Mies Nasaretista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mies Nasaretista
The Greatest Story Ever Told
Ohjaaja George Stevens
David Lean
Käsikirjoittaja Carl Sandburg
George Stevens
James Lee Barrett
Perustuu Raamatun kertomuksiin
Tuottaja George Stevens
George Stevens, Jr.
Säveltäjä Alfred Newman
Kuvaaja Loyal Griggs
William C. Mellor
Leikkaaja Harold F. Kress
Pääosat Max von Sydow
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Levittäjä United Artists
Netflix
Vudu
Kesto 199 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Mies Nasaretista (The Greatest Story Ever Told) on George Stevensin (joiltakin osiltaan David Leanin ja Jean Negulescon) ohjaama suurelokuva Jeesuksen elämästä. Yhdysvalloissa tuotetussa ja vuonna 1965 ensi-iltaan tulleessa elokuvassa Jeesusta näyttelee ruotsalainen Max von Sydow ja muissa keskeisissä osissa nähdään Charlton Heston, Carroll Baker, Angela Lansbury, Sidney Poitier, Shelley Winters ja John Wayne.[1]

Elokuva maksoi noin 20 miljoonaa dollaria, mutta tuotti maailmanlaajuisina lipputuloina vain runsaat 15 miljoonaa[2]. Siitä tuli yksi Hollywoodin siihen asti suurimmista taloudellisista epäonnistumisista, eivätkä arvostelijatkaan sille lämmenneet vaan jähmeä teos sai osakseen jopa ivaa[3].

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Max von Sydow  Jeesus  
 Dorothy McGuire  Maria  
 Charlton Heston  Johannes Kastaja  
 Claude Rains  Herodes I Suuri  
 José Ferrer  Herodes Antipas  
 Telly Savalas  Pontius Pilatus  
 Martin Landau  Kaifas  
 David McCallum  Juudas Iskariot  
 Gary Raymond  Pietari  
 Donald Pleasence  Saatana  
 Michael Anderson Jr.  Jaakob Alfeuksen poika  
 Roddy McDowall  Matteus  
 Joanna Dunham  Magdalan Maria  
 Joseph Schildkraut  Nikodemos  
 Ed Wynn  sokea Aram  
 Sidney Poitier  Simon Kyreneläinen  
 Van Heflin  Bar Amand  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mies Nasaretista kuvattiin Ultra Panavision 70 -laajakangasformaatissa ja Technicolor-väritekniikalla Yhdysvalloissa Coloradojoen maisemissa. Joen vesi siunattiin kuvausten alkajaisiksi ruukullisella Jordanjoesta tuotua vettä.[4]

Elokuvasta on leikattu useita esitysversioita, joista yleisin lienee runsaat kolme tuntia (199 min) kestävä. Lyhyin versio kestää runsaat kaksi (141 min) ja ohjaaja Stevensin alkuperäinen versio runsaat neljä tuntia (260 min)[1][4].

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mies Nasaretista toi tekijöilleen Oscar-ehdokkuudet lavastuksesta, kuvauksesta, puvustuksesta, erikoistehosteista ja musiikista, muttei yhtään palkintoa[5].

Kestävästä aiheestaan huolimatta elokuvasta ei tullut suurta menestystä misään maassa, vaan Helsingin Sanomien Mauri Taviolan mukaan ”sitä on katsottu enemmänkin kohteliaasta velvollisuudentunnosta, jota ujon sympaattinen arvostelu on tukenut”[4].

Helsingin Sanomien Paula Talaskivi piti uutuuselokuvaa vuonna 1965 kovin jähmeänä, asetelmallisena ja hitaana. Tämän hän arveli johtuvan käsikirjoituksesta, jossa on tehty monia kompromisseja ja jätetty pois Jeesuksen elämän elokuvallisempia tapahtumia kuten Kaanaan häät ja Sakkeuksen kohtaaminen. Eniten Talaskivi kirjoitti vierastavansa sinänsä hyvin näyttelevän Max von Sydowin Jeesus-hahmoa, joka ei pääse tekemään juuri muuta kuin katsomaan milloin lempeästi, milloin syyttävästi, milloin ”ihmeparantavasti”. Sen sijaan Juudas Iskariotia näyttelevä David McCallum sai kehuja Talaskiveltä, joka piti Juudaksen ja Jeesuksen välienselvittelyä viimeisellä ehtoollisella elokuvan parhaana kohtauksena.[6] Vuoden 1977 tv-esityksen alla saman lehden Mauri Taviola piti elokuvaa kuin sarjana postikorttikopioita vanhojen mestarien Raamattu-aiheisista maalauksista ja kovin ulkokohtaisena ja sovinnaisena tarinana, joka ei pääse pintaa syvemmälle säyseiden hahmojensa kuvaamisessa.[4]

Elokuva on esitetty Suomen televisiokanavilla pääsiäisenä 1977 (Yle TV1), jouluaaton aattona 1985 (MTV1) ja pääsiäisenä 1994 (Yle TV2)[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Mies Nasaretista Elonet.
  2. The Greatest Story Ever Told (1965) The Numbers, Nash Information Services. Viitattu 4.4.2024.
  3. Pfeiffer, Lee: George Stevens britannica.com. Viitattu 4.4.2024.
  4. a b c d Taviola, Mauri: Uskonnollisten elokuvien aika: Jeesuksesta Työläispappiin. Helsingin Sanomat, 8.4.1977, s. 56. Näköislehti (maksullinen).
  5. Hakutulos 'greatest story ever told' awardsdatabase.oscars.org. Viitattu 3.4.2024.
  6. Talaskivi, Paula: Nasaretin miestä neutraalisti. Helsingin Sanomat, 31.10.1965, s. 11. Näköislehti (maksullinen).