Jesus Christ Superstar (rockooppera)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Jícha Jeesuksena musikaalin esityksessä Tšekin Brnossa.

Jesus Christ Superstar on Andrew Lloyd Webberin säveltämä ja Tim Ricen sanoittama rockooppera. Se kuvaa Jeesuksen ja Juudas Iskariotin keskinäistä suhdetta ja Jeesuksen elämän viimeistä viikkoa ja päättyy ristiinnaulitsemiseen. Ensimmäiseksi rockooppera julkaistiin albumina vuonna 1970. Levyllä Jeesuksen osan lauloi Ian Gillan ja Juudaksen Murray Head. Ensimmäinen lavaesitys sai ensi-iltansa 1971, ja Norman Jewisonin ohjaama elokuvaversio julkaistiin 1973.[1]

Kesällä 2022 musikaali esitettiin Helsingin jäähallissa, pääosissa Peter Jöback ja Ola Salo.[2]

Juoni / kappaleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Heaven on Their Minds": Juudas Iskariot, yksi kahdestatoista apostolista, on huolissaan siitä, miten Jeesuksen seuraajat ihannoivat Jeesusta ja tulkitsevat hänen sanomaansa, ja mitä tapahtuu, jos Jeesus ei täytä heidän odotuksiaan, tai roomalaiset kiinnittävät ryhmään huomiota.

"What's the Buzz": Muut apostolit odottavat menevänsä Jerusalemiin Jeesuksen kanssa ja kysyvät häneltä hänen suunnitelmistaan, mutta Jeesus käskee heitä olemaan murehtimatta tulevaisuudesta. Maria Magdaleena yrittää auttaa Jeesusta rentoutumaan.

"Strange Thing’s Mystifying": Juudas sanoi Jeesukselle, että hänen ei pitäisi olla tekemisissä Marian kanssa, koska suhdetta seksityöntekijän kanssa voidaan pitää hänen omien opetustensa vastaisena ja sitä voidaan käyttää häntä vastaan. Jeesus sanoo Juudakselle, ettei hänen pidä tuomita muita, ellei hän ole synnitön. Sitten Jeesus moittii apostoleja ja valittaa, ettei kukaan heistä todella välitä hänestä.

"Everything's Alright": Maria Magdaleena yrittää rauhoittaa Jeesusta voitelemalla häntä öljyllä ja kertomalla että kaikki on hyvin. Juudas sanoo vihaisesti, että öljyyn käytetyt rahat olisi pitänyt käyttää köyhien auttamiseen. Jeesus vastaa, että heillä ei ole resursseja köyhyyden lopettamiseksi ja että heidän tulee iloita siitä, mitä heillä on.

”This Jesus Must Die": Sillä välin Kaifas, Israelin ylimmäinen pappi, kokoaa fariseukset ja papit. Juudaksen tavoin he pelkäävät, että roomalaiset pitävät Jeesuksen seuraajia uhkana ja että monet juutalaiset saattavat kärsiä seurauksista. Kaifas päättelee, että suuremman hyvän vuoksi Jeesuksen täytyy kuolla.

"Hosanna": Kun Jeesus ja hänen seuraajansa saapuvat iloiten Jerusalemiin, he kohtaavat Kaifaksen, joka vaatii Jeesusta hajottamaan äänekkään väkijoukon. Sen sijaan Jeesus tervehtii iloista joukkoa.

”Poor Jerusalem”: Simon Kiivailija ehdottaa, että Jeesus johtaisi väkijoukkoaan sodassa Roomaa vastaan ja saisi täydellisen vallan. Jeesus torjuu tämän ja toteaa, että kukaan hänen seuraajistaan ei ymmärrä, mitä todellinen voima on.

"Pilate's Dream": Pontius Pilatus, Juudean maaherra, näkee unta, jossa hän tapaa hiljaisen galilealaisen, jonka kimppuun käy vihainen väkijoukko. Lopulta tuhannet surevat tätä miestä ja syyttävät Pilatusta tapahtuneesta.

”The Temple”: Jeesus saapuu temppeliin ja huomaa, että sitä käytetään markkinapaikkana; tästä vihaisena hän ajaa kaikki ulos. Ryhmä spitaalisia pyytää Jeesusta parantamaan heidät. Heidän määränsä kasvaa, ja hämmästyneenä Jeesus hylkää heidät.

"Everything's Alright (reprise)": Maria Magdaleena laulaa Jeesuksen uneen.

"I Don't Know How to Love Him": Jeesuksen nukkuessa Maria myöntää olevansa rakastunut häneen, ja että se pelottaa häntä.

"Damned for All Time / Blood Money": Juudas etsii fariseukset ja tarjoutuu auttamaan heitä pidättämään Jeesuksen uskoen, että Jeesus itse hyväksyisi hänen toimintansa. Vastineeksi avusta Kaifas tarjoaa hänelle kolmekymmentä hopearahaa. Juudas kieltäytyy aluksi, mutta taipuu, kun Kaifas ehdottaa, että hän voisi käyttää rahat köyhien auttamiseksi.

"The Last Supper": Jeesus jakaa pääsiäisaterian opetuslastensa kanssa, jolloin he juopuvat eivätkä kiinnitä häneen juurikaan huomiota. Hän huomauttaa, että viini, jota he juovat, voisi yhtä hyvin olla hänen verta ja leipä hänen ruumiinsa. Hän pyytää heitä muistamaan hänet, sitten ennustaa, että Pietari kieltää hänet kolme kertaa sinä yönä, ja että joku toinen heistä kavaltaa hänet. Jeesus kehottaa Juudasta tekemään sen, ja lähtiessään Juudas ihmettelee, miksei Jeesus suunnitellut asioita paremmin.

"Gethsemane”: Loput apostolit nukahtavat, ja Jeesus vetäytyy Getsemanen puutarhaan rukoilemaan. Hän kertoo Jumalalle epäilyksensä siitä, onko hänen tehtävänsä onnistunut, ja vaatii tietää, miksi hänen pitäisi jatkaa ja kärsiä häntä odottava kauhea kuolema. Koska hän ei saa vastausta, hän ymmärtää, ettei hän voi uhmata Jumalan tahtoa, ja antautuu Jumalalle.

"The Arrest": Juudas saapuu roomalaisten sotilaiden kanssa ja osoittaa heille Jeesuksen suutelemalla tätä poskelle. Pietari ja muut apostolit tulevat puolustamaan Jeesusta, mutta Jeesus pyytää heitä laskemaan miekkansa ja keskittymään jatkossa kalastukseen. Väkijoukko saattaa Jeesuksen Kaifaksen eteen oikeudenkäyntiin. Kaifas vaatii tietää, kutsuuko hän itseään Jumalan Pojaksi, ja Jeesus vastaa vain "Näin sinä sanot." Annas sanoo, että tämä on riittävä todiste, ja Kaifas lähettää Jeesuksen Pilatuksen luo.

”Peter’s Denial”: Sillä välin Pietari kohtaa kolme ihmistä (nainen, sotilas, vanha mies), joille hän kieltää tuntevansa Jeesuksen. Maria huomaa, että Jeesus ennusti tämän.

"Pilate and Christ": Sotilas esittelee Jeesuksen Pilatukselle Kristuksena, juutalaisten kuninkaana. Pilatus hämmästyy, koska Jeesus ei hänestä näytä kuninkaalta, joten hän kysyy Jeesukselta, onko hän juutalaisten kuningas. Jeesus vastaa taas: "Niin sinä sanot.". Pilatus ihmettelee vastausta, ja miten tyynesti Jeesus suhtautuu tilanteeseensa. Koska Jeesus on kotoisin Galileasta, Pilatus toteaa, ettei hänellä ole valtaa tuomita Jeesusta, ja lähettää hänet kuningas Herodeksen luo.

"King Herod's Song": Prameileva kuningas Herodes kertoo kuulleensa paljon Jeesuksesta, ja miten tämä on parantanut sairaita. Hän pyytää Jeesusta todistamaan jumalallisuutensa muuttamalla veden viiniksi, kävelemällä uima-altaan yli tai ruokkimalla koko palatsin yhdellä leivällä, mutta Jeesus jättää hänet huomiotta. Herodes toteaa Jeesuksen olevan pelkkä huijari, ja lähettää hänet pois.

"Could We Start Again Please?": Maria Magdaleena, Pietari ja apostolit ikävöivät Jeesusta ja toivovat että kaikki voitaisiin aloittaa alusta. Heidän mielestään Jeesus on mennyt liian pitkälle saadakseen viestinsä perille.

"Judas's Death": Juudas on kauhuissaan Jeesuksen kovasta kohtelusta. Hän ilmaisee katumuksensa fariseuksille ja pelkää, että hänet muistetaan ikuisesti petturina. Kaifas ja Annas vakuuttavat hänelle, että hän on tehnyt oikein. Annas muistuttaa väkijoukon kääntyneen Jeesusta vastaan juuri niin kuin Juudas oli pelännyt tapahtuvan, ja Kaifas mainitsee Juudaksen saavan palkkion vaivoistaan Israelin pelastamiseksi. Juudas heittää alas saamansa rahat ja ryntää ulos surren tapahtunutta ja osallisuuttaan siinä. Hän kiroaa Jumalaa hänen manipuloinnistaan ja kuolee itsemurhalla.

"Trial Before Pilate": Pilatus ihmettelee, miksi Jeesus tuodaan takaisin hänen luokseen. Kaifas selittää, että vain Rooma voi tuomita miehen kuolemaan, eikä Pilatuksen tarvitse tehdä muuta kuin käskeä Jeesus ristiinnaulittavaksi. Pilatus yrittää kuulustella Jeesusta, mutta verenhimoinen väkijoukko keskeyttää hänet, vaatien Jeesuksen ristiinnaulitsemista. Hän kertoo väkijoukolle, ettei Jeesus ole tehnyt rikosta eikä ansaitse kuolemaa. Tyydyttääkseen väkijoukkoa, hän ruoskii Jeesuksen, mutta vaatimukset ristiinnaulitsemisesta eivät laannu. Pilatus pyytää Jeesusta puolustamaan itseään, mutta Jeesus sanoo, kaiken tapahtuvan Jumalan määräämänä. Väkijoukko vaatii edelleen Jeesuksen kuolemaa ja lopulta Pilatus suostuu vastahakoisesti ristiinnaulitsemaan Jeesuksen.

”Superstar”: Kun Jeesus odottaa ristiinnaulitsemista, Juudaksen henki palaa kysyen, miksi Jeesus antoi asioiden riistäytyä käsistä, kuka hän todella on, miksei hän suunnitellut asioita paremmin, eikä valinnut parempaa aikaa ja paikkaa.

”The Crucifixion": Jeesus ristiinnaulitaan, lausuu viimeiset sanansa ja kuolee.

Orkesterikappaleen ”John 19-41” aikana Jeesuksen ruumis otetaan alas ristiltä ja haudataan.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.