Herodes Antipas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jeesus Herodeksen edessä. Albrecht Dürer, 1509

Herodes Antipas (lyhennys nimestä Antipatros, 20 eaa.39 jaa.) oli Herodes Suuren poika, joka hallitsi kolmasosaa isänsä valtakunnasta.[1] Herodes Suuren kuollessa vuonna 4 eaa. Antipas sai hallittavakseen Galilean ja Peraian.[2] Hänen kaksi veljeään Arkhelaos ja Filippos jakoivat loput valtakunnasta.

Antipas kukisti heti aluksi kapinan, joka oli puhjennut Herodes Suuren kuoleman jälkeen. Hän jatkoi myös isänsä rakennusohjelmaa ja rakennutti muun muassa Tiberiaan kaupungin, joka oli nimetty keisari Tiberiuksen mukaan. Hän nai Fasaeliin, joka oli Arabia Petrean kuninkaan Aretas IV Filopatriin tytär. [1] Antipas erosi kuitenkin hänestä ja meni uusiin naimisiin Herodiaan kanssa, joka oli hänen velipuolensa Filippoksen vaimo ja hänen velipuolensa Aristobuloksen tytär. Tästä Antipasta kritisoivat muun muassa Johannes Kastaja ja Josefus. Uuden testamentin mukaan Herodes teloitutti Johannes Kastajan. Vuonna 36 syttyi sota Aretasta vastaan, minkä johdosta Antipas lopulta syrjäytettiin. Lopulta Caligula antoi karkottaa Antipaan Gallian Lugdunum Convenarumiin (nykyisin Saint-Bertrand-de-Comminges) ja antoi hänen hallitsemansa alueet Herodes Agrippalle.[3]

Herodes Antipas kirjallisuudessa ja elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herodes Antipas esiintyy sivuhenkilönä joissakin Jeesuksen kärsimyshistoriaa käsittelevissä elokuvissa. Tuorein on Mel Gibsonin The Passion of the Christ vuodelta 2004. Lisäksi hän esiintyy vuonna 1973 Jesus Christ Superstar musikaalin elokuvaversiossa ja vuonna 1965 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa The Greatest Story Ever Told. Hänet nähdään myös vuonna 1977 valmistuneessa italialais-brittiläisessä televisiosarjassa Jesus of Nazareth. Elokuvien Herodes Antipas on naismainen, hovinsa naisten ja erityisesti puolisonsa Herodiaan ohjailema ruhtinas.

Asko Sahlberg julkaisi vuonna 2013 historiallisen romaanin Herodes. Siinä karkoituspaikassaan elelevä vanha tetrarkki muistelee elämänsä kulkua. Häntä vaivaa suurena profeettana pitämänsä Johannes Kastajan kohtalo. Lisäksi hän pohtii hallitsijan asemaa melko pessimistisesti: onko hallitsija vapaa vai onko hänet asemansa vuoksi pakotettu tiettyihin rikoksiin? Kumpi on pelottavampaa: lähestyvä kuolema vai hänen elämänsä elämä? Onko hän sittenkin tehnyt suurimman rikoksen itseään kohtaan?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Herod Antipas Encyclopædia Britannica. Viitattu 30.10.2017 (englanniksi).
  2. Herodes Antipas. Suomen Viikkolehti, 03.03.1904, nro 9, s. 8. Kansalliskirjasto Viitattu 20.07.2014.
  3. Herodes Antipas. Finsk Tidskrift, 01.01.1883, nro 1, s. 77. Kansalliskirjasto Viitattu 20.07.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Herodes Antipas.
  Edeltäjä:
Herodes
Galilean tetrarkki
Herodesten hallitsijasuku
Seuraaja:
Herodes Agrippa
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.