Katsumoton miekkaa. Nathan toteaa, että Katsumoto olisi halunnut keisarin saavan miekan ja muistavan sen, minkä puolesta Katsumoto ja hänen esi-isänsä taistelivat ja kuolivat. Keisari julistaa, että Japanin on pyrittävä modernisaatioon, mutta kasvettava vahvaksi omilla ehdoillaan sekä oman historiansa ja kulttuurinsa mukaisesti. Keisari kieltäytyy sopimuksesta ja takavarikoi Omuran perheen varat antaakseen ne kansalle. Algren palaa samuraikylään naisten ja lasten luokse.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 Tom Cruise  Nathan Algren  
 Ken Watanabe  Moritsugu Katsumoto  
 Hiroyuki Sanada  Ujio  
 Shin Koyamada  Nobutada  
 Tony Goldwyn  Bagley  
 Masato Harada  Omura  
 Shichinosuke Nakamura  Meiji  
 Timothy Spall  Simon Graham  
 Seizo Fukumoto  hiljainen samurai  
 Koyuki  Taka  
 Billy Connolly  Zebulon Gant  
 Shun Sugata  Nakao  
 Sosuke Ikematsu  Higen  
 Scott Wilson  Swanbeck  

Vaikka useat elokuvan näyttelijöistä ovat japanilaisia, lähes koko tuotantotiimi koostui yhdysvaltalaisista, ja suurin osa elokuvasta kuvattiin Uudessa-Seelannissa. Fujivuoresta näytettävät kohtaukset on oikeasti kuvattu Taranakivuorella Uudessa-Seelannissa. Useat kylässä tapahtuvat kohtaukset on kuvattu Warner Brothersin studioilla Kaliforniassa. Kuvauspaikkoja oli yhteensä 13.[2]

Turun Sanomien Tapani Maskula piti elokuvaa paatoksellisena ja paikallaan polkevana paisutteluna, jonka näyttävintä antia ovat muutamat joukkokohtaukset. ”Edward Zwick tiedetään tusinamaakariksi, mutta Viimeisessä samuraissa hänen tyylitön jäykistelynsä kaipaisi saksia enemmän kuin koskaan.”[3]

  1. The Last Samurai boxofficemojo.com. boxofficemojo.com. Viitattu 24.6.2014. (englanniksi)
  2. Filming Locations imdb.com. imdb.com. Viitattu 24.6.2014. (englanniksi)
  3. Maskula, Tapani: Viimeinen samurai Turun Sanomat. 30.1.2004. Arkistoitu 17.4.2019. Viitattu 16.4.2019.