Carroll Baker

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Carroll Baker elokuvan Baby Dollin trailerissa.

Carroll Baker (s. 28. toukokuuta 1931) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja 1960-luvun seksisymboli. Hän voitti vuonna 1957 Golden Globe -palkinnon ("lupaavin tulokas") ja on ollut ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi. Hänellä on puolalaisia sukujuuria.

Baker syntyi Johnstownissa, Pennsylvaniassa. Hän toimi alun perin taikurin avustajana ja sai ensimmäisen elokuvaroolinsa vuonna 1953. Hän esiintyi noihin aikoihin myös televisiomainoksissa. Hän suoritti opintoja Actors Studiolla. Hänellä oli merkittävä rooli Nukkevaimossa (1956), ja samalta vuodelta on George Stevensin elokuva Jättiläinen, jossa Bakerilla niin ikään oli osa.

Bakerin muiden tunnettujen esiintymisten joukkoon lukeutuvat roolit elokuvissa Suuri maa (1958), Taivaan viha (1959) ja Hämärän kuja (1961). Jo näistä rooleista käy ilmi Bakerin työn monipuolisuus: häntä on nähty paitsi draamassa, myös rakkauselokuvissa ja länkkäreissä. Hän on esiintynyt myös Broadwaylla. Hänen tyttärensä Blanche Baker on itsekin tunnettu näyttelijä.

Bakerin ura on jatkunut myöhemmille vuosikymmenille. Hän hoiti murhatusta malli Dorothy Strattenista tehdyssä elokuvassa Star 80:ssa Dorothyn äidin roolin vuonna 1983. Vuonna 1990 hänellä oli rooli Lastentarhan kytässä. Hänellä on tähti Hollywood Walk of Famella. Hänellä on ollut kolme avioliittoa, ja häneltä on ilmestynyt kolme kirjaa:

  • Baby Doll, An Autobiography (1983)
  • A Roman Tale (1985)
  • To Africa, With Love (1985)
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.