Sakkeus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Uuden testamentin henkilöä. Etunimestä Sakkeus, katso Sakeus.
Jeesus kutsuu Sakkeuksen alas puusta Niels Larsen-Stevnsin maalauksessa.

Pyhä apostoli Sakkeus oli Uuden testamentin henkilö, joka oli ammatiltaan publikaani eli ihminen, joka keräsi ihmisiltä verot näiden saapuessa kaupunkiin.[1] Sakkeus oli Abrahamin jälkeläinen ja asui Jerikossa. Hänestä kerrotaan Uudessa testamentissa ainoastaan Luukkaan evankeliumissa.

Sakkeus Raamatun kertomuksessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sykomoriviikunapuu, jollaisessa Sakkeus istui.

Sakkeus toimi publikaanien esimiehenä ja oli hyvin rikas. Hän oli kuitenkin rikastunut ottamalla ihmisiltä enemmän veroja kuin heidän tarvitsi maksaa. Sakkeuksesta ei tämän takia pidetty Jerikossa. Eräänä päivänä Jeesus saapui Jerikoon. Sakkeus oli kuullut Jeesuksesta paljon, ja halusi kiivaasti nähdä tämän. Kun Sakkeus saapui paikalle, hän huomasi, että paikalla oli paljon muitakin ihmisiä ja lyhytkokoisena Sakkeus ei nähnyt mitään heidän takaansa.[2] Niinpä Sakkeus kiipesi viereiseen sykomoriviikunapuuhun. Jeesus saapui paikalle ja huomasi puussa istuvan Sakkeuksen. Jeesus kertoi hänelle haluavansa tulla vierailulle Sakkeuksen kotiin[2]. Sakkeus ihmetteli tätä, mutta tuli kuitenkin puusta alas. Muut ihmettelivät, miksi Vapahtaja halusi tulla juuri syntisen Sakkeuksen kotiin vierailulle. Sakkeus sanoi kuitenkin kaikkien kuullen näin: "Annan puolet omaisuudestani köyhille, ja keneltä olen liikaa kiskonut, sille maksan nelinkertaisesti takaisin. Enää en huiputa enkä varasta."[2] Sakkeus sai näin syntinsä anteeksi.

Myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ortodoksisen perimätiedon mukaan Sakkeus kulki myöhemmin jonkin aikaa pyhän apostoli Pietarin mukana[1]. Perimätiedon mukaan hänestä tuli myös Kesarean piispa Palestiinassa, jossa hän kuoli myöhemmin rauhassa[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]